26 Απρ 2024
READING

H Toyota πουλάει ακόμα τα περισσότερα αυτοκίνητα στον κόσμο

2 MIN READ

H Toyota πουλάει ακόμα τα περισσότερα αυτοκίνητα στον κόσμο

H Toyota πουλάει ακόμα τα περισσότερα αυτοκίνητα στον κόσμο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Toyota αναδείχθηκε ο κατασκευαστής που πούλησε τα περισσότερα οχήματα στον κόσμο, με τις πωλήσεις της μάλιστα να καταγράφουν άνοδο 10,1% μέσα στο 2021.

Τέτοια εποχή πέρυσι, η Toyota κατακτούσε για πρώτη φορά την πρώτη θέση, έναντι του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της, της γερμανικής Volkswagen. Το ίδιο συνέβη και φέτος: Η Toyota πούλησε 10,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα μέσα στο 2021, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων με τα brands των θυγατρικών της Daihatsu και Hino. Από την άλλη, η Volkswagen πούλησε 8,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα λιγότερα εδώ και 10 χρόνια, σημειώνοντας πτώση 5% σε σχέση με το 2020.

Η Toyota καταφέρνει να ηγηθεί στην αγορά σε μια εποχή που πολλοί κατασκευαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα και παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των παραγγελιών, λόγω της σοβαρής έλλειψης σε ημιαγωγούς. Για την Toyota αυτές οι δυσχέρειες αποδείχθηκαν πιο περιοριορισμένες, καθώς η αγορά της Ιαπωνίας, όπως και κάποιες άλλες αγορές της Ασίας, επηρεάστηκαν λιγότερο από τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού σε σχέση με την Ευρώπη.

Πάντως, και η ίδια η Toyota δήλωσε ότι αναμένει πως δε θα καταφέρει να φτάσει τον στόχο της παραγωγής 9 εκατομμυρίων οχημάτων για το έτος που ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, ακριβώς εξαιτίας της κρίσης και των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Αυτό δεν αναιρεί βέβαια, την κινητοποίηση του κατασκευαστή, αλλά και του ανταγωνιστή της, της Volkswagen, εναντίον της πρωτοκαθεδρίας της Tesla στη γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτροκίνητων. Μπορεί φέτος οι δύο κορυφαίες αυτκινητοβιομηχανίες να πουλούσαν περίπου 10 ή 11 αυτοκίνητα για κάθε ένα που έφτιαχνε η Tesla, ωστόσο στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης, προς το παρόν προηγείται η αξίας ενός τρισεκατομμυρίου εταιρεία του Elon Musk, που μάλιστα επέδειξε αξιοζήλευτα νούμερα στις πωλήσεις της, χάρη στην εφευρετικότητά της στη διαχείριση της κρίσης των ημιαγωγών.

Για την Toyota, που ήταν εξάλλου πρωτοπόρος με το υβριδικό Prius, αναλυτές σχολιάζουν ότι έχει ήδη αργήσει να προχωρήσει στα σχέδιά της για το ηλεκτροκίνητο μέλλον της, σε σχέση με τη Volkswagen που κινείται πολύ δυναμικά εναντίον της Tesla.

Τόσο η Toyota όσο και η Volkswagen, πάντως, με διαφορά μόλις λίγων ημερών, ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο τα σχέδιά τους για επενδύσεις ύψους 170 δισεκατομμυρίων μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διατηρήσουν τη δύναμή τους και να εξελίξουν τη θέση τους στην αγορά των ηλεκτροκίνητων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.