24 Απρ 2024
READING

Η πανδημία και το e-commerce φέρνουν ρεκόρ εσόδων για το Google

3 MIN READ

Η πανδημία και το e-commerce φέρνουν ρεκόρ εσόδων για το Google

Η πανδημία και το e-commerce φέρνουν ρεκόρ εσόδων για το Google

Πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες ανακοίνωσε η Alphabet, η μητρική εταιρεία του Google. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 32% στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, σπάζοντας για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο το ρεκόρ της, και τραβώντας και τις μετοχές της σε μια άνοδο 8%.  Για το σύνολο του 2021, τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό 89%.

Οι αναλυτές σχολιάζουν κατ’ αρχάς πόσο ισχυρή είναι πλέον η ψηφιακή οικονομία που κινούν οι Big Tech εταιρείες, σε βαθμό που οι μικρο-αναταράξεις των αγορών να μην μπορούν πλέον εύκολα να την επηρεάσουν. Αυτό αποδεικνύουν οι ανακοινώσεις των εσόδων τους, κόντρα στην άνοδο του πληθωρισμού και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες επωφελούνται από την ανάπτυξη του μοντέλου της υβριδικής εργασίας, από τις πλατφόρμες streaming και την γρήγορη άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσα στην πανδημία.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Google δυσκολεύεται να πείσει τα ΜΜΕ να του δίνουν ειδήσεις, ακόμα και αν τα πληρώνει

Έτσι, τα κέρδη της Alphabet ενισχύθηκαν κατεξοχήν από το e-commerce: καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν μαζικά για τις αγορές τους μέσα στην πανδημία στο online shopping και έκαναν τις αναζητήσεις τους μέσα από το Google, οι εταιρείες ενίσχυσαν τα budgets τους για τις διαφημίσιες τους εκεί. Η πανδημία έδωσε ισχυρή ώθηση στην online διαφήμιση, που οι διαφημιστές θεωρούν πολύ αποτελεσματική σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα, χάρη και στις δυνατότητες στόχευσης που προσφέρει. Μάλιστα, το Google έχει τα περισσότερα έσοδα από τις ιντερνετικές διαφημίσεις από κάθε άλλη εταιρεία, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι η πορεία του αναμένεται ασταμάτητη.

Οι διαφημίσεις είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για την Alphabet. Για τις χρονιές 2020 και 2021, τα έσοδά της από τις διαφημίσεις στο Google και το YouTube αντιπροσώπευαν το 81% του συνόλου.

Διαβάστε ακόμα: Η δυναμική άνοδος του Amazon στη διαφημιστική αγορά

Βέβαια, και άλλες μεγάλες εταιρείες θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι από την πλούσια πίτα των ιοντερνετικών διαφημίσεων, και προσπαθούν να αναπτύξουν τις δικές τους υπηρεσίες και να δελεάσουν τους διαφημιστές, συχνά λοξοκοιτώντας στις μεθόδους του Google. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η ανάπτυξη του Amazon σε αυτόν τον τομέα. Η Amazon Advertising έχει στις τάξεις της τον άνθρωπο που ήταν από εκείνους που έθεσαν σε λειτουργία το επιτυχημένο σύστημα των διαφημίσεων του Google. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να απειλήσει το Google σοβαρά.

Αυτό που όμως θα συνεχίσει να απασχολεί τον κολοσσό, είναι οι αγωγές εναντίον του για μονοπωλιακές πρακτικές και για αθέμιτο ανταγωνισμό στον χώρο της διαφήμισης και των εφαρμογών του app store του. Οι κινήσεις του για να κατευνάσει τις αντιρρήσεις, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το χαμήλωμα των τιμών του για τις εφαρμογές που διαθέτει, προβλέπεται πάντως ότι μπορούν όντως να επηρεάσουν τα έσοδά του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.