Πώς η μυρωδιά ενός καταστήματος μπορεί να επηρεάσει τις πωλήσεις του

Κάτι συμβαίνει με τα αρώματα στο λιανεμπόριο τα τελευταία χρόνια, ήδη αρκετά πριν ο Covid επιβάλλει τη μυρωδιά του απολυμαντικού και κάνει θέμα συζήτησης την όσφρησή μας, αφού η απώλειά της μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμά του. Κάτι συμβαίνει λοιπόν με τα αρώματα, των καταστημάτων λιανικής συγκεκριμένα, και η βιομηχανία τώρα αρχίζει να το παίρνει μυρωδιά, αν κρίνουμε από τα νούμερα ανάπτυξης που γνωρίζουν οι εξειδικευμένες εταιρείες.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες αρωματισμού των χώρων των καταστημάτων, οι οποίες έχουν την αυτοπεποίθηση να εγγυώνται στους πελάτες τους ότι θα δουν αύξηση των πωλήσεών τους, αν αρωματίσουν σωστά το κατάστημά τους. Τη δυσπιστία των λιανεμπόρων διαλύουν τα νούμερα, που αποδεικνύουν ότι αυτοί οι επαγγελματίες τελικά έχουν δίκιο.

Μια τέτοια εταιρεία είναι η Prolitec, που ανάμεσα στους 180.000 πελάτες της σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Κίνα, εξυπηρετεί brands όπως τη Haagen-Dasz, τη Skechers, τη L’Occitane. Ασφαλώς και μέσα στην πανδημία, με τα καταστήματα κλειστά, οι πωλήσεις της έπεσαν σημαντικά, όμως τώρα οι εκπρόσωποί της πιστεύουν ότι το σωστό άρωμα θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάκαμψη μιας επιχείρησης από την κρίση του Covid.

Γιατί, όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του χώρου, και αποδεικνύει η γρήγορη ανάπτυξη αυτών των εταιρειών, οι καταναλωτές μπορούν κυριολεκτικά να καθοδηγηθούν από τη μύτη. Πρόσφατα στοιχεία έρχονται προς επίρρωση των συμπερασμάτων τους: Μια έρευνα του 2019 βρήκε ότι οι καταναλωτές μένουν κατά μέσο όρο για 3% περισσότερη ώρα σε ένα κατάστημα με ευχάριστη μυρωδιά. Μάλιστα, άλλη έρευνα έδειξε ότι, παρόλο που έμεναν περισσότερο, πίστευαν ότι ήταν στο κατάστημα για λιγότερη ώρα. Αντίστοιχα, οι καταναλωτές στο ίδιο κατάστημα, όταν δεν ήταν αρωματισμένο, είχαν την εντύπωση ότι βρίσκονταν εκεί περισσότερη ώρα από όσο ήταν στην πραγματικότητα. Επιπλέον, η ευχαριστη μυρωδιά βρέθηκε ότι αυξάνει τις πιθανότητες ο πελάτης να ξανάρθει στο ίδιο κατάστημα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η αίσθηση της όσφρησης είναι σημαντικότερη από της όρασης, γι’ αυτό προτρέπουν τα brands να απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις των καταναλωτών. Όσον αφορά τα αρώματα, η δύναμή τους λένε ότι προέρχεται από τη δυνατή σύνδεση που έχει η μνήμη και το συναίσθημα με τις μυρωδιές – την οποία μάλιστα δεν αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος συνειδητά, όταν βρίσκεται σε ένα αρωματισμένο περιβάλλον. Πρόκειται για μια υποσυνείδητη επικοινωνία, η οποία, αφού βασίζεται στο συναίσθημα, οδηγεί τον καταναλωτή στην προσδοκώμενη συμπεριφορά, χωρίς αυτός να θεωρεί ότι τον χειραγωγούν.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αρωματισμένου καταστήματος, πριν διαδοθεί τόσο ευρέως, να είναι η περίπτωση του brand Abercrombie & Fitch, που ξεκίνησε με την προώθηση ενός αρώματός του το 2002 μέσα στα καταστήματά της, με τους υπαλλήλους του να το φορούν και να ψεκάζουν για δείγμα τους πελάτες που κυκλοφορούσαν μέσα. Το 2008, το brand ανέθεσε στην Prolitec να εγκαταστήσει ένα σύστημα που ψεκάζει το άρωμα από το ταβάνι, επενδύοντας πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια – ένα σύστημα που χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα.

Η Prolitec πλέον εγκαθιστά τα συστήματά της και τα ελέγχει από μακριά, χρεώνοντας τις επιχειρήσεις με μια σταθερή μηνιαία συνδρομή. Αυτή και άλλες ανάλογες εταιρείες αποτελούν πλέον παίκτες μιας επιτυχημένης βιομηχανίας, που σήμερα αξίζει πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, από 300 εκατομμύρια που άξιζε το 2014. Εξακολουθούν βέβαια να δυσκολεύονται να πείσουν τους δυνητικούς τους πελάτες – μέχρι που τους προσφέρουν μια δωρεάν δοκιμή διάρκειας μιας εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η κάθετη γεωργία εμπλουτίζει τη βιομηχανία αρωμάτων

Όσο για τα αρώματα που είναι δημοφιλή, οι εταιρείες προσφέρουν μια ευρεία γκάμα με συνηθέστερες τις νότες του γκρέιπφρουτ και της βανίλιας, που υποτίθεται ότι φτιάχνουν τη διάθεση, αλλά τελευταία, πολλά μεγάλα brands προσλαμβάνουν ειδικούς αρωματοποιούς για να δημιουργήσουν το δικό τους, μοναδικό άρωμα, το οποίο ουσιαστικά φιλοδοξούν να γίνει κομμάτι του brand identity τους. Αυτό έκανε, για παράδειγμα η North Face το 2019.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, καθώς οι καταναλωτές φορούν μάσκες μέσα στα καταστήματα, οι έμποροι χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες αρώματος, πριμοδοτώντας εκ νέου την ανάπτυξη της βιομηχανίας αυτής. Και, ως ενδιαφέρουσα παρενέργεια του Covid, πλέον πολλοί ζητούν αρώματα που αφήνουν μια αίσθηση καθαριότητας.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου δε συμφωνούν με αυτό: πιστεύουν ότι οι καταναλωτές, μετά την πανδημία, θα προτιμούν αρώματα που θα θυμίζουν μια κάποια κανονικότητα.