25 Απρ 2024
READING

Ο νέος μεγάλος παίκτης που δημιουργείται με τη συγχώνευση Nova-Wind

4 MIN READ

Ο νέος μεγάλος παίκτης που δημιουργείται με τη συγχώνευση Nova-Wind

Ο νέος μεγάλος παίκτης που δημιουργείται με τη συγχώνευση Nova-Wind

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτή την χρονική περίοδο οι διαδικασίες που αφορούν τη συγχώνευση της Wind με τη Nova, μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τον όμιλο United Group, συμφερόντων της BC Partners. H ενοποίηση των δύο εταιρειών αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο μισό του 2022, με το πιθανότερο ενδεχόμενο να είναι η διατήρηση του διακριτικού τίτλου Nova και την απαλοιφή της ονομασίας Wind, η χρήση του οποίου ενέχει την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων στον ιταλικό όμιλο τηλεπικοινωνιών.

Επισημαίνεται ότι η συμφωνία εξαγοράς έλαβε στο τέλος του 2021 την έγκριση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 950 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το χρέος της Wind προς τους σημερινούς της μετόχους.

Στο πρώτο τετράμηνο η πλήρης συγκρότηση της νέας διοικητικής ομάδας

Σε ό,τι αφορά τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την ομάδα της νέας επιχειρηματικής οντότητας που δημιουργείται, εκτιμάται ότι η διοικητική συγκρότηση με στελέχη θα κλείσει και ουσιαστικά αλλά και τυπικά εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους που διανύουμε. Θα θυμίσουμε ότι μετά την οριστικοποίηση της εξαγοράς και της συναλλαγής, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, αποχώρησε από την εταιρεία. Τη θέση του ανέλαβε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Wind, Χάρης Κυριακόπουλος. Αντίστοιχα επικεφαλής της Nova είναι ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.

Στο κάδρο συνέργειες με πώληση προϊόντων εκατέρωθεν

Στον σχεδιασμό της νέας οντότητας θα ενταχθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και η δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών, η οποία θα φέρει τα προϊόντα κινητής τηλεφωνίας της Wind στα καταστήματα του δικτύου της Nova και αντιστρόφως τα καταστήματα της Wind θα διαθέτουν στους ενδιαφερόμενους πακέτα συνδρομητικής τηλεόρασης EON της Nova.

Ο επενδυτικός σχεδιασμός της νέας εταιρείας προβλέπει την υλοποίηση επιπρόσθετων του κόστους εξαγοράς, δαπανών, που θα υπερβούν το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη πενταετία, δεδομένης της βαρύτητας που δίνει στη χώρα μας η United Group, λόγω του ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στην οποία διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με τον αριθμό των συνδρομών στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι από τα επαναλαμβανόμενα έσοδα που προέρχονται από συνδρομές παροχής υπηρεσιών 8,1 εκατ. είναι οι μοναδικές συνδρομές που προέρχονται στην Ελλάδα εκ του συνόλου 15,2 εκατομμυρίων μοναδικών συνδρομών του ομίλου στο σύνολο των αγορών δραστηριότητάς του.

Διαβάστε ακόμα: Τα τέσσερα αναδυόμενα ψηφιακά κανάλια στη φαρέτρα του ΟΤΕ

Κατά το πρώτο στάδιο υλοποίησης του επενδυτικού της σχεδιασμού στην Ελλάδα για φέτος, η United Group θα επενδύσει επιπρόσθετα 50 εκατ. ευρώ στην Nova έως και το τέλος του 2022. Το ποσό αυτό προστίθεται στα περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο για την απόκτηση και την αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ η δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου για τη Nova τελεί υπό σχεδιασμό αυτή την περίοδο.

Οπτική ίνα και 5G στο προσκήνιο

Στο επίκεντρο της ευρύτερης στρατηγικής του ομίλου United Group είναι να δημιουργήσει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς του, προσβλέποντας στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και δικτύων κινητής τηλεφωνίας με τεχνολογία 5G. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τοπίο που θα διαμορφωθεί στο πεδίο της οπτικής ίνας, όπου η Wind είχε γνωστοποιήσει την ύπαρξη 421.000 γραμμών οπτικής ίνας στο χαρτοφυλάκιό της και τον σχεδιασμό της για την επέκτασή τους. Ένας ακόμα στρατηγικός πυλώνας στον οποίο βλέπει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης δραστηριότητας ο όμιλος United Group, είναι αυτός που σχετίζεται με τη συμμετοχή των δύο εταιρειών Nova – Wind στην υλοποίηση ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βασικό σημείο αποτελεί και η 3play στρατηγική, την οποία επίσης θα χτίσει στο εξής η United Group, με την πώληση συνδρομητικής τηλεόρασης, τηλεφωνίας και Internet. Επιδίωξη είναι η διεύρυνση της πελατειακής βάσης με τη συνδυαστική προσφορά προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης. Εκτιμάται ότι η νέα εταιρεία θα έχει συνολικά 1,3 εκατομμύρια συνδρομητές σταθερής και πλέον θα ανέλθει στη δεύτερη θέση πίσω από τον ΟΤΕ, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και 924.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με τη μεταφορά των συμβολαίων της Wind. Ως προς τα έσοδα αναμένεται ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον η νέα εταιρεία θα βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τον ΟΤΕ και τη Vodafone.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.