28 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές δημιουργούν εργαλεία για να εντοπίζουν τα προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη

3 MIN READ

Οι καταναλωτές δημιουργούν εργαλεία για να εντοπίζουν τα προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη

Οι καταναλωτές δημιουργούν εργαλεία για να εντοπίζουν τα προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη

Η αλήθεια είναι ότι, για πολύ κόσμο, τα ψώνια μέσα στην πανδημία έγιναν δύσκολα. Με τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, τα κλειστά εργοστάσια, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, το ελλιπές προσωπικό, άρχισαν να παρουσιάζονται ελλείψεις αγαθών, ή σοβαροί φόβοι για ελλείψεις, σε αρκετές αγορές του κόσμου.

Κάπως έτσι, οι καταναλωτές που έψαχναν από βασικά είδη πρώτης ανάγκης και self-test για τον Covid, μέχρι μια πλατφόρμα PlayStation, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, με αποτέλεσμα σήμερα, στις ΗΠΑ, να υπάρχουν εφρμογές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, για να βρουν τα προϊόντα που αναζητούν.

Τα πράγματα ξεκίνησαν, όπως θα ήταν ίσως αναμενόμενο, από τα social media, όπου, πολύ απλά, οι χρήστες άρχισαν να μοιράζονται τις πληροφορίες τους σχετικά με τις ελλείψεις που εντόπισαν σε κατατήματα απ’ όπου προσπάθησαν να ψωνίσουν, ή να ενημερώνουν τους followers τους για τις νέες αφίξεις και την ανανέωση των αποθεμάτων που μαθαίνουν. Λίγο πολύ, ο τρόπος που λειτουργεί αυτή αναπτυσσόμενη κοινότητα, θα μπορούσε να θυμίζει τις εποχές που ο κόσμος έψαχνε να εξασφαλίσει πρώτος εισιτήρια για κάποια συναυλία ή για ένα πολυτελές limited edition ρούχο. Μόνο που τώρα, την εποχή του Covid, η αναζήτηση μπορεί να αφορά οτιδήποτε, ακόμα και φάρμακα, λένε άνθρωποι που ασχολούνται σχετικά στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος του personal shopping

Έτσι, σιγά σιγά αναπτύχθηκε μια κοινότητα από δημοσιογράφους, προγραμματιστές, δημιουργούς των social media, που σπεύδουν να ανακοινώσουν την επιστροφή ενός συγκεκριμένου εμπορεύματος στο Amazon ή τη Walmart, έχοντας μάλιστα καταφέρει, κάποιοι από αυτούς, να εδραιώσουν και συνεργασίες με κάποια καταστήματα, ώστε να ενημερώνονται άμεσα. Άλλοι κατάφεραν χάρη στις τεχνολογικές τους γνώσεις να «διαβάζουν» τις πληροφορίες που υπάρχουν στους ίδιους τους ιστότοπους των εταιρειών, και να καταλαβαίνουν πότε ανανεώνονται τα αποθέματα. Για αρκετούς αυτό το «κυνήγι» έγινε μια πλήρης απασχόληση, αφού αποκομίζουν ένα μικρό ποσό κάθε φορά που κάποιος πατά στις ειδοποιήσεις τους.

Όσο τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού παραμένουν, αυτά τα εργαλεία θα συνεχίσουν να είναι χρήσιμα και να αναπτύσσονται. Μάλιστα, ίσως, λένε κάποιοι, τελικά να είναι αναπόφευκτο να τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι, αφού όσο το κοινό τους αυξάνεται, οι καταναλωτές δε θα έχουν άλλη επιλογή και θα φοβοούνται ότι μπορεί να χάσουν κάτι που αναζητούν.

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτά τα εργαλεία, όμως, έχουν έναν ιδιαίτερο αντίπαλο, που επιτείνει το πρόβλημα των ελλείψεων: τα ρομπότ που μόλις ανιχνεύουν ότι ένα συγκεκριμένο προϊόν βρίσκεται ξανά σε στοκ, το αγοράζουν άμεσα και μαζικά, ώστε αυτοί που τα ελέγχουν να το διοχετεύσουν στην αγορά μεταπώλησης. Τα bots προβληματίζουν όχι μόνο όσους αναπτύσσουν τέτοιες εφαρμογές ανίχνευσης των αποθεμάτων, αλλά και τα ίδια τα καταστήματα, που προσπαθούν να καθυστερήσουν την αμεσότητά τους, δημιουργώντας ψηφιακές «ουρές αναμονής», ώστε να καθυστερούν το check-out. Στόχος τους, να μπορούν να έχουν όλοι οι καταναλωτές την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους.

Διαβάστε ακόμα: Η παραλλαγή Όμικρον στρέφει τους Ευρωπαίους καταναλωτές στο online shopping

Η ουσία είναι ότι, μαζί με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, που εκπαιδεύουν μέχρι και την Τεχνητή Νοημοσύνη να αναγνωρίζει πότε ένα κατάστημα ετοιμάζεται να στοκάρει το απόθεμά του, αναπύσσεται και μια διαφορετική κουλτούρα συνεργασίας μέσα σε αυτές τις κοινότητες. Εξάλλου, και εκείνοι που έχουν δημιουργήσει αυτά τα εργαλεία, ως καταναλωτές και οι ίδιοι ξεκίνησαν, με στόχο να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Καθώς λοιπόν υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μέσα από τα social media, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου και συνεργάζονται για να τις καλύπτουν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνουν όλοι μαζί χρήματα για κάποιον που χρειάζεται επειγόντως κάτι για την υγεία του. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί πράγματι στις ΗΠΑ, ως ένα διαφορετικό success story κάποιων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.