29 Απρ 2024
READING

Γιατί η Domino’s στις ΗΠΑ δίνει tip στους πελάτες της αν προτιμήσουν takeaway

4 MIN READ

Γιατί η Domino’s στις ΗΠΑ δίνει tip στους πελάτες της αν προτιμήσουν takeaway

Γιατί η Domino’s στις ΗΠΑ δίνει tip στους πελάτες της αν προτιμήσουν takeaway

Διανομείς για τον εαυτό τους θέλει να κάνει τους πελάτες της η Domino’s στις ΗΠΑ, που δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στη ζήτηση του delivery και γι’ αυτό προσπαθεί να δώσει ένα κίνητρο για να στραφεί το κοινό στο takeaway.

Ειδικότερα, η εταιρεία θα δίνει ως «φιλοδώρημα» ένα κουπόνι τριών δολαρίων στους πελάτες της που επιλέγουν να παραγγείλουν online την πίτσα τους και να την παραλάβουν μόνοι τους από το κατάστημα. Το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επόμενη παραγγελία τους, σε διάστημα μιας εβδομάδας, ως έκπτωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο CMO της Domino’s, πρόκειται για ένα tip για τους αγοραστές που «θα αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια από την ημέρα τους και θα λειτουργήσουν ως οδηγοί delivery».

Πρόκειται για μια κίνηση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενόψει μάλιστα του Super Βowl, του τελικού του πρωταθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, που αποτελεί το σημαντικότερο τηλεοπτικό γεγονός στις ΗΠΑ κάθε χρονιά και έρχεται δεύτερο σε τηλεθέαση παγκοσμίως, μόνο πίσω από τον τελικό του Champions League. H Domino’s, συγκερκιμένα, πουλάει μόνο εκείνη τη βραδιά, που φέτος είναι στις 14 Φεβρουαρίου, δύο εκατομμύρια πίτσες. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές μέρες στον κλάδο.

Γι’ αυτό έγινε είδηση το «tip» στους πελάτες της, μια ενέργεια που μάλιστα τρέχει μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Η απόφαση αυτή της εταιρείας αντικατοπτρίζει πόσο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει το brand με την εύρεση διανομέων για τα καταστήματά της. Η δυσκολία εύρεσης υπαλλήλων είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί πολλούς κλάδους το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα ο CEO της Domino’s παραδέχτηκε ότι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, και είπε στους μετόχους της εταιρείας ότι θα δώσουν έμφαση στο takeout, που δεν απαιτεί υπαλλήλους, προκειμένου να μην πληγούν οι πωλήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί όλο και περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων επενδύουν σε τεχνολογικές start ups;

Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Domino’s στη διανομή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της εταιρείας, που είδε πτώση των πωλήσεών της στα καταστήματα το 2021, για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια. Εν τω μεταξύ, πρόκειται για έναν κλάδο που κατά τη διάρκεια της πανδημίας γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, όχι μόνο εξαιτίας των κλειστών εστιατορίων αλλά και επειδή οι πιτσαρίες λειτουργούσαν ήδη με το βέλτιστο για την πανδημία μοντέλο, είχαν δηλαδή έτοιμη την υποδομή του delivery και του takeout, τα οποία σε κάποιες περιόδους μέσα στην πανδημία ήταν και τα μόνα που λειτουργούσαν στην εστίαση, και δε βασίζονταν ούτως ή άλλως ποτέ για τα έσοδά τους και τόσο στην προσφορά υπηρεσιών εστίασης μέσα στα καταστήματα.

Βέβαια, η δυσκολία να βρεθεί προσωπικό δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αποκλειστικά η Domino’s, καθώς ελλείψεις και δυσκολίες εύρεσης κατάλληλου ανθώπινου δυναμικού αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, ωστόσο στην Domino’s υπάρχει ένα παράγοντας που φαίνεται ότι τελικά δυσχεραίνει τη θέση της: η εταιρεία βασίζεται για τις διανομές στο δικό της προσωπικό στις ΗΠΑ και αρνείται να συνεργαστεί με τις ακμάζουσες πλατφόρμες διανομής, οι οποίες, όπως λένε από την εταιρεία, επιβαρύνουν με κρυφές χρεώσεις. Έτσι, σε αυτήν τη φάση, που η Domino’s δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις παραγγελίες της, τη στιγμή που τα δύο τρίτα των πωλήσεών της στις ΗΠΑ αφορούν ακριβώς παραγγελίες για delivery, πολλοί λένε ότι οι επιλογές της σε αυτό το κομμάτι και το business model της αποδεικνύονται λανθασμένα. Περιμένουν, ακόμα, ότι οι αυτές οι εφαρμογές των πλατφορμών θα κινηθούν αρκετά επιθετικά τώρα, δεδομένης της συνθήκης και με το Super Βowl να πλησιάζει.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon, η UPS, ακόμη και η Domino’s επενδύουν σε υπηρεσίες παράδοσης με drone

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, η περίπτωση της Domino’s δείχνει πόση δύναμη έχουν αποκτήσει οι πλατφόρμες delivery, αλλά και ότι οι εργαζόμενοι αποφασιστικά απαιτούν υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας, μια τάση που πολλοί συνδέουν και με το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης αλλά, κυρίως, τώρα που πολλοί έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την ευρύτητα του φαινομένου, με την αλλαγή στις προτεραιότητες των εργαζομένων.

Ωστόσο, η παρούσα δυσκολία της Domino’s να βρει διανομείς δε σημαίνει απαραίτητα ούτε ότι είναι μόνιμη ούτε ότι αποδεικνύει πως το business model της είναι λάθος – έστω και αν αυτή τη στιγμή οι ανταγωνιστές της, όπως η Pizza Hut, που συνεργάζονται με τρίτα μέρη για τις διανομές τους, δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα. Η ζήτηση για πίτσες Domino’s παραμένει ισχυρή και εκτιμάται ότι η οξυμένη δυσκολία θα είναι παροδική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.