25 Απρ 2024
READING

Πώς η αγορά του λεξο-παιχνιδιού Wordle από τους The New York Times αντικατοπτρίζει την ισχυρή τάση των συνδρομών

4 MIN READ

Πώς η αγορά του λεξο-παιχνιδιού Wordle από τους The New York Times αντικατοπτρίζει την ισχυρή τάση των συνδρομών

Πώς η αγορά του λεξο-παιχνιδιού Wordle από τους The New York Times αντικατοπτρίζει την ισχυρή τάση των συνδρομών

Ένα πολύ απλό παιχνίδι με λέξεις, που έφτιαξε το φθινόπωρο του 2021 ένας software engineer για προσωπική σχεδόν χρήση από αυτόν και τη σύντροφό του, και χωρίς επιχειρηματικές βλέψεις και πρόθεση κέρδους, εξελίχθηκε μέσα σε τρεις μήνες σε πολιτισμικό φαινόμενο, στον αγγλόφωνο κόσμο, τουλάχιστον· μέχρι που, τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, οι The New York Times ανακοίνωσαν ότι το αγόρασαν για ένα «χαμηλό επταψήφιο ποσό».

Ο Josh Wardle από το Μπρούκλιν δημιούργησε το Wordle στα τέλη Οκτωβρίου του 2021. Την πρώτη Νοεμβρίου είχε 90 παίκτες, στα μέσα του ίδιου μήνα 300.000, μέχρι που έφτασαν να παίζουν καθημερινά εκατομμύρια, σύμφωνα με τους Times. Απομιμήσεις εμφανίστηκαν στο App Store, η Αpple ασχολήθηκε με το να μπλοκάρει μη αυθεντικές εφαρμογές, το Saturday Night Live το χρησιμοποίησε στα σενάρια του την περασμένη εβδομάδα, τα πράσινα, κίτρινα και γκρι τετράγωνα του λιτού του design πυροδότησαν τη δημιουργία αναρίθμητων memes.

Στο Wordle, ο παίκτης έχει έξι ευκαιρίες για να βρει μια λέξη πέντε γραμμάτων, μία φορά τη μέρα, και αυτό από μόνο του – καθώς συνήθως τα παιχνίδια φτιάχνονται έτσι ώστε να μην μπορεί ουσιαστικά κανείς να ξεκολλήσει ποτέ – έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Η αγορά του Wordle από τους The New York Times, όμως, αποτελεί μια σαφή ένδειξη του προσανατολισμού που έχει η στρατηγική ανάπτυξης του μεγάλου αυτού τίτλου, αλλά και έναν δείκτη τού πόσο δυναμώνει η τάση των συνδρομών, που αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές πλέον είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για περιεχόμενο που πιστεύουν ότι αξίζει.

Το Wordle δεν αποτελεί βέβαια την πρώτη κίνηση των Times στον χώρο των παιχνιδιών. Μάλιστα, θρυλικό θεωρείται τo καθημερινό σταυρόλεξο που δημοσιεύουν εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατά, όμως, άρχισαν  να στρέφονται στον χώρο των ψηφιακών παιχνιδιών, καθώς αυτά μπορούν να ενισχύσουν την προοπτική των συνδρομητών. Η αρχή έγινε με το ψηφιακό λανσάρισμα του σταυρόλεξου, το 2016, και σήμερα τα Games των The New York Times περιλαμβάνουν και άλλα «παιχνίδια μυαλού», όπως το Μίνι Σταυρόλεξο, το παιχνίδι ορθογραφίας Spelling Bee, το Letter Boxed, το Tiles και το Vertex. Σύμφωνα μάλιστα με τους Times, οι συνδρομητές τους έπαιξαν τα παιχνίδια τους πάνω από 500 εκατομμύρια φορές μέσα στο 2021. Αυτήν την οικογένεια έρχεται τώρα να ενισχύσει το Wordle.

H αύξηση των συνδρομητών είναι ο βασικός στόχος του μέσου, από τότε που ξεκίνησε να χρεώνει για το online περιεχόμενό του, το 2011. Το βασικό πρόγραμμα συνδρομής αφορά την εφημερίδα και την ενημερωτική ψηφιακή παρουσία των The New York Times, ενώ με χαμηλότερο αντίτιμο μπορεί κανείς να αγοράσει μια συνδρομή για τα Παιχνίδια και τις συνταγές του, το γνωστό Cooking, καθώς και για το Wirecutter, ένα site με αξιολογήσεις και προτάσεις προϊόντων.

Επίσης, μέσα στον Γενάρη, οι Times αγόρασαν το αθλητικού περεχομένου ειδησεογραφικό πόρταλ The Athletic, που επίσης λειτουργεί σύμφωνα με το συνδρομητικό μοντέλο, με την προσδοκία ότι θα προσελκύσουν και ένα κοινό που ενδιαφέρεται για τα αθλητικά, αλλά και θα επωφεληθούν από τους 1,2 εκατομμύρια των υφιστάμενων συνδρομητών του. Τον Νοέμβριο του 2021, οι Times ανέφεραν ότι είχαν 8,4 εκατομμύρια συνδρομητές, και ότι τα Games και το Cooking είχαν το καθένα πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές.

Περισσότερο από σαφής, λοιπόν η δήλωση από την πλευρά των New York Times με την αφορμή της εξαγοράς του Wordle ότι «παραμένουν επικεντρωμένοι στο να γίνουν η βασική συνδρομή για κάθε αγγλόφωνο άτομο που θέλει να κατανοήσει και να σχετιστεί με τον κόσμο. Τα New York Times Games αποτελούν θεμελιώδες μέρος αυτής της στρατηγικής». Και συμπληρώνουν ότι το Wordle θα είναι ένας ακόμα λόγος για να στραφούν στους The Times οι συνδρομητές τους.

Διαβάστε ακόμα: H εκρηκτική άνοδος της subscription economy

Ο προσανατολισμός του ιστορικού μέσου συμφωνεί με τη διεθνή τάση που καταγράφει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του μοντέλου των συνδρομών, η οποία παρατηρείται σε μια πολύ ευρεία γκάμα κλάδων και βιομηχανιών. Από τη μουσική και τη διασκέδαση, με μέσα όπως το Spotify και το Netflix, τη βιομηχανία του software, που αναμένει φέτος το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της να προέρχεται από συνδρομές, την αυτοκινητοβιομηχανία, που κάνει τους νέους της πελάτες συνδρομητές στις εφαρμογές που χρειάζονται τα νέα αυτοκίνητα, και από τις αλυσίδες καφέ και fast-food, που προσφέρουν συγκερκιμένα μενού καθημερινά αντί συνδρομής, μέχρι φυσικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που προτιμούν τη σταθερότητα των συνδρομητών από την αβεβαιότητα των διαφημίσεων, όπως εν προκειμένω οι ψηφιακοί The New York Times, φαίνεται ότι το συνδρομητικό μοντέλο γοητεύει καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Πάντως, οι Times ξεκαθάρισαν ότι προς το παρόν το Wordle θα είναι δωρεάν για νέους και παλιούς παίκτες, ότι δε θα γίνουν αλλαγές στη μορφή του και ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο πλάνο για διαφημίσεις  στην εφαρμογή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.