Οι influencers, που προηγουμένως ήταν προσανατολισμένοι στην οικοδόμηση αναγνωρισιμότητας, μπορεί να αρχίσουν να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στις στρατηγικές ηλεκτρονικού εμπορίου των εμπορικών σημάτων, καθώς αναπτύσσονται νέα εργαλεία.
Η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει γίνει πιο πολυπληθής, καθώς οι καθιερωμένες μάρκες και οι νεοφυείς ψηφιακές επιχειρήσεις επιδιώκουν να προσελκύσουν αγοραστές που περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Καθώς οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διπλασιάζουν τα εργαλεία για την ενεργοποίηση των αγορών εντός της εφαρμογής, οι έμποροι το επόμενο έτος είναι πιθανό να εξετάσουν πιο διεξοδικά τη σύναψη συμφωνιών με τους influencers που έχουν αφοσιωμένους fans, ως έναν τρόπο για να ξεχωρίσουν από τους αντιπάλους τους και να προωθήσουν τις πωλήσεις.
Η άνοδος των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης και η αγάπη των millennials και των νέων καταναλωτών της γενιάς Ζ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην άνοδο τον influencers ως εργαλείου marketing για τις εταιρείες. Για παράδειγμα, η άνοδος του TikTok, μιας από τις κύριες πλατφόρμες δραστηριοποίησης των influencers, βοήθησε τους marketers να εισέλθουν στον συγκεκριμένο χώρο μετά από την δύσκολη περίοδο του 2020. Φέτος, το TikTok έχει αδιαμφισβήτητα βελτιωθεί όσον αφορά το κομμάτι της αξιοπιστίας,με την προβολή διαφημίσεων στη πλατφόρμα να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνεχώς νέες συνεργασίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του TikTok στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ένας λόγος για τον οποίο οι influencers αποτελούν το τρίτο πιο αξιόπιστο marketing κανάλι.
Διαβάστε επίσης: Μπορεί να οδηγήσει το influencer marketing σε πραγματικές πωλήσεις;
Η μετάβαση αυτή προκύπτει εν μέσω αύξησης των δαπανών για το influencer marketing, το οποίο επεκτάθηκε φέτος κατά 42%, στα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, και προβλέπεται να σημειώσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022. Οι influencers γίνονται όλο και πιο χρήσιμοι για τις εταιρείες λιανικής πώλησης με την άνοδο του κοινωνικού εμπορίου. Το social commerce είναι ένα υποσύνολο του ηλεκτρονικού εμπορίου, που περιλαμβάνει μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά μέσα που υποστηρίζουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και συνεισφορές χρηστών, βοηθώντας στην αγορά και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.
Οι πωλήσεις του κοινωνικού εμπορίου στις ΗΠΑ αυξάνονται, αλλά είναι πιθανό να παραμείνουν μικρό ποσοστό της συνολικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι πωλήσεις κοινωνικού εμπορίου στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθουν κοντά στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σημειώνοντας αύξηση 35,8%. Μέχρι το 2025, το σύνολο προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το κοινωνικό εμπόριο θα αντιπροσωπεύει μόλις το 4% της αμερικανικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου το 2021 και το 5% μέχρι το 2024.
Ένα συνεργατικό περιβάλλον
Η αναμενόμενη αύξηση των συνεργασιών μεταξύ influencers και εμπορικών σημάτων θα προκύψει καθώς το τεχνολογικό οικοσύστημα καθιστά ευκολότερη από ποτέ τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Η εταιρεία παραγωγής λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify δήλωσε ότι ο αριθμός των εμπόρων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της έφτασε πέρυσι τα 1,75 εκατομμύρια – υπερδιπλάσιος σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα – εν μέσω της σχετιζόμενης με την πανδημία έξαρσης των ηλεκτρονικών αγορών. Με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το TikTok, να προσθέτουν εργαλεία άμεσων πωλήσεων για τους δημιουργούς και τους διαφημιστές, οι παραδοσιακοί διαδικτυακοί λιανοπωλητές θα αντιμετωπίσουν εντονότερο ανταγωνισμό.
Σε αυτό το περιβάλλον, η συνεργασία με έναν κοινωνικό influencer είναι ένας τρόπος για τις μάρκες να προσεγγίσουν τους καταναλωτές-στόχους που δίνουν προσοχή σε εξειδικευμένο περιεχόμενο και είναι έτοιμοι να ψωνίσουν. Αυτή η δημιουργική δράση μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από βίντεο χορού στο TikTok μέχρι ταξιδιωτικούς προορισμούς στο Instagram και συστάσεις προϊόντων στο YouTube. Οι θεατές μπορούν να αγοράσουν ό,τι βλέπουν στις εικόνες και τα βίντεο χωρίς να εγκαταλείψουν την εφαρμογή, βοηθώντας στην εξάλειψη ορισμένων τριβών στο ταμείο, ενώ ταυτόχρονα οι συναλλαγές βοηθούν τους εμπόρους να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές με το περιεχόμενο.
Χρηματοδότηση του περιεχομένου των influencers
Το κοινωνικό εμπόριο όχι μόνο θα ανοίξει περισσότερες ευκαιρίες για τις μάρκες να κάνουν άμεσες πωλήσεις, αλλά θα επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο οι influencers κερδίζουν χρήματα. Εκτός από τις συμφωνίες διαμοιρασμού εσόδων με πλατφόρμες όπως το YouTube ή τις συμφωνίες θυγατρικών με διαδικτυακές αγορές όπως η Amazon, αναδύονται και άλλες μέθοδοι χρηματοδότησης.
Πέρα από τα έσοδα από τις διαφημίσεις, οι δημιουργοί μπορούν να χρεώνουν συνδρομές ή άλλες αμοιβές για premium περιεχόμενο, να δημιουργούν τα δικά τους εμπορικά σήματα και να αναπτύσσουν πνευματικές ιδιοκτησίες που αποτελούν πηγή εσόδων από την αδειοδότηση. Οι εταιρείες μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις προσπάθειες συνεργαζόμενες με τους δημιουργούς για τη δημιουργία προϊόντων με κοινή επωνυμία ή με το να γίνουν επίσημοι χορηγοί του περιεχομένου.
Με αυτούς τους τρόπους, πολλές μάρκες διαμορφώνουν πιο μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους influencers αντί να προσλαμβάνουν ομάδες από αυτούς για μεμονωμένες καμπάνιες και έργα. Αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες τέτοιου είδους συμφωνίες μεταξύ εμπορικών σημάτων και των influencers το 2022 και μετά.
Οι εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν μια ποικιλία στρατηγικών influencer marketing, συμπεριλαμβανομένης μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης για τη συνεργασία με μια σειρά από μεγάλους αλλά και μικρότερους influencers. Αυτές οι λιγότερο γνωστές προσωπικότητες μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς συμμάχους των εμπορικών σημάτων με την αυθεντικότητά τους και τους αφοσιωμένους οπαδούς τους. Θεωρείται ότι οι μικρότεροι influencers όταν αποκτούν μια συμφωνία με μάρκα, συνήθως δημιουργούν καλύτερο περιεχόμενο για το κοινό τους ή συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.