22 Δεκ 2024
READING

Ο πρόεδρος του ομίλου πολυτελείας LVMH δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το metaverse

4 MIN READ

Ο πρόεδρος του ομίλου πολυτελείας LVMH δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το metaverse

Ο πρόεδρος του ομίλου πολυτελείας LVMH δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το metaverse

«Δεν αποτελεί στόχο μας να πουλάμε virtual sneakers για δέκα ευρώ», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της LVMH για την απόδοσή της, ο CEO της, και πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, Bernard Arnault.

«Προς το παρόν βρισκόμαστε στον αληθινό κόσμο, πουλώντας αληθινά αντικείμενα», συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι, παρ’ όλη την κινητοποίηση των μεγάλων brands να κατακτήσουν πρώτα το metaverse, στην πραγματικότητα ο κόσμος της πολυτέλειας ίσως δεν έχει πειστεί ακόμα για τις προοπτικές του νέου ψηφιακού σύμπαντος που υποτίθεται ότι έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των Gen Z-ers.

O LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελών ειδών στον κόσμο, με brands όπως Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Loewe, Kenzo, Celine, ΤAG Heuer και Bulgari, ανακοίνωσε μεγάλη άνοδο των εσόδων του για το 2021, με το τμήμα του της μόδας και των δερμάτινων ειδών, στο οποίο ηγούνται οι Louis Vuitton και Dior, να ξεπερνά σε έσοδα το προπανδημικό 2019 κατά 42% – έστω και με συντηρητική προσέγγιση του concept του metaverse, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, o Arnault σκέφτεται δεν έχει λόγο να ανησυχεί ότι μένει πίσω.

Διαβάστε ακόμα: Η LVMH συνεχίζει να ενισχύεται 200 χρόνια μετά τη δημιουργία της Louis Vuitton

«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιες θα είναι οι εφαρμογές του metaverse και των NFTs. Μπορεί σίγουρα να έχουν θετικό αντίκτυπο – αν εφαρμοστούν σωστά – στη δραστηριότητα των brands», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν εικονικά παπούτσια.

Μάλιστα, στα σχόλιά του εξέφρασε την ανησυχία ότι το metaverse θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια φούσκα, όπως πλημμυρίζεται ξαφνικά από ενδιαφέρον από κάθε κλάδο – και το παρομοίασε με ό,τι ειχε συμβεί στις αρχές του 2000, με την έκρηξη του ίντερνετ. «Στην αρχή υπήρχαν πολλοί που ήθελαν να κάνουν το Facebook, αλλά μόνο ένας πέτυχε, οπότε ας είμαστε προσεκτικοί».

Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι οι δηλώσεις τoυ Arnault δεν αναιρούν την πραγματικότητα. Το metaverse έρχεται για να μείνει, και μάλιστα μια έκθεση της Morgan Stanley προβλέπει ότι μέχρι το 2030, το gaming στο metaverse και τα NFTs θα αντιστοιχούν στο 10% της αγοράς πολυτελών ειδών, με τα brands του λεγόμενου soft luxury, που προσφέρουν δηλαδή παπούτσια, δερμάτινα αγαθά και ρούχα, να είναι ιδιαίτερα ευνοημένα. Εξάλλου, ήδη κολοσσοί όπως οι Nike, Gucci, Adidas, Prada, Balmain, έχουν κάνει θαρραλέα βήματα στον ψηφιακό κόσμο του metaverse, είτε με λανσαρίσματα NFTs, είτε δημιουργώντας ολόκληρους εικονικούς κόσμους.

Βέβαια, παρ’ όλες τις δηλώσεις του Arnault, ούτε και ο LVMH έχει μείνει τελείως έξω από το παιχνίδι. Σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, έχουν δημιουργήσει ένα luxury blockchain, το Aura Blockchain Consortium, και η Louis Vuitton συνεργάζεται με το video game League of Legends. Ο δισταγμός του όμως μπορεί να εξηγηθεί, λένε οι ειδικοί. Το ίδιο το concept του metaverse βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, πρόκειται επί της ουσίας για ένα «work in progress», όπου εντάσσονται και βελτιώνονται διαρκώς τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούμε, όπως αυτή της Επαυξημένης Πραγματικότητας. Έτσι, απέχουμε αρκετά από το να δικαιούμαστε να το θεωρήσουμε κάτι mainstream, εξηγούν. Γι’ αυτό έχει νόημα η εφεκτική στάση των μεγάλων luxury brands, που μάλλον περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

Επιπλέον, κάποιοι επισημαίνουν ότι, αν και κατά τα φαινόμενα το ενδιαφέρον για το metaverse δεν πρόκειται να μειωθεί, παίκτες όπως ο LVMH έχουν το περιθώριο να περιμένουν. Δεν είναι αναγκασμένοι να πάρουν το ρίσκο του πρώτου βήματος, γιατί χάρη στα κορυφαία brands τους και τους οικονομικούς τους πόρους, είναι σε θέση να κατακτήσουν την ηγετική θέση στον χώρο, ακόμα και αν ξεκινήσουν αργότερα.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Arnault σχολίασε ότι μάρκες όπως η Louis Vuitton δεν πουλάνε μόδα, πλέον, αλλά κουλτούρα, συνεπώς, όσο το metaverse εξελίσσεται και εδραιώνεται ως μέρος της κουλτούρας, το πιθανότερο είναι ότι θα επηρεάζει τις μελλοντικές αποφάσεις του ομίλου. Απλώς, εφόσον τέτοια brands δίνουν έμφαση σε «αληθινά προϊόντα» και όχι εικονικά, η είσοδος στον χώρο θα γίνει αργά και σταδιακά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.