24 Απρ 2024
READING

Νάντια Νικητέα-Θεοχαράκη – Founder & CEO KOOLFLY | «Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο είναι η αξία του brand name»

7 MIN READ

Νάντια Νικητέα-Θεοχαράκη – Founder & CEO KOOLFLY | «Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο είναι η αξία του brand name»

Νάντια Νικητέα-Θεοχαράκη – Founder & CEO KOOLFLY | «Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο είναι η αξία του brand name»

Η ιδρύτρια και CEO της ελληνικής multi-brand e-commerce πλατφόρμας μόδας KOOLFLY μοιράζεται με το The Total Business τι την ενέπνευσε να δημιουργήσει το δημοφιλές e-brand, μιλάει για τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία στον χώρο και αναλύει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που θέτει ο κλάδος της μόδας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πώς ξεκινήσατε το KOOLFLY; 

Tο 2012, με τις  κόρες μου να έχουν μεγαλώσει αρκετά και με την επιθυμία της δημιουργίας ήδη να με απασχολεί, πήρα την απόφαση να δραστηριοποιηθώ και πάλι στο επιχειρηματικό περιβάλλον, έχοντας σπουδάσει και εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Μετά από έρευνα, συνειδητοποίησα ότι το μόνο που μέσα στην κρίση έχει προοπτικές ανάπτυξης, είναι το διαδικτυακό εμπόριο. Έτσι αποφάσισα να το συνδυάσω με το πάθος μου για τη μόδα και να ξεκινήσω τη δική μου online επιχείρηση, μια multi-brand fashion e-commerce πλατφόρμα.

Έτσι ξεκίνησε το  ΚΟΟLFLY, που παρεμπιπτόντως το όνομά του το «ανακάλυψαν» τα παιδιά μου. Δημιούργησαν μια λίστα ονομάτων και διαλέξαμε αυτό. Τον Ιανουάριο του 2013 στείλαμε την πρώτη μας παραγγελία.

Ποια είναι τα πιο κρίσιμα στοιχεία ενός e-brand στη μόδα στην Ελλάδα;

Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο είναι η αξία του εμπορικού σήματος (brand name).  Από εκεί και έπειτα, θα ξεχώριζα ως σημαντικά στοιχεία στον online χώρο της μόδας τα ακόλουθα:

Brand Story και οι Αξίες του Brand: Δημιουργείς με συνέπεια περιεχόμενο, βασισμένο  σε αξίες που έχουν άμεση συνάφεια με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό σου.

Διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό: Το KOOLFLY ξεκίνησε το 2013 φέρνοντας μια φρέσκια πρόταση στο οnline fashion shopping, συνδυάζοντας τις online αγορές με τις πιο cool προτάσεις styling, σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της μόδας.

Website: Ένα επιτυχημένο SEO-optimized mobile first website με εύκολη πλοήγηση, πλαισιωμένο από δυνατό branding, και μια ασυναγώνιστη προσφορά για τους πελάτες που θα κάνουν την πρώτη τους αγορά.

Brilliant marketing strategy: Μια συνολική 360° marketing στρατηγική και ισχυρή online παρουσία, επενδύοντας στα social media και στις νέες τεχνολογίες.

Μοναδικό προϊοντικό μείγμα: Στο KOOLFLY φιλοξενούμε περισσότερα από 150 επώνυμα brands, μεταξύ αυτών μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή fashion brands, όπως Replay, Lacoste, Tommy Hilfiger, Rains, Gant, Dr. Martens, Fred Perry, Columbia, Hoff και πολλά ακόμη. Η επιλογή της κάθε συλλογής γίνεται με γνώμονα τη διαφορετικότητα και τα διεθνή trends. To ΚOOLFLY διαθέτει μία μοναδική προϊοντική γκάμα με όλα τα απαραίτητα κομμάτια κάθε γκαρνταρόμπας, επιλογές για όλη την οικογένεια και μοναδικές προτάσεις σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας. Το προϊοντικό μας μείγμα ανανεώνεται συνεχώς και για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί.

Μπορεί μια επιχείρηση να αναπτυχθεί στο εξωτερικό;

Η ανάπτυξη μιας ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και πολύπλοκο εγχείρημα. Για ένα multibrand eshop, όπως το KOOLFLY, απαιτείται ανάλυση της αγοράς – στόχου σε βάθος, με δημιουργία εξατομικευμένου περιεχομένου, προκειμένου να ταιριάζει στον βαθμό ωριμότητας του fashion e-commerce της κάθε χώρας.

To ΚOOLFLY θέτοντας στόχους και υλοποιώντας μια ξεκάθαρη στρατηγική, αποστέλλει τα προϊόντα του σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τις παραγγελίες στις αγορές του εξωτερικού να αποτελούν το 30% του κύκλου εργασιών.

Πώς επηρέασε η πανδημία το KOOLFLY;

Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης επιταχύνοντας την υιοθέτηση νέων τάσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με τους καταναλωτές να είναι πλέον ωριμότεροι από ποτέ σε όλα τα ηλιακά groups αλλά με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στο ηλικιακό group 55+. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, με αύξηση του τζίρου σημαντικά μεγαλύτερη σε συγκεκριμένες περιόδους. Εκτιμούμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, με τους καταναλωτές να επιζητούν μια ολιστική εμπειρία μέσα από τη διαδικτυακή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, η αυξημένη χρήση των social media την περίοδο της πανδημίας οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση του social commerce.

Παράλληλα, το 2020, το lockdown σε συνδυασμό με τον περιορισμό στις μετακινήσεις και την τηλεργασία επηρέασε αισθητά τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Παρατηρήσαμε λοιπόν ανοδική πορεία σε συγκεκριμένες κατηγορίες ένδυσης και υπόδησης που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ρούχα σπιτιού, όπως π.χ. φόρμες φούτερ και ρούχα ύπνου. Αντίθετα, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την άρση των περιορισμών, αυξήθηκαν σημαντικά κατηγορίες που σχετίζονται με outdoor δραστηριότητες όπως πανωφόρια και μπότες.

Άλλαξαν οι αγοραστικές συμπεριφορές με το κλείσιμο των καταστημάτων;

Το κλείσιμο των καταστημάτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19, επέφερε αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά, οι οποίες, υπό άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις, πιθανότατα θα απαιτούσαν χρόνια. Αναμφίβολα, η πανδημία ωθεί τους περισσότερους ανθρώπους να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι που δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με το ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν πιεστεί να ξεπεράσουν τη διστακτικότητά τους και αυτή η αλλαγή είναι τεράστια. Με την πανδημία να έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας, το επιχειρείν έχει αλλάξει ριζικά. To καταναλωτικό κοινό υιοθετεί όλο και περισσότερο το μοντέλο των διαδικτυακών αγορών, αναζητώντας μια ολιστική προσέγγιση, που έχει να κάνει με την παρουσίαση των προϊόντων και την ασφάλεια των συναλλαγών, έως το customer service και τις υπηρεσίες last mile.

Οι χρόνοι παράδοσης και οι επιστροφές προϊόντων πώς επηρεάζουν τη δουλειά σας;

Tόσο ο χρόνος παράδοσης όσο και οι επιστροφές των προϊόντων αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές παραμέτρους στη σωστή και πετυχημένη λειτουργία του e-commerce. Επακόλουθο της τεράστιας πίεσης που υπέστη το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2020 είναι και η απαίτηση για γρήγορη παράδοση. Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, θεωρώ βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε μοντέλα παράδοσης την ίδια μέρα ή ακόμη και εντός λίγων ωρών (στο πρότυπο του Amazon κ.ά.)

Ποια είναι τα σχέδια για το 2022;

Και το 2022 θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τις επενδύσεις μας σε τεχνολογίες, υπηρεσίες και προϊόντα, στοχεύοντας σε ακόμα πιο διευρυμένο μερίδιο αγοράς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, το 2022 το KOOLFLY θα λειτουργήσει σε μια state of the art πλατφόρμα e-commerce, με PWA τεχνολογία.

Παράλληλα, σκοπεύουμε να διευρύνουμε τις προϊοντικές μας κατηγορίες, τόσο με την προσθήκη νέων καταξιωμένων brands στον χώρο της μόδας, όσο και με την προσφορά sustainable brands, που ακολουθούν κανόνες βιωσιμότητας αναφορικά με τον σχεδιασμό και την παραγωγή τους. Επιπλέον, μελετούμε και σύντομα θα εφαρμόσουμε νέα μοντέλα αποστολής των παραγγελιών, προκειμένου να φτάνουν τα προϊόντα μας το συντομότερο δυνατόν στους πελάτες μας.

Πόσο δύσκολος είναι ο ανταγωνισμός σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον για τη μόδα;

Η ένδυση και η υπόδηση είναι από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από την πανδημία. Ωστόσο, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής στον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανεμπορίου/ επιχειρήσεων και στην εξοικείωση των καταναλωτών με νέες τεχνολογίες, γεγονός που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Η πίτα του ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλωσε, ενισχύθηκε τόσο από υφιστάμενους παίκτες,  που επένδυσαν σε εναλλακτικά κανάλια πώλησης όσο και από την είσοδο ξένων επενδυτών στον χώρο της μόδας.

Ο κλάδος της μόδας λόγω της ιδιαίτερης φύσης του είναι πολύ ευάλωτος στις νέες προκλήσεις, όπως στην αύξηση του λειτουργικού κόστους σε αποθήκες και μεταφορές, στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, στις ασφυκτικές πιέσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και στα δίκτυα διανομής.

Οι σύγχρονες συνθήκες της αγοράς όπου «όποιος δεν προσαρμόζεται θα πεθαίνει» απαιτούν εγρήγορση, προσαρμοστικότητα και ευελιξία.

Το KOOLFLY έχεις ως βασικά όπλα στη φαρέτρα του το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχει στους καταναλωτές αλλά και την ταχύτητα παράδοσης. Επιπλέον, η φύση και το μέγεθος της επιχείρησής μας επιτρέπει άμεσους χειρισμούς και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Παρακολουθούμε συνεχώς τα διεθνή fashion trends και προσαρμόζουμε τις  επιλογές μας με γνώμονα τη διαφορετικότητα, τόσο σε design, όσο και σε σχέση ποιότητας-τιμής. Παράλληλα, επενδύουμε στην καινοτομία με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, προκειμένου να βελτιώνουμε συνεχώς το επίπεδο των υπηρεσιών μας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.