25 Απρ 2024
READING

Aττικά Πολυκαταστήματα: Το project Ελληνικό και οι αντίρροπες δυνάμεις φυσικών και ηλεκτρονικών πωλήσεων

4 MIN READ

Aττικά Πολυκαταστήματα: Το project Ελληνικό και οι αντίρροπες δυνάμεις φυσικών και ηλεκτρονικών πωλήσεων

Aττικά Πολυκαταστήματα: Το project Ελληνικό και οι αντίρροπες δυνάμεις φυσικών και ηλεκτρονικών πωλήσεων

Την επαναφορά της στα προ πανδημίας επίπεδα επιδιώκει η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. έχοντας επενδύσει σημαντικά στη διάρκεια του 2021, επεκτείνοντας κατά 4.000 τ.μ. τον 3ο και τον 4ο όροφο των καταστημάτων που διαθέτει στο εμπορικό κέντρο Attica στο Σύνταγμα.

Το γεγονός αυτό έφερε τον συνολικό χώρο πωλήσεων στα 30.000 τ.μ., με αποτέλεσμα το εμπορικό κέντρο της οδού Πανεπιστημίου να αποτελεί το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της χώρας. Είναι μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα προσδώσει τα αναμενόμενα από το 2022 και ύστερα και υπό την προσδοκία εξομάλυνσης των συνθηκών στην αγορά που συνδέεται άμεσα με τον υγειονομικό τομέα.

Το μεγάλο στοίχημα του Ελληνικού και του Vouliagmenis Mall

Στα επόμενα βήματα της επιχείρησης είναι η δημιουργία εμπορικού κέντρου Attica στο Vouliagmenis Mall, το οποίο είναι προγραμματισμένο να δημιουργηθεί εντός των εγκαταστάσεων του Ελληνικού από την πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης, με το ύψος της συνολικής επένδυσης για το συγκεκριμένο mall να έχει προϋπολογιστεί στα 410 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του εκτιμάται ότι θα προσθέσει έναν ισχυρό εμπορικό άξονα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Σε ό,τι αφορά την Αττικά Πολυκαταστήματα, κατά την εγκατάστασή της στο Ελληνικό θα έχει στην διάθεσή της χώρους καταστημάτων με συνολική επιφάνεια περί τα 10.000 τ.μ. Από το σύνολο της προς μίσθωση επιφάνειας που θα διαχειρίζεται η εταιρεία, υπολογίζεται ότι θα προσθέσει κύκλο άνω των 100 εκατ. ευρώ στον ετήσιο ισολογισμό της.

Διαβάστε ακόμα: The Mall και Skroutz 15 χρόνια παράλληλα άλλαξαν για πάντα το εμπόριο στην Ελλάδα

Η εταιρεία, που είναι γνωστή μέσα από τα πολυκαταστήματα Attica, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων λειτουργούν μέσα από shops-in-a-shop συμφωνίες, δραστηριοποιείται εκτός από τη Σταδίου και στο εμπορικό κέντρο Golden Hall του Αμαρουσίου. Επίσης διατηρεί δραστηριότητα στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης και το The Athens Mall αλλά και με το Attica της οδού Τσιμισκή, επίσης στη συμπρωτεύουσα. Στο χαρτοφυλάκιο της Αττικά Πολυκαταστήματα εντάσσονται και αρκετά monobrand καταστήματα στα εμπορικά κέντρα The Mall Athens και Golden Hall.

Η επίδραση της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης

Εντός του 2020 η επιχείρηση έχασε σχεδόν τον μισό της τζίρο, καθώς από τα 183,74 εκατομμύρια ευρώ του 2019, βρέθηκε στα 98,82 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει συρρίκνωση κύκλου εργασιών κατά 46,2%. Πρόκειται ωστόσο για μία εικόνα που θεωρείται αναμενόμενη δεδομένης της ευρύτερης εικόνας που παρουσίαζε την περίοδο αυτή η αγορά, λόγω της παύσης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Η πορεία του 2021

Στη διάρκεια του 2021, δεδομένου ότι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και πάλι λόγω της πανδημίας, οι πωλήσεις της επιχείρησης κατέγραψαν σημάδια επιβράδυνσης στο α’ εξάμηνο και προ της έλευσης του τουριστικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Ειδικότερα, κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2021, οι πωλήσεις τής Αττικά Πολυκαταστήματα ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ τις 188 ημέρες που ήταν ανοικτά, από 98 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020 με λειτουργία των καταστημάτων 203 ημέρες, και 146 εκατ. ευρώ το 10μηνο του 2019, όπου τα Attica λειτούργησαν απρόσκοπτα, δηλαδή 257 ημέρες.

Στα 17,5 εκατ. ο τζίρος του eshop μέσω της θυγατρικής Cosmobrands

Να σημειωθεί ότι έναν ακόμα πυλώνα δραστηριότητας αποτελεί η θυγατρική εταιρεία Cosmobrands, η οποία ελέγχει και διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης καλλυντικών και αξεσουάρ. Πρόκειται για ένα κανάλι διάθεσης προϊόντων, το οποίο απέφερε εντός του 2020, τζίρο 17,16 εκατ. ευρώ από 11,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Τα 13,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν εντός του 2020 στις πωλήσεις από το eshop και τα υπόλοιπα στις πωλήσεις μέσω του δικτύου χονδρικής και shop in a shop μέσα από τα Attica.

Τα μεγέθη του ηλεκτρονικού καταστήματος της επιχείρησης έχουν εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη το τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που οφείλεται στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών λόγω πανδημίας και στην ταυτόχρονη ενίσχυση της προϊοντικής γκάμας που είναι διαθέσιμη προς τους καταναλωτές.

Στα 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ η ελληνική αγορά λιανικής

Εξετάζοντας το σύνολο της ελληνικής λιανεμπορικής αγοράς μέσα στην οποία πορεύεται και η Αττικά Πολυκαταστήματα, ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται σε περίπου 19,5 δισ. ευρώ συνολικά. Από αυτά, ποσό περί τα 11 δισ. ευρώ προέρχονται από τα σούπερ μάρκετ, οι πωλήσεις των οποίων αντιστοιχούν στο 4% του εγχώριου ΑΕΠ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.