25 Απρ 2024
READING

Το TikTok δοκιμάζει τις συνδρομές επί πληρωμή

3 MIN READ

Το TikTok δοκιμάζει τις συνδρομές επί πληρωμή

Το TikTok δοκιμάζει τις συνδρομές επί πληρωμή

Η δημοφιλής εφαρμογή βίντεο μικρής διάρκειας, TikTok, διερευνά τη δυνατότητα για τους δημιουργούς να χρεώνουν συνδρομές για το περιεχόμενό τους. Η λειτουργία αποτελεί μέρος μιας περιορισμένης δοκιμής προς το παρόν και δεν είναι ευρέως διαθέσιμη. Η TikTok δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία.

Δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί το μοντέλο συνδρομής επί πληρωμή στην εφαρμογή. Για παράδειγμα, στη δημοφιλή σελίδα “For You”, το TikTok, εμφανίζει και προτείνει βίντεο από δημιουργούς που οι χρήστες δεν ακολουθούν. Εάν ένας δημιουργός επιλέξει να χρεώσει συνδρομή για το περιεχόμενό του, είναι πιθανό τα βίντεό του να μην εμφανίζονται στη ροή “For you” των χρηστών. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι η συνδρομή θα ισχύει για συγκεκριμένο περιεχόμενο που θα είναι αποκλειστικά για τους χρήστες που πληρώνουν, και όχι για το σύνολο του λογαριασμού ενός δημιουργού.

Η δοκιμή του TikTok ακολουθεί την πρόσφατη είδηση ότι δοκιμάζει μια λειτουργία φιλοδωρήματος εντός της εφαρμογής, η οποία επιτρέπει στους δημιουργούς να δέχονται χρήματα από τους θαυμαστές τους εκτός των ροών TikTok LIVE. Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στην περιορισμένη δοκιμή μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη λειτουργία αν έχουν τουλάχιστον 100.000 followers.

Διαβάστε επίσης: Τρόποι με τους οποίους οι βιώσιμες μάρκες χρησιμοποιούν το TikTok

Η δοκιμή αυτή είναι η τελευταία κίνηση του TikTok να βοηθήσει τους δημιουργούς να κερδίζουν τα προς το ζην μέσω της πλατφόρμας της. Πέρυσι, η εταιρεία εισήγαγε ένα ταμείο 200 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να βοηθήσει τους δημιουργούς στις ΗΠΑ να συμπληρώσουν τα κέρδη τους. Το TikTok βοηθά επίσης τους δημιουργούς να υπογράψουν συνεργασίες με εμπορικά σήματα και συμφωνίες χορηγίας και δίνει τη δυνατότητα για έσοδα από livestreams.

Η είδηση της δοκιμής ήρθε μία ημέρα μετά την έναρξη των συνδρομών από το Instagram στις Η.Π.Α. Η λειτουργία βρίσκεται τώρα σε πρώιμη δοκιμή με μια μικρή ομάδα δημιουργών που είναι σε θέση να προσφέρουν στους θαυμαστές τους επί πληρωμή πρόσβαση σε αποκλειστικά βίντεο και Stories. Οι δημιουργοί μπορούν να επιλέξουν τη δική τους τιμή για την πρόσβαση στο αποκλειστικό τους περιεχόμενο. Οι συνδρομητές επί πληρωμή θα επισημαίνονται με ειδική σήμανση, που θα τους διακρίνει από τους μη αμειβόμενους χρήστες.

Σε ανάλογο πλαίσιο κινείται και το Twitter, που εισήγαγε τον Σεπτέμβριο του 2021 το “Super Follows”, ένα εργαλείο συνδρομής επί πληρωμή. Η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να εγγραφούν σε λογαριασμούς που τους αρέσουν έναντι μηνιαίας συνδρομής με αντάλλαγμα αποκλειστικό περιεχόμενο. Οι επιλέξιμοι λογαριασμοί μπορούν να ορίσουν την τιμή για τις συνδρομές Super Follow, ενώ αντίστοιχα με το Instagram επισημαίνονται με ειδική σήμανση.

Οι συνδρομητικές προσφορές επί πληρωμή του TikTok, του Instagram και του Twitter φανερώνουν τις προσπάθειες των εταιρειών να προσελκύσουν τις κοινότητες των δημιουργών. Οι συνδρομές είναι επίσης ένας τρόπος για τις εταιρείες να ανταγωνιστούν η μία την άλλη, μαζί με άλλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το YouTube, το οποίο προσφέρει εναλλακτικές για να κερδίζουν χρήματα οι δημιουργοί.

Ωστόσο, το μεγάλο πλεονέκτημα του TikTok έναντι των ανταγωνιστών του είναι ο αλγόριθμός του, που φέρνει το περιεχόμενο στις σελίδες “For You” των χρηστών. Μέχρι τώρα αποτελούσε έναν τρόπο για τους δημιουργούς να προσεγγίσουν τους χρήστες και, με βάση την καινούργια λειτουργία που είναι υπό δοκιμή, να τους μετατρέψουν σε συνδρομητές. Όμως, αν οι δημιουργοί κρατούν τα καλύτερα για τους συνδρομητές, αυτό το περιεχόμενο δε θα είναι διαθέσιμο για να τροφοδοτήσει τον αλγόριθμο, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει το engagement, αφού θεωρητικά δε θα εμφανίζεται στους μη συνδρομητές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.