23 Δεκ 2024
READING

Γιατί ο Bill Gates προτιμά τους τεμπέληδες υπαλλήλους και τι μπορεί να σημαίνει η τάση για τεμπελιά

5 MIN READ

Γιατί ο Bill Gates προτιμά τους τεμπέληδες υπαλλήλους και τι μπορεί να σημαίνει η τάση για τεμπελιά

Γιατί ο Bill Gates προτιμά τους τεμπέληδες υπαλλήλους και τι μπορεί να σημαίνει η τάση για τεμπελιά

Ο Bill Gates, παραδόξως, υποστηρίζει ότι ένας τεμπέλης εργαζόμενος είναι ο πιο κατάλληλος για μια δύσκολη δουλειά, καθώς, προσπαθώντας να γλιτώσει κόπο, θα βρει έναν εύκολο τρόπο να την ολοκληρώσει.

Είναι γεγονός ότι ο πιο δύσκολος τρόπος για την διεκπεραίωση μιας εργασίας δεν είναι πάντα και ο καλύτερος. Στην πραγματικότητα, στον κόσμο των startup επιχειρήσεων, η υπερπροσπάθεια μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με την υποπροσπάθεια όταν ο χρόνος και τα χρήματα είναι πεπερασμένοι πόροι και μια πιο απλή και γρήγορη λύση θα είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξίσου ή ακόμα πιο αποτελεσματικά. Μάλιστα, το να διαλέγει κανείς τον πιο εύκολο δρόμο ή το να κάνει διακοπές δεν τον καθιστά τεμπέλη, αντίθετα, τον κάνει καλό στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων, αποτελεσματικό εργαζόμενο και πιο ανθεκτικό άνθρωπο.

Η κατηγοριοποίηση των φυγόπονων συμπεριφορών ως ενδείξεων τεμπελιάς μπορεί να είναι απλώς ένα εύκολο συμπέρασμα και αρκετά ανακριβής. Επιπλέον, η οκνηρία συνήθως δεν είναι το πρόβλημα, είναι ένα σύμπτωμα και συχνά οι βαθύτεροι λόγοι που διστάζει κάποιος να αναλάβει δράση μπορεί να αφορούν κάποια συγκεκριμένη δυσάρεστη πραγματικότητα.

Η σημασία της ξεκούρασης

Το αίσθημα της τεμπελιάς μπορεί συχνά να είναι ένα σημάδι ότι χρειαζόμαστε ξεκούραση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμο με την οκνηρία. Μπορεί να έχουν ορισμένα πράγματα εκ πρώτης όψεως κοινά, αφού το να χαλαρώνει κανείς αντί να εργάζεται, το να δίνει προτεραιότητα στα προσωπικά του καθήκοντα έναντι των επαγγελματικών ή το να μην ξυπνάει στις 6 το πρωί μπορεί να χαρακτηριστεί και ως τεμπελιά. Η τεχνολογική κουλτούρα στο σύνολό της, για παράδειγμα, έχει αυτό το πρόβλημα: η αντίληψη της παραγωγικότητας είναι πιο σημαντική από την πραγματική παραγωγικότητα.

Διαβάστε επίσης: Οι πολλές ώρες δουλειάς συνεχίζουν να θεωρούνται δείκτης επιτυχίας

Μερικές φορές, το πιο παραγωγικό πράγμα που μπορεί να κάνει κπάποιος είναι να ξεκουραστεί, γιατί η ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγικότητα. Η ανάπαυση είναι συνεργάτης της εργασίας και το ένα είναι απαραίτητο για το άλλο. Η ξεκούραση κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας μπορεί να δράσει ευεργετικά στη δημιουργικότητα, ενώ τα μεγαλύτερα διαλείμματα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης. Έτσι, αυτό που μπορεί να μοιάζει με τεμπελιά κάνει στην πραγματικότητα τους εργαζόμενους καλύτερους. Το μυστικό είναι ο χρόνος ξεκούρασης να είναι πραγματικά χρόνος μόνο γι’ αυτό και να μην παρεμβάλλονται άλλες υποχρεώσεις.

Διαβάστε επίσης: Η κορύφωση της εργασιακής εξουθένωσης

Έλλειψη κινήτρων

Η έλλειψη κινήτρων είναι κάτι για το οποίο πολλοί από εμάς κατηγορούμε τον εαυτό μας και αναγνωρίζουμε ως προσωπική αποτυχία. Ωστόσο, συχνά υπάρχουν βαθύτερα αίτια και λόγοι που μπορεί κάποιος να διστάζει να κάνει κάτι και να μην ευθύνεται στην πραγματικότητα η τεμπελιά που πολλοί βιαζόμαστε να προσδώσουμε στον εαυτό μας ως χαρακτηριστικό.

Αυτά μπορεί να είναι πιο σύνθετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Πιθανόν να προέρχονται από τάσεις τελειομανίας ή από αίσθηση χαμηλής αποτελεσματικότητας, και η διάκριση τους είναι το πρώτο βήμα προς την ανάληψη δράσης. Δεν είναι εύκολο να μιλάει κανείς για τους φόβους της ανεπάρκειας ή της απώλειας νοήματος στη δουλειά του, γι’ αυτό χρειάζεται ενσυναίσθηση στην προσέγγισή του. Όσο και αν μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, παραμένει ένα πρόβλημα ανθρώπινο.

Το αίσθημα άγχους και πίεσης επίσης μπορεί να δημιουργήσει τάσεις τεμπελιάς, καθώς όταν οι ευθύνες συσσωρεύονται και η κατάσταση φαίνεται χαοτική μπορεί να μην ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε και εν τέλει να καταλήγουμε να μην κάνουμε τίποτα.

Ο κίνδυνος της τεμπελιάς είναι ότι μπορεί να μετατραπεί σε στασιμότητα και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν επιλογές που να αντιμετωπίζουν τη βασική αιτία. Το θέμα δεν είναι απλά να γίνει κανείς πιο παραγωγικός, αλλά να γίνει πιο ευτυχισμένος, όχι μόνο επειδή όλοι αξίζουν την ευτυχία, αλλά επειδή οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά τους, είναι και πιο επιτυχημένοι. Το συναίσθημα επηρεάζει τη σκέψη, οπότε η μεγαλύτερη ικανοποίηση στη δουλειά βελτιώνει και τις σκέψεις και τις πράξεις.

Προτάσεις για μεγαλύτερη παραγωγικότητα

Είναι πολύ σημαντική η αρχή της προόδου, βάση της οποίας αυτό που μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα, τα κίνητρα και τις αντιλήψεις κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας είναι η αίσθηση ότι τα πράγματα εξελίσσονται. Αυτό το αίσθημα είναι η χαρά για τις μικρές νίκες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αίσθησης ότι η δουλειά είναι πολύ δύσκολη ή το έργο είναι πολύ μεγάλο για να αντιμετωπιστεί.

Άλλος ένας τρόπος για την αύξηση της παραγωγικότητας είναι το reset με ένα υπνάκο. Μελέτες δείχνουν ότι ένας ύπνος διάρκειας 30 λεπτών μπορεί να ανακόψει την επιδείνωση της απόδοσης, ενώ ένας υπνάκος 60 λεπτών μπορεί να την αντιστρέψει. Έτσι, όταν κάποιος αισθάνεται μη παραγωγικός μπορεί να είναι μια ένδειξη για ξεκούραση.

Είναι επίσης σημαντικό οι στόχοι που θέτουμε να είναι διαχειρίσιμοι. Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι μπορούν να οδηγήσουν σε επαγγελματική εξουθένωση. Αυτή μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, απώλεια ενδιαφέροντος και κινήτρων και λαχτάρα για απόδραση. Έτσι, είναι απαραίτητο να αποφύγουμε την υπερφόρτωση θέτοντας μικρότερους, εφικτούς στόχους που θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουμε χωρίς να μας καταβάλλουν στην πορεία.

Τέλος, η αυτό-επιβράβευση είναι βασική για τη δημιουργία κινήτρου και θετικής ψυχολογίας. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται κάποιο είδος εξωτερικής επιβράβευσης για να διατηρήσουν τα κίνητρά τους και να βελτιστοποιήσουν την παραγωγικότητα. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό και ο καθένας μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του, από το επιτρέψει στον εαυτό του να φάει ένα γλυκό μέχρι το να οργανώσει ένα ταξίδι ως επιβράβευση μετά από ένα δύσκολο έργο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.