Με εφευρετικότητα και καινοτόμο πνεύμα κατάφερε η Nike να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε στο δίκτυο παραγωγής και διανομής της η παγκόσμια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Κατ’αρχάς, η Nike είχε να αντιμετωπίσει το κλείσιμο για τρεις μήνες των εργοστασίων της στο Βιετνάμ, όπου κατασκευάζονται περισσότερα από τα μισά παπούτσια της και περίπου ένα 30% των ρούχων της, γεγονός που την ανάγκασε να ακυρώσει την παραγωγή περίπου 130 εκατομμυρίων κομματιών. Αλλά και όταν η λειτουργία των εργοστασίων επανήλθε, οι καθυστερήσεις στις μεταφορές, οι ελλείψεις σε κοντέινερ, ο συνωστισμός στα λιμάνια, δημιούργησαν, όπως και στα περισσότερα brands, εξάλλου, δυσχέρειες στη διαθεσιμότητα και τη διανομή των εμπορευμάτων της.
Έτσι, η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά από αποφασιστικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η εφοδιαστική της αλυσίδα, ώστε να βελτιώσει τη ροή των προϊόντων της και την αποτελεσματικότητα του δικτύου της.
Τον περασμένο Αύγουστο, λοιπόν, μίσθωσε αποκλειστικά ένα τρένο, το οποίο μάλιστα ονομάζει «sole train», το οποίο διασχίζει τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, από το Λος Άντζελες μέχρι το Μέμφις, συνδέοντας σιδηροδρομικά το μεγαλύτερο εμπορευματικό λιμάνι της χώρας με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τενεσί. Το project της σύνδεσης αυτής περιλαμβάνει μια συμφωνία με τοπικούς μεταφορείς, που άμεσα ξεφορτώνουν το τρένο και διοχετεύουν το εμπόρευμα στη αγορά, ώστε να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Για να ενισχύσει τις δυνατότητές της στον εφοδιασμό της αγοράς, έχει επίσης εξοπλίσει τα κέντρα διανομής της, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με 1000 καινούρια ρομπότ, που βοηθούν στη διαλογή και τη συσκευασία, καλύπτοντας τα κενά και τις αδυναμίες που δημιούργησαν στην αλυσίδα οι ελλείψεις σε προσωπικό εξαιτίας της πανδημίας.
Πρόκειται για μια συνολική και συντονισμένη στροφή της εταιρείας προς την ψηφιακή διεκπεραίωση των αναγκών της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη στιγμή μάλιστα που και οι πελάτες της έχουν στραφεί μαζικά στις online αγορές. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κατά το δυνατόν ψηφιοποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού, που θα είναι πιο άμεση, πιο γρήγορη και ακριβέστερη, επομένως και πιο αποτελεσματική για τους πελάτες της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Nike έχει επίσης αλλάξει τη μέχρι πρότινος συγκεντρωτική φιλοσοφία της διανομής της, αποκεντρώνοντας τις εγκαταστάσεις της του Τενεσί και δημιουργώντας ένα πιο ευέλικτο δίκτυο με πολλούς διαφορετικούς πυρήνες-κέντρα διανομής. Έτσι, τα κέντρα του Τενεσί μετατράπηκαν σε omnichannel εγκαταστάσεις, ενώ στο δίκτυο προστέθηκε ακόμα ένα νέο κέντρο στη Μαδρίτη, ώστε να αποσυμφορηθούν οι εγκαταστάσεις του Βελγίου.
Η απόφαση για το τρένο πάρθηκε όταν πια ήταν σοβαρές οι ανησυχίες για τις μεγάλες καθυστερήσεις ενόψει των γιορτών. Το «sole train» έδωσε τη δυνατότητα να φτάνει το εμπόρευμα στους retailers μέσα σε 24 ώρες, χάρη και στις συμφωνίες με τους κατά τόπους εκφορτωτές και μεταφορείς.
Την ίδια στιγμή, τα ρομπότ στα κέντρα διανομής βοήθησαν να αυξηθούν οι ταχύτητες επεξεργασίας των παραγγελιών, καθώς οι δυνατότητές τους έδωσαν λύσεις σε διάφορες σωματικής φύσεως προκλήσεις, επιτρέποντας στους εργαζομένους να ασχοληθούν με πιο ουσιώδη στάδια στις διαδικασίες της διεκπεραίωσης. Μάλιστα, χάρη στα ρομπότ, η δυνατότητα εκπλήρωσης των παραγγελιών στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολη, τριπλασιάστηκε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.