22 Δεκ 2024
READING

Είναι το μέλλον του λιανεμπορίου το self-service;

4 MIN READ

Είναι το μέλλον του λιανεμπορίου το self-service;

Είναι το μέλλον του λιανεμπορίου το self-service;

Ο κόσμος του λιανεμπορίου μελλοντικά πρόκειται να αλλάξει αρκετά, καθώς δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα αυτόνομα καταστήματα, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες ευκολίας όπως είναι το self-checkout και το self-service. Το πλάνο έχει ως εξής: λιγότεροι εργαζόμενοι και περισσότερη ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία θα συμβάλει τόσο στη πώληση των προϊόντων, όσο και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Ενώ το 72% των πωλήσεων λιανικής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα φυσικά καταστήματα τα 2024, οι έμποροι έχουν εστιάσει στο να εντάξουν στα καταστήματά τους περισσότερες διαδραστικές δυνατότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Για παράδειγμα, έχουν αντικαταστήσει τα συμβατικά ταμπελάκια που αναγράφουν την τιμή με πιο έξυπνες επιλογές. Επιπλέον προσφέρουν τη δυνατοτητα στους επισκέπτες των καταστημάτων στο τέλος των αγορών τους να πληρώνουν μέσω remote checkout συστημάτων, τα οποία αλλάζουν εντελώς τη καταναλωτική εμπειρία.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Η εμπειρία στα φυσικά καταστήματα εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί στην αγορά τάσεις όπως είναι η BOPIS (Buy Online, Pickup In–Store), που προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς online με παραλαβή όμως από το φυσικό κατάστημα και η BORIS (Buy Online, Return In Store) για αγορά μέσω διαδικτύου με δυνατότητα επιστροφής στο κατάστημα. Παράλληλα έχει προστεθεί και μία ακόμη υπηρεσία, η ROPIS (Reserve Online, Pickup In-Store), μέσω της οποίας οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση online το προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν και να το παραλάβουν από το φυσικό κατάστημα. Ταυτόχρονα τα checkout free καταστήματα έχουν αρχίσει να θεωρούνται mainstream, μιας και χρησιμοποιούνται από τους μεγαλύτερους ογκόλιθους του retail όπως είναι το Amazon Go.

Μία εταιρεία, η οποία έχει ως στόχο να κάνει τα φυσικά καταστήματα με είδη μόδας, πιο βολικά για τους πελάτες είναι η Zliide. Χρησιμοποιεί τεχνολογικές δυνατότητες που κάνουν τα καταστήματα ελκυστικά για το καταναλωτικό κοινό, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιήσουν αγορές χωρίς να είναι απαραίτητο να κάνουν κάποιου είδους εγγραφή. Μέσω του app της Zliide και του ειδικού εργαλείου Zliide fob, οι καταναλωτές μπορούν να δουν τιμή, βίντεο και πληροφορίες των προϊόντων.

Στη συνέχεια μπορούν να κάνουν checkout χωρίς την παρουσία πωλητή, πληρώνοντας μέσω Apple Pay και λαμβάνοντας ψηφιακή απόδειξη. Μετά το τέλος των αγορών, ο πελάτης αφήνει το Fob στα ειδικά κουτιά της εταιρείας. Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής αλλάξει γνώμη και επιθυμεί να αγοράσει κάποιο προϊόν, μέσω της Zliide έχει δυνατότητα να πραγματοποιήσει την αγορά του online με παράδοση στο σπίτι. Το σύστημα της Zliide χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στη Δανία από τα καταστήματα Weekday του Ομίλου H&M.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της αγοράς της Νέας Υόρκης, ο ρόλος των πωλητών στα καταστήματα λιανικής έχει εξασθενίσει, με αποτέλεσμα να πρέπει να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί με τα τωρινά δεδομένα της αγοράς. Το καταναλωτικό κοινό έχει γίνει πιο απαιτητικό, καθώς περιμένει από τους υπαλλήλους των καταστημάτων περισσότερη καθοδήγηση και βοήθεια. Ωστόσο εξαιτίας των νέων τάσεων της retail αγοράς, με την εμφάνιση των καινοτόμων ταμείων και των έξυπνων ετικετών στα εμπορεύματα, των QR κωδικών, οι έμποροι λιανικής μπαίνουν στο πειρασμό να στελεχώσουν τα καταστήματά τους με λιγότερο προσωπικό. Το αγοραστικό ταξίδι απλοποιείται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των καταναλωτών, ζητώντας γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση.

Διαβάστε επίσης: Tι περιμένει τον κλάδο του retail φέτος;

Το σύγχρονο καταναλωτικό κοινό αναζητά καινοτόμες λύσεις, οι οποίες θα τους λύνουν τα χέρια κάνοντας το αγοραστικό ταξίδι πολύ πιο ευχάριστο και μοναδικό. Μία ακόμη ισχυρή τάση που ήδη απασχολήσει αρκετά την αγορά είναι η άνοδος του Social Commerce, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από τις πλατφόρμες των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Instagram, το Facebook, το TikTok ή ακόμη και το Pinterest. Σύμφωνα με στοιχεία, η παγκόσμια αγορά του Social Commerce αναμένεται να αυξηθεί στα 604,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.