25 Απρ 2024
READING

H Apple πετυχαίνει τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της αποδεικνύοντας την άνθηση της Big Tech

3 MIN READ

H Apple πετυχαίνει τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της αποδεικνύοντας την άνθηση της Big Tech

H Apple πετυχαίνει τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της αποδεικνύοντας την άνθηση της Big Tech

 

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο σημείωσε κέρδη ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον κλάδο συνολικά αλλά για το πώς εξελίσσεται η κρίση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Apple ανακοίνωσε μια αύξηση 11% στα έσοδά της και 20% στα κέρδη της, για το τέλος του 2021, αποδεικνύοντας ότι οι φόβοι πως η ιλιγγιώδης ανάπτυξη των τεχνολογικών εταιρειών έφτανε στο τέλος της είναι μάλλον αβάσιμοι. Παράλληλα, αν και, παρ’ όλα τα εντυπωσιακά νούμερα, η ανάπτυξη των εσόδων της εταιρείας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, η γενικότερη αίσθηση της αγοράς μετά τις ανακοινώσεις της είναι ότι τα χειρότερα έχουν ήδη περάσει. Εξάλλου, ακόμα και εταιρείες όπως η Tesla και η Microsoft, που επίσης επηρεάζονται άμεσα από τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς, κατέγραψαν και αυτές κέρδη.

Την ανάπτυξη της Apple οδηγεί για ακόμα μια φορά το iPhone, οι πωλήσεις του οποίου ανέβηκαν κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Και παρόλο που η εταιρεία προειδοποιούσε ότι η έλλειψη σε ημιαγωγούς και οι δυσχέρειες στην παραγωγής εξαιτίας της πανδημίας, θα δημιουργούσαν προβλήματα στην κάλυψη της αγοράς, η ζήτηση για το iPhone 13 εξακολούθησε να είναι ισχυρή όλο αυτό το διάστημα. Πτώση παρόλ’ αυτά, κατά 14%, σημείωσαν οι πωλήσεις του iPad.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον CEO της Apple, Τim Cook, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν σοβαρότερα και κόστισαν 6 δισεκατομμύρια εσόδων στην εταιρεία το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά σημείωσε ότι αναμένει πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι σαφώς καλύτερο σε αυτόν το τομέα, ενώ σχολίασε ότι, δεδομένων των ελλείψεων, η Apple τα πάει πολύ καλά στην αποτελεσματικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού της.

Η αγορά της Κίνας απέδειξε και για άλλη μια φορά τη δυναμική της, καθώς οι πωλήσεις της Apple αναπτύσσονται εκεί με έναν ετήσιο ρυθμό 20%.

Εν τω μεταξύ, η αγορά φαίνεται να αναμένει το λανσάρισμα των νέων προϊόντων που ανακοίνωσε η εταιρεία το φθινόπωρο, μεταξύ των οποίων το καινούριο MacBook Pro, τα νέα AirPods και το νέο Apple Watch, ενώ παράλληλα η Apple εργάζεται στην ανάπτυξη ενός νέου headset επαυξημένης πραγματικότητας, που θα μπορούσε να λανσαριστεί ως ανταγωνιστής των τεχνολογιών που προσφέρουν εταιρείες όπως η Meta και η Microsoft, καθώς ο ανταγωνισμός για επικράτηση στον επερχόμενο ψηφιακό κόσμο του metaverse εντείνεται. Σε σχέση με τη δραστηριοποίηση της Apple σε αυτόν τον χώρο, ο Tim Cook δήλωσε ότι η Apple βλέπει «μεγάλες προοπτικές» και ότι επενδύοουν ανάλογα, ενώ επεσήμανε ότι, ήδη, στο iOS App Store υπάρχουν 14.000 εφαρμογές που υποστηρίζουν τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας.

Στην ανάπτυξη της εταιρείας έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο η εξαιρετική πορεία του App Store, το οποίο μάλιστα ο Tim Cook χαρακτήρισε ένα «οικονομικό θαύμα», αν και έχει να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τις χρεώσεις του στους developers εφαρμογών. Σε κάθε περίπτωση, η άνοδός του αγγιζει το 24% σε σχέση με την αντιστοιχη περιοδο του προηγούμενου έτους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.