26 Απρ 2024
READING

Θα αναλάβει η βιομηχανία της μόδας τις ευθύνες της απέναντι στο περιβάλλον το 2022;

3 MIN READ

Θα αναλάβει η βιομηχανία της μόδας τις ευθύνες της απέναντι στο περιβάλλον το 2022;

Θα αναλάβει η βιομηχανία της μόδας τις ευθύνες της απέναντι στο περιβάλλον το 2022;

Καθώς τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους σε γενικότερο πλαίσιο, δίνουν προτεραιότητα πλέον τόσο στη περιβαλλοντική όσο και στην κοινωνική τους πρόοδο. Ίσως τελικά το 2022 να αποτελέσει μία χρονιά νομοθετικού χαρακτήρα, η οποία θα αναγκάσει τη βιομηχανία να αναλάβει τις ευθύνες της αναφορικά με τη σπατάλη ενέργειας. Αν τα αρμόδια όργανα των κυβερνήσεων παρακολουθούν στενά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων μόδας, οι μη βιώσιμες πρακτικές θα επιφέρουν νομικές και οικονομικές συνέπειες.

Διαβάστε επίσης: Οι νέες προτάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με τις πρακτικές της βιομηχανίας της μόδας

Ψηφιακός έλεγχος

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια του 2022, παρέχοντας την απαραίτητη προστασία στους καταναλωτές όταν πραγματοποιούν τις ηλεκτρονικές τους αγορές. Από τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές εκτός των χωρών τους, θα πρέπει να παρέχεται και η απαραίτητη προστασία των προσωπικών τους στοιχείων.

Ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον και χρηστή διακυβέρνηση

Τον περασμένο Μάρτιο η ΕΕ άνοιξε τον δρόμο προς τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πλέον θα επιβάλλονται κυρώσεις εάν διαπιστωθεί ότι τα fashion brands λειτουργούν με αθέμιτα μέσα. Η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, οι δίκαιες αμοιβές και η προστασία του περιβάλλοντος είναι μερικές από τις αρχές που οι εταιρείες οφείλουν να ακολουθούν.

Μάλιστα τον Μάιο η Authority for Consumers and Markets (ACM) της Ολλανδίας διεξήγαγε έρευνες σε περίπου 70 εταιρείες του τομέα της ένδυσης. Οι συγκεκριμένες εταιρείες ελέγχονται για το εάν λειτουργούν παραπλανητικά αναφορικά με τη βιωσιμότητα των προϊόντων τους, ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας greenwashing. Για όσους διαπιστώθηκε παραβίαση των κανόνων επιβλήθηκαν πρόστιμα έως 900.000 ευρώ.

Ήρθε το τέλος του greenwashing

Τον Οκτώβριο η Αρχή Ανταγωνισμού (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέπτυξε τον Πράσινο Κώδικα Αξιώσεων (Green Claims Code), ο οποίος στηρίζεται σε 6 βασικά στοιχεία. Μέσω των συγκεκριμένων στοιχείων πραγματοποιείται διεξοδικός έλεγχος των προϊόντων, των υπηρεσιών καθώς και των brands – επιχειρήσεων, αναφορικά με τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο. Ωστόσο αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν υποτιθέμενους ισχυρισμούς όσον αφορά το επίπεδο βιωσιμότητάς τους, ή αλλιώς κάνουν «πράσινο ξέπλυμα» – το λεγόμενο «greenwashing».

Διαβάστε επίσης: 3 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι μάρκες για να αποφύγουν το “greenwashing”

Τον Ιούλιο το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο σχετικά με τη προσθήκη ετικετών άνθρακα στα ρούχα, ο οποίος στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αγοραστικών τους αποφάσεων. Η Γαλλία απαγόρευσε στις εταιρείες να προβαίνουν στη καταστροφή των περιττών αποθεμάτων τους στο πλαίσιο της μείωσης των αποβλήτων.

Οι καταναλωτές είναι πιο συνειδητοποιημένοι

Οι νέοι παγκόσμιοι νόμοι αντικατοπτρίζουν τη μεταβολή της αγοραστικής συμπεριφοράς προς μία πιο συνειδητή κατανάλωση. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πλήρως τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον η διαδικασία παραγωγής ενδυμάτων, κάτι που διαμορφώνει τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι καταναλωτές θέλουν να μάθουν από πού προέρχονται τα υλικά, πώς κατασκευάζονται τα προϊόντα και εάν τα άτομα που εμπλέκονται είναι θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Το βασικότερο είναι ότι για το 2022 η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπίζει ένα σύνθετο μείγμα προκλήσεων και ευκαιριών, στο οποίο ο χώρος για λάθη είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.