16 Απρ 2024
READING

H συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτροκίνητων

5 MIN READ

H συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτροκίνητων

H συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτροκίνητων

Με ένα νέο πλάνο αξίας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων κινητοποιείται η γαλλο-ιαπωνική συμμαχία των αυτοκινητοβιομηχανιών, που θέλουν να συσφίγξουν τη σχέση και τη συνεργασία τους, ώστε να αποκτήσουν βασικό ρόλο στην αναπτυσσόμενη και ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το πλάνο προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα διατεθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, για το λανσάρισμα 35 ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2030, μέσα από πέντε διαφορετικές κατασκευαστικές πλατφόρμες, που θα αποτελέσουν την πρακτική βάση της συνεργασίας των τριών εταιρειών. Αυτό σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι οι κατασκευαστές θα απομακρυνθούν από μοντέλα όπως το Nissan Leaf και το Renault Zoe, που ανέπτυξαν μόνοι τους.

Η αποτελεσματική λειτουργία αυτής της συμμαχίας, που εδραιώθηκε ήδη από το 1999, αρχικά με τη Nissan και τη Renault, υπήρξε ένα ζητούμενο όλα αυτά τα χρόνια, με ανισορροπίες, κρίσεις και έλλειψη εμπιστοσύνης, που τώρα οι κατασκευαστές λένε ότι αφήνουν πίσω τους, δείχνοντας τη διάθεση να βρουν πρακτικούς τρόπους να συγκεντρώσουν τα κοινά τους κονδύλια και να επωφεληθούν από αυτά. Μέχρι τώρα, το γεγονός ότι η Renault κατέχει το 43% της Nissan, μαζί με δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιό της, ενώ η Nissan κατέχει μόλις το 15% της Renault, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δημιουργούσε ανισορροπία και πρακτικά προβλήματα, που τώρα οι εταιρείες προσδοκούν ότι θα ξεπεράσουν, προκειμένου η συμμαχία τους να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει αυτή η συμμαχία των τριών, ώστε τα brands να εξασφαλίσουν μια σημαντική θέση στην αγορά των ηλεκτροκίνητων, που εξελίσσεται σε άγρια ανταγωνιστική. Ωστόσο, θα πρέπει να βρουν τρόπο να διαχειριστούν τους πόρους τους αποτελεσματικά προς αυτήν την κατέυθυνση, γιατί, προς το παρόν, δεδομένου ότι στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους παραμένουν τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ίσως είναι δύσκολο να ενισχυθούν οι προσπάθειές τους προς την ηλεκτροκίνηση. Την πίεση του ανταγωνισμού αυξάνει επιπλέον η Stellantis, που πλέον έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής της Ευρώπης, με τη σύμπραξη της Fiat Chrysler και της PSA Group.

Πάντως, για να κάνει πιο ευέλικτο το σχήμα της, η συμμαχία έχει αποφασίσει να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μοντέλων της, από 100 σε 90. Παράλληλα, θα εμπλουτίσει το πρόγραμμα των πλατφορμών της, αυξάνοντάς τες σε πέντε από τέσσερις, ώστε να αναπτυχθούν νέα μοντέλα στο πλαίσιό τους, με από κοινού εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας και των μέσων που η καθεμία διαθέτει. Έτσι, για παράδειγμα, η Mitsubishi, o μικρότερος από τους τρεις κατασκευαστές, θα ενισχύσει την παρουσία της στην Ευρώπη, με τη δημιουργία δύο μοντέλων που θα βασίζονται σε οχήματα της Renault, ενώ η Nissan θα αναπτύξει στην Ευρώπη, στις εγκαταστάσεις της Renault, ένα νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο.

Οι πέντε πλατφόρμες

Ειδικότερα, στόχος της δημιουργίας αυτών των πλατφορμών είναι να τις χρησιμοποιούν από κοινού τα τρία brands, κατά 80%, για την ανάπτυξη των οχημάτων τους. Θα είναι δηλαδή οι πλατφόρμες ένας τρόπος να επικεντρωθούν οι εταιρείες στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, μέσα από μια προσέγγιση «έξυπνης και συνδεδεμένης κινητικότητας», που θα τους επιτρέπει να αναπτύσσουν οχήματα με κοινά στοιχεία, τα οποία θα διαφοροποιούνται έξυπνα μέσα από ένα σύστημα που θα τους επιτρέπει να μοιράζονται και να εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις παραγωγής, τα συστήματα των κινητήρων και τα εξαρτήματα των οχημάτων.

Χαρακτηριστικό αυτού του πνεύματος είναι το teaser της Nissan, η οποία θα δημιουργήσει ένα από τα πρώτα οχήματα που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο των πλατφορμών, ένα ηλεκτροκίνητο κόμπακτ που θα αντικαταστήσει το δημοφιλές της Micra. Δεν υπάρχουν ακόμα ακριβείς πληροφορίες για το λανσάρισμα και το όνομα αυτού του νέου μοντέλου, ωστόσο έγινε γνωστό ότι θα είναι σχεδιασμένο από τη Nissan, αλλά κατασκευασμένο στις εγκαταστάσεις ElectriCity της Renault στη Βόρεια Γαλλία, «βελτιστοποιώντας τη χρήση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας, αλλά διατηρώντας παράλληλα τη Nissan-ότητα του οχήματος», όπως είπε ο CEO της Nissan, για να εξηγήσει το πνεύμα στο οποίο θα λειτουργούνν αυτές οι πλατφόρμες.

Διαβάστε ακόμα: Για πρώτη φορά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν τα diesel στην Ευρώπη

Κάθε πλατφόρμα θα έχει έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό. Έτσι, θα υπάρχει μία που θα είναι η βάση για το budget μοντέλο της Renault, Dacia Spring, μία για ultra compact ηλεκτροκίνητα, μία για επαγγελματικά οχήματα, μία για crossovers, και μία για compact EVs, όπως αυτό που θα αντικαταστήσει το Micra της Nissan.

Εκτός αυτού, σχετικά με το ζήτημα των μπαταριών, η Συμμαχία θα έχει επίσης μια κοινή στρατηγική, που στόχο θα έχει να φτάσει στην παραγωγή 220 GWh μέχρι το 2030, αλλά και να μειώσει το κόστος των μπαταριών κατά 50% μέχρι το 2026 και 65% μέχρι το 2028. Εδώ η έμπειρη σε αυτόν τον τομέα Nissan θα έχει την πρωτοκαθεδρία.

Αλλά και η συνδεσιμότητα των οχημάτων αποτελεί έναν σημαντικό στόχο της από κοινοού κινητοποίησης των τριών κατασεκυαστών: μέχρι το 2026 θέλουν να έχουν στο cloud τους συνδεδεμένα 25 εκατομμύρια οχήματα, που θα ενημερώνονται περίπου όπως κάνει τώρα η Tesla, ενώ θα έχουν εγκατεστημένο ειδικά ανεπτυγμένο λογισμικό της Google.

Η έμφαση δίνεται σε κάθε περίπτωση στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και των μπαταριών, όπως υποδεικνύει ήδη εξάλλου και η ανακοίνωση της Renault ότι μέχρι το 2025 τα δύο τρίτα των αυτοκινήτων της θα είναι ηλεκτροκίνητα – αλλά και οι συμφωνίες της Nissan και της Renault με την κινεζική Envision Group, για τη δημιουργία εργοστάσιων μπαταριών στην Ευρώπη. Με αυτήν την ολοκληρωμένη προσέγγιση, που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί συνολικά όλους τους πόρους και τις δυνατότητες των τριών κατασκευαστών, ένας ισχυρός παίκτης με ολοκληρωμένο πλάνο φαίνεται ότι εισέρχεται στο ανταγωνιστικό τοπίο της ηλεκτροκίνησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.