22 Ιαν 2025
READING

Η άνοδος στις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών επιβεβαιώνει την επιστροφή της luxury αγοράς

4 MIN READ

Η άνοδος στις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών επιβεβαιώνει την επιστροφή της luxury αγοράς

Η άνοδος στις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών επιβεβαιώνει την επιστροφή της luxury αγοράς

Εντυπωσιακή ανάκαμψη σημειώθηκε στις εξαγωγές των ελβετικών ρολογιών το 2021, όχι μόνο αντισταθμίζοντας το πλήγμα της πανδημίας και επιστρέφοντας στα προπανδημικά νούμερα του 2019, αλλά σπάζοντας το ρεκόρ, έστω και οριακά, των εξαγωγών του 2014.

Η Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών ανακοίνωσε ότι η αξία των εξαγωγών της άγγιξε τα 21,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ποσό που αντιπροσωπεύει μια άνοδο 2,7% σε σχέση με το 2019, και 0,2% σε σχέση με τα νούμερα-ρεκόρ του 2014. Συγκρινόμενη με το χαλεπό 2020, οπότε είχε σημειωθεί πτώση 21,8%, η αύξηση ανέρχεται στο 31,2%.

Τη δύσκολη εκείνη χρονιά, τα μόνα θετικά νούμερα έρχονταν από την Κίνα, καθώς με τη διακοπή των ταξιδιών, όπου οι Κινέζοι της ανερχόμενης μεσαίας τάξης έκαναν τις luxury αγορές τους, οι πωλήσεις μεταφέρθηκαν στις μπουτίκ πολυτελείας της χώρας. Η αγορά της Κίνας λειτουργεί όλο αυτό το διάστημα ως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της αγοράς πολυτελείας, γεγονός που υποδεικνύει η κινητοποίηση μεγάλων brands πολυτελείας εκεί, η ακμάζουσα αγορά second hand ρολογιών πολυτελείας, και αποδεικνύουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης Luxury Study της Bain & Company, της οποίας το «διεθνές παρατηρητήριο πολυτελών αγαθών» παρακολουθεί κάθε χρόνο την απόδοση περισσότερων από 280 brands της κατηγορίας.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, η αγορά της ηπειρωτικής Κίνας γνώρισε το 2021 ένα αξιοσημείωτο momentum, καθώς το κινεζικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά πολυτελείας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2019, φτάνοντας το 21% το 2021. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, όσο σιγά σιγά η τουριστική κίνηση επανέρχεται, οι Κινέζοι καταναλωτές θα εμπλουτίσουν εκ νέου με τις αγορές τους τη διεθνή αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Οι Κινέζοι millennials στρέφονται στα ρολόγια πολυτελείας

Ειδικότερα όσον αφορά τις εξαγωγές των ελβετικών ρολογιών, αυτές αυξήθηκαν στην Κίνα κατά 23,9% το 2021, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η άνοδος των εξαγωγών των ελβετικών ρολογιών και στις ΗΠΑ, όπου έφτασε το 54,9%, σε σχέση με το 2020. Αυτά τα νούμερα συνέβαλαν σημαντικά στην ανάκαμψη του κλάδου, παρόλο που στις αγορές της Ιαπωνίας, του Χονγκ Κονγκ, της Βρετανίας και της Γαλλίας οι εξαγωγές κινήθηκαν κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνολικές εξαγωγές-ρεκόρ της ελβετικής βιομηχανίας ωρολογοποιίας επιβεβαιώνουν όχι μόνο την ανάκαμψη της αγοράς πολυτελείας, αλλά και τις προβλέψεις ότι, μέχρι το 2025, οι Κινέζοι καταναλωτές θα έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της αγοράς αυτής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η αγορά πολυτελών αγαθών και εμπειριών αναπτύχθηκε συνολικά κατά 13-15% το 2021, ποσοστό που παραμένει βέβαια 9-11% χαμηλότερο των επιπέδων του 2019. Ωστόσο, στις κατηγορίες των προσωπικών ειδών πολυτελείας, που παρακολουθεί η έκθεση, όπου περιλαμβάνονται και τα ρολόγια, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 29%, ένα ποσοστό ανεβασμένο κατά 1% σε σχέση με το 2019.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα το γεγονός ότι έχει αλλάξει αυτά τα δύο χρόνια ο τρόπος που γίνονται οι αγορές πολυτελών ειδών. Οι πωλήσεις μέσα από τα online καταστήματα έχουν διπλασιαστεί, τα brands ακολουθούν μια DTC προσέγγιση, ανακτώντας τον έλεγχο των καναλιών διανομής τους, ενώ τεράστια ακμή γνωρίζει η second-hand αγορά, η οποία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον τομέα των ρολογιών.

Πάντως, από όλες τις κατηγοριές των αγαθών πολυτελείας, τα παπούτσια, τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα ήταν εκείνα με την πιο εντυπωσιακή ανάκαμψη, που ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019, στοιχεία που επίσης συμφωνούν με τα σχεδόν θριαμβευτικά νούμερα των εξαγωγών της Ομοσπονδίας της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών. Οι ερευνητές εντοπίζουν εδώ το ένα άκρο της καταναλωτικής τάσης, όπως διαμορφώθηκε αυτό το διάστημα: Από τη μία έχουμε τους καταναλωτές που στράφηκαν στα casual και σπορ είδη, ως απόρροια του «μένουμε σπίτι» και της τηλεργασίας· από την άλλη, έχουμε τους καταναλωτές που θέλουν να ξοδέψουν όσα δεν μπορούσαν μέσα στην πανδημία, να «κακομάθουν» τον εαυτό τους, και άρα ανακαλύπτουν ξανά την αξία των ισχυρών πολυτελών λογοτύπων και των exclusive προϊόντων – όπως είναι τα ρολόγια και τα κοσμήματα.

Έτσι, τα αξεσουάρ αποτελούν την πιο ισχυρή κατηγορία πολυτελών αγαθών για το 2021, διογκωμένη μάλιστα κατά 8% σε σχέση με το 2019. Ειδικά για τα ρολόγια, η έκθεση σχολιάζει ότι η αγορά τους επέστρεψε στα προπανδημικά επίπεδα, ενώ η ζήτηση για υπερπολυτελή, εμβληματικά κομμάτια και unisex σχέδια ισχυροποιείται.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η αγορά προσωπικών αγαθών πολυτελείας θα κινηθεί σε υγιείς ρυθμούς μεσοπρόθεσμα, με την ανάκαμψη να συνεχίζεται και για τα επόμενα τέσερα χρόνια. Παράλληλα, όμως, σημειώνουν ότι η αγορά αλλάζει καθώς διευρύνεται το κοινό της. Οι καταναλωτές έχουν πλέον περισότερες απαιτήσεις από τα brands, ζητούν εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, δίνουν σημασία στη βιωσιμότητα. Όπως φαίνεται, και οι πολυτελείς μάρκες θα αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν τις αξίες τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.