25 Απρ 2024
READING

Πώς η AstraZeneca προσπαθεί να πείσει για τον εμβολιασμό με μια interactive καμπάνια φταρνίσματος

3 MIN READ

Πώς η AstraZeneca προσπαθεί να πείσει για τον εμβολιασμό με μια interactive καμπάνια φταρνίσματος

Πώς η AstraZeneca προσπαθεί να πείσει για τον εμβολιασμό με μια interactive καμπάνια φταρνίσματος

Το πόσο φλέγον είναι το ζήτημα του εμβολιασμού μέσα στην πανδημία, με τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να προπαθούν να πείσουν τους πολίτες τους να εμβολιαστούν, είναι ίσως περιττό να αναφερθεί.

Τα ποσοστά των εμβολιασμένων δεν είναι ικανοποιητικά, η διαμάχη των υπερμάχων και των αρνητών του εμβολιασμού μαίνεται, ενώ τα νούμερα των κρουσμάτων με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον βρίσκονται σε απογοητευτικά επίπεδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και όμως, όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο, όταν δε νιώθουν καλά ή γνωρίζουν ότι είναι άρρωστοι – και όχι μόνο με Covid. Αυτήν τη βασική αρχή της υγιεινής προσπαθεί να θυμίσει μια καμπάνια της βρετανoσουηδικής φαρμακευτικής ΑstraZeneca, δημιουργού ενός από τα εμβόλια για τον κορονοϊό – που ωστόσο θέλει να πείσει για τον εμβολιασμό εναντίον της γρίπης και να υπογραμμίσει πόσο εύκολα μεταδίδονται οι ιοί.

Το διαφημιστικό γραφείο 21 Grams, που ανέλαβε την καμπάνια, με την υποστήριξη της Real Chemistry, θέλησε να βρει έναν τρόπο όχι μόνο να αιχμαλωτίσει την προσοχή του κοινού, αλλά να του δημιουργήσει μια εμπειρία που θα θυμάται, ώστε να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμά της. Το αποτέλεσμα ήταν μια interactive καμπάνια, που φιλοδοξεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στις αποφάσεις των θεατών σχετικά με τον εμβολιασμό.

Στην καμπάνια «The Big Sneeze» («Το Μεγάλο Φτάρνισμα») πρωταγωνιστεί ένα κορίτσι που φαίνεται κρυωμένο ή με γρίπη, να φταρνίζεται κυριολεκτικά μέσα στο πρόσωπο των θεατών, ώστε να κινητοποιήσει τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά τους – σε μια περίοδο, μάλιστα, που έχουν αναφερθεί και κρούσματα «Flurona», περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κολλήσει ταυτοχρονα Covid και γρίπη.

Στον πυρήνα της καμπάνιας βρίσκεται μια κινηματογραφική διαφήμιση, που προβάλλεται σε έναν κινηματογράφο του Μάντσεστερ: στη διαφήμιση το κορίτσι, εμφανώς καταβεβλημένο και με συνάχι, απευθύνεται στους θεατές σαν να τους βλέπει – μάλιστα, ανάμεσά τους υπάρχουν έφηβοι θεατές-ηθοποιοί που βήχουν όταν τους μιλά, τραβώντας την προσοχή. Όταν στο τέλος το κορίτσι στην οθόνη φταρνίζεται, οι θεατές ψεκάζονται με νερό, σαν να δέχονται τα μικρόβια από το φτάρνισμα, μέσα από ένα σύστημα που έχει εγκατασταθεί πάνω από την οθόνη.

Στόχος είναι όχι μόνο να τραβήξει την προσοχή τους, αλλά να τους σοκάρει, σχετικά με το πόσο εύκολα μεταδίδονται οι ιοί. Η καμπάνια συμπληρώνεται μέσα από αναρτήσεις στα social media αλλά και με ψηφιακές αφίσες στο δρόμο, που επίσης έχουν εξοπλιστεί με ανάλογο σύστημα ψεκασμού, το οποίο ενεργοποιείται και ψεκάζει τους περαστικούς με νερό, όταν το κορίτσι στην αφίσα φρταρνίζεται.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της καμπάνιας, το concept τους χτίστηκε γύρω από τη ανάγκη να κινητοποιήσουν με έξυπνο τρόπο τους γονείς που δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Εξάλλου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, γίνονται αυτήν τη στιγμή προσπάθειες να πειστούν και οι νεότεροι να εμβολιαστούν εναντίον του Covid, καθώς από τον Δεκέμβριο η χώρα γνωρίζει νέα έξαρση των κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.