21 Νοέ 2024
READING

Πώς οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να επηρεάσουν τις ανθρώπινες σχέσεις

7 MIN READ

Πώς οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να επηρεάσουν τις ανθρώπινες σχέσεις

Πώς οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να επηρεάσουν τις ανθρώπινες σχέσεις

Η τεχνολογία μέχρι τώρα χρησιμοποιείται περισσότερο για να παραδίδει τα μηνύματά μας, όμως τώρα πλέον, φαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα να τα γράφει για εμάς, κατανοώντας τα συναισθήματά μας. Ουσιαστικά, η επικοινωνία με διαμεσολάβηση της AI τροποποιείται και επαυξάνεται, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί μηνύματα για την επίτευξη των στόχων της επικοινωνίας. Η τεχνολογία που το κάνει αυτό έχει ήδη αναπτυχθεί σε κλίμακα.

Το Twitter, μια πλατφόρμα διαβόητη για τις περιπτώσεις τσακωμών και εντάσεων, ξεκίνησε μια λειτουργία που προτείνει στους χρήστες να σκέφτονται περισσότερο πριν στείλουν ένα tweet. Επιπλέον, το Facebook ανακοίνωσε τη λειτουργεία AI “conflict alerts” για ομάδες, ώστε οι διαχειριστές να μπορούν να αναλάβουν δράση όταν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκρουσης και έντασης μεταξύ των μελών μια ομάδας, ενώ οι λειτουργίες Τ9 και συμπλήρωσης μηνυμάτων ολοκληρώνουν δισεκατομμύρια προτάσεις για εμάς κάθε μέρα. Συνεπώς, φαίνεται μια τάση αυξανόμενης εμπλοκής της AI στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, με στόχο να γίνει η επικοινωνία πιο αποτελεσματική και συναισθηματικά ασφαλής για όλους.

Από την έναρξη της πανδημίας, πολλές από τις σχέσεις μας εξαρτώνται από διαδικτυακά κανάλια. Οι διαδικτυακοί καυγάδες και τα τοξικά μηνύματα έχουν αρνητική επίδραση στους ανθρώπους και στις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ οι ατελείωτες ώρες Zoom, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται στην ασφάλεια του σπιτιού τους, καθώς επίσης και η δυνατότητα να εκφράσει ο καθένας τη γνώμη του με οποιονδήποτε τρόπο μέσα από τα social media χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, στρώνει το έδαφος για περισσότερες τέτοιες συμπεριφορές, με τους ανθρώπους να προσέχουν λιγότερο την συμπεριφορά τους και να φέρονται συχνά με αγένεια. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορούσαν οι αλγόριθμοι να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ευγενικοί μεταξύ μας, καθώς και αν μια εφαρμογή θα μπορούσε να διαβάσει τα συναισθήματά μας καλύτερα από εμάς.

Σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Η τεχνολογία αυτή είναι ήδη πολύ διαδεδομένη και μπορεί να επηρεάζει τις σχέσεις μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ένα παράδειγμα είναι το Smart Reply του Gmail, δηλαδή αυτές οι προτάσεις για το πώς μπορεί κανείς να απαντήσει σε ένα email, και το Smart Compose, το οποίο προσφέρει επιλογές ολοκλήρωσης προτάσεων.

Το 2019, διεξήχθησαν μελέτες που διαπίστωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει όντως τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και σχετιζόμαστε μεταξύ μας. Σε μία από αυτές, διαπιστώθηκε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι με την έξυπνη απάντηση έτεινε προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς τα άτομα ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν μια θετική πρόταση παρά μια αρνητική. Βέβαια, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν επίσης συχνά σε μια κατάσταση όπου ήθελαν να διαφωνήσουν, αλλά τους προσφέρονταν μόνο εκφράσεις συμφωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν να προχωρά μια συζήτηση πιο γρήγορα και ομαλά και φάνηκε ότι τα άτομα που συμμετείχαν αισθάνονταν καλύτερα και ο ένας για τον άλλον.

Βέβαια, πιστεύεται ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να γίνει αντιπαραγωγική στις επαγγελματικές σχέσεις, καθώς αυτή η τεχνολογία, ειδικά στα άτομα που διστάζουν να εκφράσουν τη γνώμη τους, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μη λένε αυτό που πραγματικά σκέφτονται και να μην ακούγονται καθόλου αντίθετες απόψεις. Παράλληλα, αν και η εμπλοκή της AI κάνει την επικοινωνία συχνά πιο ευχάριστη και αποτελεσματική, οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα στη σκέψη ότι οι απαντήσεις που έλαβαν έχουν παραχθεί από μηχανή κι όχι άνθρωπο, πράγμα αντιφατικό.

Εργαλεία συν-γονεϊκότητας

Μια συχνή πηγή καβγάδων είναι οι οικογένειες όπου οι γονείς έχουν χωρίσει και μπορεί να βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση για την ανατροφή των παιδιών τους. Πλέον υπάρχουν διάφορα εργαλεία και εφαρμογές συν-γονεϊκότητας που επιτρέπουν στους γονείς να επικοινωνούν και να συνεννοούνται σχετικά με το παιδί τους, ενώ οι ίδιοι μπορεί να μην επιθυμούν να έχουν επαφές μεταξύ τους υπό άλλες συνθήκες.

Τέτοιου είδους εφαρμογές και ιστότοποι χρησιμοποιούνται ευρέως διευκολύνοντας μια πιο ειρηνική επικοινωνία μεταξύ χωρισμένων γονέων με κακές σχέσεις και μερικές από αυτές, όπως το OurFamilyWizard συνίσταται μέχρι και από δικηγόρους ως συνήθης πρακτική, ιδίως όταν θέλουν να έχουν μια “επίδραση ψυχαριμίας” στον τρόπο επικοινωνίας ενός ζευγαριού. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για την παρενόχληση και η χρήση τους στις επικοινωνίες μπορεί να διαταχθεί από το δικαστήριο.

Οι εφαρμογές συν-γονεϊκότητας λειτουργούν με ανάλυση συναισθήματος, το οποίο είναι ένα υποσύνολο της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της ανάλυσης της ανθρώπινης ομιλίας. Εκπαιδευμένοι σε τεράστιες βάσεις γλωσσικών δεδομένων, οι αλγόριθμοι αυτοί αναλύουν το κείμενο και το βαθμολογούν για το συναίσθημα με βάση τις λέξεις και τις φράσεις που περιέχει και έπειτα επισημαίνουν τα συμπεράσματα στον αποστολέα, ώστε να μπορεί να αναθεωρήσει και να επιλέξει να πει κάτι άλλο.

Εφαρμογές καλύτερης αλληλεπίδρασης

Κάτι το οποίο αναφέρεται συχνά σε περιπτώσεις ατόμων που υποβάλλονται σε διαδικασίες ψυχοθεραπείας είναι ότι η πρόοδος που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας χάνεται στην καθημερινή ζωή που οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να μην είναι συναισθηματικά ασφαλείς για το άτομο. Αυτές οι περιπτώσεις είναι άλλο ένα παράδειγμα πιθανής αύξησης της εμπλοκής της AI. Συγκεκριμένα, για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, υπάρχουν διάφορες δυνατότητες της φορητής τεχνολογίας, ώστε να παρεμβαίνει ακριβώς τη στιγμή ενός προβλήματος, οι οποίες βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα.

Ουσιαστικά αυτή η τεχνολογία είναι σαν να έχεις έναν θεραπευτή έτοιμο να σου ψιθυρίσει στο αυτί όταν χτυπήσει ένα συναισθηματικό καμπανάκι συναγερμού. Ωστόσο, για να γίνει αυτό αποτελεσματικά πρέπει να μπορεί η τεχνολογία να ανιχνεύσει διάφορες ενδείξεις εξ αποστάσεως. Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία υπολογιστικών μοντέλων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, επικεντρώνεται στη δημιουργία αλγορίθμων που μπορούν να προβλέψουν αποτελεσματικά τη συμπεριφορά σε ζευγάρια και οικογένειες. Μέσα από την έρευνα προέκυψαν διάφορες ενδείξεις, όπως ο υψηλός καρδιακός ρυθμός, ο τόνος της φωνής, η συχνή χρήση λέξεων όπως “εσύ” και στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως η ώρα της ημέρας ή η ποσότητα του φωτός σε ένα δωμάτιο, οι οποίες μπορούν να καταδείξουν στιγμές με πιθανούς καβγάδες και αρνητικές αλληλεπιδράσεις.

Ο στόχος είναι να μπορούν αυτές οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης να ανιχνεύουν στιγμές όπου ο κίνδυνος αρνητικής αλληλεπίδρασης είναι αυξημένος και να παρέμβουν με προτροπές και μηνύματα. Αυτές οι εφαρμογές πρέπει να ανιχνεύσουν τη στιγμή που είναι πιθανό κάποιος να είναι θυμωμένος, αναστατωμένος ή συναισθηματικά καταβεβλημένος, στιγμές στις οποίες είναι λιγότερο σε θέση να επιστρατεύσει τους γνωστικούς πόρους για να μειώσει την ένταση, και να το προειδοποιήσουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτές τις δεξιότητες.

Οι δυνατότητες την τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό το πεδίο αφορούν το κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί η επιστήμη της ψυχολογικής παρέμβασης. Οι ελπίδες βασίζονται στο ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε ψυχολογική φροντίδα υγείας που θα είναι προσβάσιμη, επεκτάσιμη και βιώσιμη. Μόλις τα δεδομένα αποδείξουν ότι είναι αποτελεσματική και ασφαλής για τις οικογένειες, τότε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια τέτοια τεχνολογία.

Καθώς η υγειονομική περίθαλψη με βάση τα δεδομένα επεκτείνεται, η προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελεί ανησυχία. Η Apple έχει επίσης επεκταθεί σε αυτόν τον χώρο, καθώς βρίσκεται στα μισά μιας τριετούς μελέτης για να διαπιστωθεί αν τα iPhones και τα Apple Watches θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν περιπτώσεις κατάθλιψης και διαταραχών της διάθεσης. Τα δεδομένα θα συλλέγονται από την κάμερα και τους αισθητήρες ήχου του iPhone, καθώς και από τις κινήσεις του χρήστη, ακόμη και από τον τρόπο που πληκτρολογεί στη συσκευή του. Η Apple σκοπεύει να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών, έχοντας τον αλγόριθμο στο ίδιο το τηλέφωνο, χωρίς τίποτα να αποστέλλεται στους διακομιστές της.

Φαίνεται πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βρει ποικίλες εφαρμογές στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, ακόμα και διά ζώσης. Σίγουρα πολλές καινοτομίες που θα βασιστούν σε αυτό θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα είναι πολύ βοηθητικές, όμως τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόστος. Πρέπει η συμπερίληψη τέτοιων επιλογών να γίνει με πολλή προσοχή και τόσο όσο, καθώς δικαίως, υπάρχουν αρκετά ηθικά ζητήματα που εμπλέκονται. Αυτά αφορούν τον προβληματισμό ότι ίσως η ανάθεση των επικοινωνιών μας στην τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέφει ή θα αλλοιώσει, τελικά, αυτό που κάνει μια ανθρώπινη σχέση ανθρώπινη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.