Νέο λογότυπο και πλήρες επαναλανσάρισμα στη νέα εποχή της Νίκας

Νέα δεδομένα φέρνει για την αλλαντοβιομηχανία Νίκας η «απόσχιση» από την Chipita, η οποία εξαγοράστηκε από τον όμιλο Mondelez International. Κι αυτό γιατί ο βασικός μέτοχος της Νίκας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έχει προβεί σε μία σειρά κινήσεων που οδηγούν την εταιρεία στην επόμενή της μέρα.

Μία από αυτές είναι το συνολικό επαναλανσάρισμα της γκάμας προϊόντων της εταιρείας, με νέο επανασχεδιασμένο λογότυπο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το The Total Business και είναι αυτό που εικονίζεται στο άρθρο που διαβάζετε και σας παρουσιάζουμε σήμερα. Ταυτόχρονα όμως η εταιρεία έχει προχωρήσει και στην πλήρη αλλαγή και επανασχεδιασμό των συσκευασιών στα προϊόντα της, όπου τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από πλήρως ανακυκλωμένες ύλες και επί της ουσίας με αυτό το βήμα η Νίκας γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί πλήρως ανακυκλωμένα υλικά. Μάλιστα για την προώθηση των συγκεκριμένων ενεργειών η Νίκας έχει προγραμματίσει ευρύ διαφημιστικό πλάνο με κυρίαρχο μέσο προβολής την τηλεόραση και κατ’ επέκταση σε επιλεγμένα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Στόχος η μεριδιακή πρωτιά

Οι κινήσεις αυτές που πραγματοποιεί η εταιρεία γίνονται με στόχο να τη συστήσουν εκ νέου στην αγορά και στους καταναλωτές, ενώ επιδίωξη είναι ταυτόχρονα να κερδίσει και το προβάδισμα σε μερίδια στην κατηγορία αλλαντικών, όπου πρώτος παίκτης αυτή τη στιγμή είναι ο όμιλος Υφαντή. Όπως πληροφορούμαστε, τα μερίδια που καταλαμβάνει ο κάθε παίκτης, δηλαδή ο Υφαντής, η Νίκας και η Creta Farms δεν απέχουν σημαντικά μεταξύ τους καθώς ο πρώτος έχει περίπου το 21% της αγοράς, ο δεύτερος κατά σειρά αναφοράς το 20% και ο τρίτος περίπου 19% αντίστοιχα σε όγκο πωλήσεων. Κατά περίπτωση και με εξαίρεση ορισμένους μήνες του έτους, όταν επί παραδείγματι κάποιος από τους τρεις προβεί σε προωθητικές ενέργειες, τα μερίδια αυτά αλλάζουν, ενώ καταγράφονται και ανατροπές μεταξύ των τριών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ως βασικός μέτοχος της Νίκας, έχει θέσει στο επίκεντρο της στόχευσης της εταιρείας να ανατρέψει τη σημερινή εικόνα και τις ισορροπίες όπως αυτές διαμορφώνονται επί του παρόντος, και να αναλάβει εκείνος τα ηνία, σε μία αγορά αλλαντικών που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα στις καταναλώσεις των προϊόντων της χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις. Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν πάντως ότι αυτό που θα μπορούσε να αυξήσει τις συνολικές πωλήσεις της κατηγορίας σε τζίρο, θα ήταν η διαφοροποίηση του κωδικολογίου με νέα και καινοτόμα προϊόντα, κάτι που κατάφερε να κάνει πριν από αρκετά χρόνια η Creta Farms, όταν έβαλε το ελαιόλαδο στη συνταγή των αλλαντικών της δημιουργώντας τη σειρά Εν Ελλάδι.

Διαβάστε ακόμα: Μπισκότα Παπαδοπούλου: Οι νέες επενδύσεις, τα ιστορικά μπισκότα και τα 100 χρόνια

Η Νίκας πάντως εξαγοράστηκε το 2016 από τον Θεοδωρόπουλο, ευρισκόμενη τότε σε δεινή οικονομική κατάσταση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης που είχε υπογράψει ο επιχειρηματίας με τις τράπεζες ήταν και η παραχώρηση του εργοστασίου της στις τράπεζες έναντι οφειλών της προηγούμενης ιδιοκτησίας. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο που βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο, επανέκτησε από τις Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021 η Νίκας. Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση ισχύος που αποδεικνύει την επαναφορά της δυναμικής της εταιρείας υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και της σταδιακής βελτίωσης των οικονομικών της.

Οι επιδόσεις της Νίκας

Στο εννεάμηνο του 2021 η Νίκας κατέγραψε πωλήσεις αυξημένες κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ανερχόμενες στα 43,44 εκατ. ευρώ από 42,67 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 1,76 εκατ. ευρώ και έφτασαν τα 3,6 εκατ. ευρώ από 1,87 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020 σε επίπεδο ομίλου. Ωστόσο η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορικών επηρέασε την εταιρεία στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του έτους, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Μία εξέλιξη πάντως που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και σχετίζεται με τη Νίκας, είναι η απόφαση να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον βασικό μέτοχο, Σπύρο Θεοδωρόπουλο να αποκτά σταδιακά το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, που θα την οδηγήσουν εκτός οργανωμένης αγοράς. Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι θέμα χρόνου και πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, καθότι η παρουσία της εταιρείας δεν πρόσφερε ούτε στο επενδυτικό κοινό, δεδομένου ότι δεν υπήρχε διασπορά μετοχών και σε άλλους μετόχους εκτός του Θεοδωρόπουλου, ούτε και στην ίδια την εταιρεία, δεδομένης της ούτως ή άλλως περιορισμένης αποτίμησης που συγκεντρώνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις – ιδίως από τον κλάδο τροφίμων και ποτών.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αποχώρηση εταιρείας από τον κλάδο τροφίμων και ποτών, είναι συνολικά η 32η που πραγματοποιείται από το 2002 έως και σήμερα.