H Meta λέει ότι φτιάχνει τον πιο γρήγορο υπολογιστή του κόσμου

Ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg και επίδοξος πρωτοπόρος του εικονικού περιβάλλοντος metaverse, το οποίο συνδυάζει ψηφιακές και πραγματικές εμπειρίες, μέσα από ανάρτηση σε blog ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει τον ταχύτερο υπολογιστή του κόσμου.

Η αυτοκρατορία του στα social media έχει καταφέρει να ασκήσει τεράστια επιρροή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέσα στα σχέδια του λοιπόν για την υλοποίηση του metaverse είναι και η κατασκευή του συγκεκριμένου υπερσύγχρονου υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος θα συμβαδίζει απόλυτα με τις ανάγκες του νέου εικονικού περιβάλλοντος.

Το supercomputer με δυνατότητες AI, που ονομάστηκε AI Research SuperCluster (RSC) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε ταχύτερους υπολογιστές στον κόσμο. Μάλιστα οι εμπειρίες που θέλει να προσφέρει στο κοινό μέσω του εικονικού περιβάλλοντος metaverse απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ (για πεντάκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο), με αποτέλεσμα το RSC να έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η πολυγλωσσικότητα και πολλά ακόμη. Η ερευνητική ομάδα της Meta πρόσθεσε ότι ο RSC θα γίνει ο ταχύτερος υπολογιστής του είδους του όταν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: Η τεχνολογία που θα γίνει μέρος της ζωής μας το 2022

Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος υπολογιστής μέσω των δυνατοτήτων AI είναι σε θέση να μιμείται κατά κάποιο τρόπο την υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, εντοπίζοντας διαφορετικά μοτίβα από τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η Meta, η οποία είναι η μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, αντλεί σημαντικές ποσότητες δεδομένων από 2,8 δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά.

Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη το πρόστιμο αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής στον απόηχο του σκανδάλου Cambridge Analytica, η πρώην υπάλληλος του Facebook και πληροφοριοδότης του Κονγκρέσου, Frances Haugen, προειδοποίησε ότι ναι μεν η εταιρεία εστιάζει στην επέκτασή της σε νέους τομείς, πρέπει όμως να διαθέσει και περισσότερους πόρους σε πολύ βασικά συστήματα ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Τα διαφημιστικά εργαλεία του Facebook και τα προσωπικά δεδομένα

Οι ερευνητές της Meta δήλωσαν ότι το RSC, το οποίο είναι κατασκευασμένο από χιλιάδες επεξεργαστές και στεγάζεται σε άγνωστη τοποθεσία, θα βοηθήσει στον εντοπισμό επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες του. Παρόλα αυτά το περιβάλλον metaverse, το οποίο η Meta παραδέχεται ότι απέχει ακόμη αρκετά χρόνια από το να θεωρείται μια ολοκληρωμένη ιδέα, αποτελεί βασικό μέρος των σχεδίων της εταιρείας για τον συγκεκριμένο υπολογιστή.

Για να δώσουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, οι δυνατότητες του νέου RSC ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Αρχικά το supercomputer θα έχει την ικανότητα να μεταφράζει αμέσως συνομιλίες μεταξύ gamers από διαφορετικές χώρες. Ακόμη οι υπάλληλοι της Meta δήλωσαν ότι θα επιτρέπει σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων από όλο τον κόσμο να παίζουν κάποιο παιχνίδι βασισμένο στην επαυξημένη πραγματικότητα. Μέσω του RSC μπορούν να υλοποιηθούν εντελώς νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία για παράδειγμα, θα μπορούν να τροφοδοτήσουν φωνητικές μεταφράσεις σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων που ο καθένας μιλάει διαφορετική γλώσσα, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται πανεύκολα είτε πάνω σε κάποιο ερευνητικό έργο είτε παίζοντας απλώς κάποιο ψυχαγωγικό παιχνίδι με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας.

Η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε επίσης ότι τα δεδομένα των χρηστών είναι πλήρως κρυπτογραφημένα πριν ακόμη εισαχθούν στο RSC. Με άλλα λόγια περνούν αρχικά μέσα από μία διαδικασία ελέγχου απορρήτου επιβεβαιώνοντας ότι διατηρείται η ανωνυμία του εκάστοτε χρήστη. Στη συνέχεια τα δεδομένα κρυπτογραφούνται προτού χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία επιτήρησης προσωπικών δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις από τη Meta, αναφορικά με τους γονικούς ελέγχους του δημοφιλούς headset εικονικής πραγματικότητας, Oculus Quest 2. Όλο αυτό δημιουργήθηκε μετά από έρευνα του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους, που επισήμανε πολλαπλά περιστατικά ρητορικής μίσους στο δημοφιλές VRChat.

Τελικά, η δημιουργία του RSC θα ανοίξει τον δρόμο προς την οικοδόμηση νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, κάτι που προμηνύει τη γέννηση μίας εντελώς πρωτόγνωρης γενιάς υπολογιστών. Το εικονικό περιβάλλον του metaverse έρχεται για να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα των ψηφιακών κοινοτήτων, με αποτέλεσμα και οι υπολογιστές να πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα συνθήκη.