Η δυναμική άνοδος του Amazon στη διαφημιστική αγορά

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Amazon τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη του μεριδίου της στην αγορά των διαφημίσεων, διεκδικώντας τα τεράστια ποσά που σχεδόν κατά κανόνα επενδύουν οι εταιρείες στη Google και το Facebook.

Μάλιστα, η Amazon Ads είναι από τους γρηγορότερα αναπτυσσόμενους κλάδους του κολοσσού, με τα έσοδά της να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 50% – έστω και αν δε συγκρίνονται με τα μεγέθη των online πωλήσεών της ή με τα έσοδα από τις υπηρεσίες της Amazon Web Services. Το πρώτο εννεάμηνο του 2021, η Amazon είχε καθαρά κέρδη από τις διαφημίσεις 23 δισεκατομμύρια δολάρια, μια σημαντική άνοδος σε σχέση με τα 13,5 δισεκατομμύρια της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Διαβάστε ακόμα: Οι κινήσεις της Amazon Web Services στην Ελλάδα

Αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν στο 10,3% της αμερικανικής αγοράς ψηφιακής διαφήμισης, όπου βασικοί παίκτες είναι το Facebook και η Google, τα οποία προτιμούν οι διαφημιστές για τους πελάτες τους λόγω του απίστευτου reach τους και της απόδοσης που παραδοσιακά έχουν. Ωστόσο, η Amazon Ads φαίνεται ότι αλλάζει το τοπίο στον χώρο, διεκδικώντας έντονα το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών όπως η P&G, και των μεγάλων διαφημιστικών προϋπολογισμών, και μάλιστα η ανοδική της πορεία έχει κινητοποιήσει και μεγάλους λιανεμπόρους, όπως τη Walmart, την Instacart και τη Walgreens, που θέλουν και αυτές μερίδιο στην συγκεκριμένη αγορά.

Μάλιστα, προκειμένου να αναπτυχθεί γρηγορότερα, η Amazon δημιουργεί μια ομάδα με ικανά και έμπειρα στελέχη του χώρου, που έχουν την τεχνογνωσία, και με βετεράνους των διαφημιστικών, ώστε να μπορεί να χτίσει και να εδραιώσει σταθερές σχέσεις και συνεργασίες κατευθείαν με τα μεγάλα ονόματα των agencies και τους marketers με τα μεγάλα accounts.

Επικεφαλής της στρατηγικής της, ο Alan Moss, πρώην στέλεχος της Google, από εκείνους που συνέβαλαν στο να αποκτήσουν οι διαφημίσεις της Google την ισχύ που έχουν σήμερα. Ο Moss εργάζεται για να προσελκύσει στην Amazon brands όπως των αυτοκινητοβιομηχανιών. Βέβαια, αν για τους έμπειρους διαφημστές, που αναγνωρίζουν την ιντερνετική δύναμη της Amazon και ζητούν νούμερα και αποδόσεις, η προσέγγιση είναι σχετικά απλή, η δουλειά του Moss και της Amazon Ads δεν είναι τοσο εύκολη, όσον αφορά εκείνους που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τον χώρο, και προτιμούν την «ασφάλεια» του Facebook και της Google.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon ανοίγει το πρώτο του φυσικό πολυκατάστημα μόδας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι retailers ανταγωνιστές της Amazon, που επίσης αναζητούν και προσλαμβάνουν έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, για να τους καθοδηγήσουν σε αυτήν την αγορά – και κόντρα στην Amazon. Ακόμα και η eBay προχωρά σε αλλαγές στον τρόπο που τρέχει τις διαφημιστικές της υπηρεσίες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Amazon και της Walmart.

Από την άλλη, οι marketers που τελικά επιλέγουν την Amazon διαμαρτύρονται ότι οι υπηρεσίες και τα εργαλεία που τους προσφέρει είναι πολύπλοκα και δύσκολα στη χρήση. Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται εξειδικευμένες εταιρείες που προσφέρουν καθοδήγηση στους διαφημιστές, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα από startups γύρω από και σχετικά με την Amazon Ads.

Πάντως, και αν ληφθεί υπόψη ότι η Amazon, ίσως με μια αίσθηση χιούμορ, δημιούργησε ένα εργαλείο που μετρά πόσο οι διαφημίσεις που γίνονται στο Facebook και την Google στέλνουν καταναλωτές για αγορές στο online κατάστημά της, το μέλλον στον χώρο των digital διαφημίσεων αναμένεται αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.