Η αναγκαστική τηλεργασία για μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι παραγωγικοί και αποτελεσματικοί και χωρίς να είναι παρόντες στο γραφείο – χάρη και στα πολύτιμα ψηφιακά εργαλεία που έκαναν την επικοινωνία και τη σύνδεση εύκολα και απλά.
Έτσι, όταν άρχισε να επανέρχεται η δυνατότητα για επιστροφή στο γραφείο, ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με την αξία και τις δυνατότητες που προσφέρει σε εργαζομένους και εργοδότες το υβριδικό μοντέλο εργασίας, με τους υπαλλήλους να ζητούν προσαρμογή της εργασιακής τους καθημερινότητας.
Και ενώ οι δοκιμές και οι επιχειρηματολογίες σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά του μοντέλου βρίσκονται σε εξέλιξη και εμπλουτίζονται, φαίνεται ότι αυτή η θεμελιώδης αλλαγή για τον τρόπο που δουλεύουν οι σύγχρονοι εργαζόμενοι στο γραφείο, έχει ήδη συντελεστεί: Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, πρόσφατη έρευνα που έγινε με την υποστήριξη του Slack, στην οποία συμμετείχαν 10.000 εργαζόμενοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, έδειξε ότι το 58% των εργαζομένων γνώσης δουλεύουν σύμφωνα με το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Μέχρι τον Μάιο του 2021, αυτό το ποσοστό έφτανε το 46%.
Οι δυνατότητες που προσφέρει στους γονείς και τους φροντιστές ο μοιρασμένος μεταξύ σπιτιού και γραφείου χρόνος θεωρούνται πολύ σημαντικές: το υβριδικό μοντέλο τούς βοηθά να διαχειρίζονται καλύτερα τις ανάγκες της οικογένειάς τους, χωρίς να υποβαθμίζεται η δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της εργασίας τους. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί το ζητούν αντικατοπτρίζεται και στα νούμερα: το 75% των γονέων της έρευνας δουλεύουν εξ αποστάσεως ή υβριδικά, σε σύγκριση με το 64% των μη γονέων.
Διαβάστε ακόμα: Μήπως όμως το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι εξοντωτικό;
Ωστόσο, αν και το εντυπωσιακό ποσοστό υποδηλώνει ότι το υβριδικό μοντέλο αντιμετωπίζεται σοβαρά και εξελίσσεται, ώστε να λειτουργεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, οι ειδικοί ανησυχούν για το γεγονός ότι ενδεχομένως ενισχύει τις ανισότητες στον χώρο εργασίας, κυρίως εις βάρος των γονέων, των μητέρων και των μειονοτήτων, που, εξαιτίας της ανάγκης τους για ευελιξία, τείνουν να ζητούν σε μεγαλύτερο ποσοστό να εργαστούν εξ αποστάσεως.
Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος της προκατάληψης ότι δε θέλουν να είναι παρόντες στη δουλειά τους, ή ότι δε θα είναι αποδοτικοί δουλεύοντας από το σπίτι. Επιπλέον, προβληματίζει και η προκατάληψη της εγγύτητας: έρευνες δείχνουν ότι οι εργοδότες τείνουν να ευνοούν τους εργαζόμενους με τους οποίους έχουν προσωπική επαφή στο γραφείο και να «ξεχνούν» όσους εργάζονται από το σπίτι, όταν πρόκειται για αξιολογήσεις και προαγωγές.
Διαβάστε ακόμα: Trends 2022 | To ανθρώπινο κεφάλαιο: πώς θα δουλεύουμε το 2022
Ο κίνδυνος της προσκόλλησης στη νοοτροπία του «παρουσιασμού» είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τη συζήτηση γύρω από το υβριδικό μοντέλο εργασίας, ειδικά δεδομένου του ότι οι εργοδότες δηλώνουν σε σχετικές έρευνες ότι προτιμούν τους υπαλλήλους τους στο γραφείο.
Καθώς λοιπόν το εντυπωσιακό 58% υποδηλώνει ότι το μοντέλο αυτό ήρθε για να μείνει, η ανάγκη να βρεθούν τρόποι για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο. Όπως σχολιάζουν οι ειδικοί, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας σημαντικής αλλαγής στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την εργασία, και τώρα είναι η στιγμή για να βρουν εργαζόμενοι και εργοδότες τα πατήματά τους, ώστε όλοι να είναι ωφελημένοι.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.