23 Απρ 2024
READING

Metaverse & Business Coaching | Ένα νέο συναρπαστικό «μετασύμπαν» γεννιέται από εμάς τους ίδιους!

4 MIN READ

Metaverse & Business Coaching | Ένα νέο συναρπαστικό «μετασύμπαν» γεννιέται από εμάς τους ίδιους!

Metaverse & Business Coaching | Ένα νέο συναρπαστικό «μετασύμπαν» γεννιέται από εμάς τους ίδιους!

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Facebook και ο ιδρυτής της Mark Zuckerberg το 2021 ανακοίνωσαν πως το Facebook αλλάζει ονομασία και γίνεται Meta από το metaverse.

Ο όρος Metaverse πρωτοεμφανίστηκε στο επιστημονικό έργο του Neal Stephenson το 1992. Είκοσι χρόνια αργότερα βλέπουμε η φαντασία να γίνεται πράξη από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Πολλά έχουν γραφτεί για το Metaverse και τις τεχνολογικές δυνατότητες που θα προσφέρει στο digital acceleration των εταιρειών (virtual meetings, εξ αποστάσεως εργασία, κτλ.), ωστόσο ελάχιστα έχουν αναφερθεί στο πώς το Metaverse θα επηρεάσει τον τομέα του Business Coaching.

Με τον όρο Business Coaching εννοούμε όταν ένας εργαζόμενος ζητά βοήθεια στην επίτευξη ενός επιχειρησιακού στόχου.

Πώς θα είναι όμως η εικόνα του Metaverse Business Coaching;

Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ακόμη σίγουρα. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως οι digital δυνατότητες μιας συνεδρίας coaching θα αποκτήσουν virtual επαυξημένες δυνατότητες μεταξύ coach και coachee στο Metaverse περιβάλλον.
Συγκεκριμένα θα υπάρχουν:

1. Avatars. Θα μπορείς να εκφράζεσαι μέσα από το Avatar σου. Για παράδειγμα θέλω να είμαι δέντρο ή είμαι άντρας και νιώθω γυναίκα και το αντίστροφο. Με το Metaverse περιβάλλον ξεδιπλώνεσαι και επανασυστήνεσαι όπως ακριβώς θέλεις πραγματικά να είσαι.

2. Δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων. Θα μπορείς να δημιουργήσεις κατάλληλα περιβάλλοντα για coaching. Θα μπορείς δηλαδή να πραγματοποιείς τη συνεδρία σου δίπλα από έναν καταρράκτη. Με τον τρόπο αυτό ο coachee θα δημιουργεί για πρώτη φορά το περιβάλλον που επιθυμεί και με αυτό τον τρόπο θα είναι περισσότερο ανοιχτός σε νέα ερεθίσματα προόδου και προσωπικής εξέλιξης.
Επιπροσθέτως, κατά τη διαδικασία του coaching, ο coach μπορεί να ζητά από τον coachee να δημιουργεί περιβάλλοντα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα μια συζήτησης για coaching ανάλυση. Οι δυνατότητες είναι συναρπαστικές!

3. Δημιουργία «Haptic Suits». Τι σημαίνει αυτό: Ουσιαστικά πρόκειται για στολές που μπορεί να χρησιμοποιεί ο coachee και να νιώθει, για παράδειγμα, όταν ο coach του κάνει χειραψία, ή στον κόσμο του NLP Coaching (Νευρογλωσσικού προγραμματισμού), όταν ο coach πραγματοποιεί μια κιναισθητική άσκηση ψυχολογικής ενδυνάμωσης. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται οι αποστάσεις και ο coach είναι κοντά με τον coachee με κιναισθητικό μάλιστα τρόπο. Ποιος θα το φανταζόταν;

4. Marketplace. Θα μπορεί κανείς όλα τα παραπάνω tools να τα αγοράζει από ένα marketplace. Τους χώρους, τα coaching μαθήματα, τα Certifications. Με λίγα λόγια, ανοίγεται ένα τεράστιο coaching επενδυτικό κεφάλαιο για νέες επιχειρήσεις.

Τι συμβαίνει όμως με την ηθική τεχνολογία;

Κάθε τεχνολογικό άλμα έχει τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά του. Είναι σημαντικό να δούμε το νόμισμα και από τις τις δύο πλευρές του. Από τη μια το Metaverse θα βοηθήσει σε πολλά τον άνθρωπο, ωστόσο πρέπει να καταστούν σαφείς εξ  αρχής οι ηθικοί κανόνες της τεχνολογίας που θα πρέπει να διέπουν το Metaverse περιβάλλον ώστε από την πολλή χρήση να μην καταλήξουμε στην κατάχρηση αυτού και ο ίδιος ο άνθρωπος να γίνει δέσμιος της τεχνολογίας που δημιούργησε.

Από τον Φάνη Αριτζή

Founder of www.catharsies.com Coaching services
Certified NLP & Business Development Coach
MBA | MSC | MA | BA
Συγγραφέα του #UNIQY
Linkedin
https://www.instagram.com/catharsies_newyou/

Ο Φάνης Αριτζής (ΜΒΑ, MSc, MA, BA, NLP) είναι ενεργό στέλεχος επιχειρήσεων με 15 ετή διεθνή πείρα στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης σε τομείς Marketing, Digital, Τεχνολογίας και HR. Έχει δημοσιεύσει άρθρα του σχετικά με το Marketing, το Business Coaching και τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό σε πολλά επιχειρησιακά περιοδικά, ενώ τα projects του στις εταιρείες όπου εργάζεται έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε Ελλάδα και Εξωτερικό σε τομείς καινοτομίας και ανάπτυξης. Διδάσκει σε τμήματα επιχειρήσεων πανεπιστημίων του εξωτερικού και από το 2010 είναι εκπαιδευτής στελεχών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, έχει εκδώσει ένα παιδικό βιβλίο που μιλάει για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή αυτής, το οποίο βραβεύτηκε από την Ελληνο-Γερμανική Ένωση και έφτασε στο top 10 των βιβλίων του Amazon.

Το 2021 ίδρυσε και την δική του εταιρία CATHARSIES- www.catharsies.com, όπου πραγματοποιεί ομαδικές και ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής, business coaching και Νευρογλωσσικού προγραμματισμού.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο: faritzis@gmail.com.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.