25 Απρ 2024
READING

H Γιώτης ένας πολυδιάστατος όμιλος τροφίμων με επενδύσεις και στη γαλακτοβιομηχανία

4 MIN READ

H Γιώτης ένας πολυδιάστατος όμιλος τροφίμων με επενδύσεις και στη γαλακτοβιομηχανία

H Γιώτης ένας πολυδιάστατος όμιλος τροφίμων με επενδύσεις και στη γαλακτοβιομηχανία

Διαρκώς αυξανόμενες επιδόσεις καταγράφει η Γιώτης τα τελευταία χρόνια, η οποία ενίσχυσε κατά τo τελευταίo έτος τη δραστηριότητά της, έχοντας αποκτήσει και τη γαλακτοβιομηχανία Στάμου. Μάλιστα, προχωράει σε επενδύσεις στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διευρύνει την παρουσία της σε πανελλαδική βάση.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της Στάμου ΑΒΕΕ, την οποία ο όμιλος Γιώτη εξαγόρασε το 2018 με παρουσία όχι μόνο στην Αττική αλλά στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Κρήτη και στη Ρόδο. Πρόκειται επί της ουσίας για μία επιχείρηση που διατηρεί πάτημα σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων όπως γλυκίσματα και βρεφικές τροφές, προϊόντα που απαντούν στο πρότυπο υγιεινής διατροφής υπό τη σειρά Fytro αλλά και δραστηριότητα των γαλακτοκομικών μέσω της Στάμου.

Διαβάστε ακόμα: ΙΟΝ: Ποντάρει στην ελληνικότητα και τζιράρει σταθερά πάνω από 100 εκατ. ευρώ

Η Γιώτης, που ήδη διανύει τον 92ο χρόνο της επιχειρηματικής της διαδρομής, έχει τζίρο, ο οποίος το 2020 ήταν 111,2 εκατ. ευρώ από 92,45 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου με καθαρά κέρδη 6,17 εκατ. ευρώ και 5,46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις βάσει κύκλου εργασιών.

Να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις τόσο για τη Γιώτης όσο και για τη Στάμου συνεχίστηκαν και το 2021 με επίκεντρο την ενίσχυση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Ήδη η Γιώτης είχε προχωρήσει εντός του 2020 σε κινήσεις για την επέκταση του εργοστασίου που διατηρεί στο Αγρίνιο, το οποίο είχε αποκτήσει μετά την εξαγορά των εγκαταστάσεων της προϋπάρχουσας βιομηχανίας παραγωγής ζαχαρόπηκτων προϊόντων, Φλώρα. Πρόκειται για το εργοστάσιο, την κατασκευή του οποίου ολοκλήρωσε η επιχείρηση το 2015 με συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ., προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγική της δυναμική. Η Γιώτης διατηρεί αυτή τη στιγμή εγκαταστάσεις 30.000 τ.μ. στην Αθήνα, τις οποίες εκσυγχρονίζει με τακτικές δαπάνες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων υλοποιήθηκε εντός του 2020, όταν η Γιώτης επένδυσε συνολικό ποσό 9,9 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία χώρων γραφείων στη γαλακτοβιομηχανία Στάμου Α.Ε. στη λεωφόρο Καραμανλή στις Αχαρνές, όπου βρίσκεται η έδρα της. Ταυτόχρονα προχώρησε και σε δαπάνη 4,2 εκατ. ευρώ για την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων με την προσθήκη εξοπλισμού στη μονάδα του Αγρινίου.

Χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 300 κωδικούς

Η Γιώτης με τις αναβαθμίσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια στις εγκαταστάσεις των Αθηνών πρόσθεσε νέες γραμμές παραγωγής καθώς και συσκευαστικές μηχανές για την παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας και σοκολατοποιίας, βρεφικών τροφών, γλυκισμάτων ψυγείου καθώς και άλλων προϊόντων που περιλαμβάνει η γκάμα της, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερους από 300 διαφορετικούς κωδικούς. Στον τομέα της αποθήκευσης ήδη από το 2012 η Γιώτης δημιούργησε αποθήκες στη Μάνδρα, με δυναμικότητα 9.000 παλετοθέσεων και συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ.

Εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες – Παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία

Στον εξαγωγικό τομέα τα προϊόντα της κατευθύνονται σε περισσότερες από 25 χώρες και στις 5 ηπείρους του πλανήτη, ενώ υπάρχουν προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά για τις αγορές του εξωτερικού όπως είναι τα cake mixes, τα waffle mixes, τα cocoa & chocolate drinks αλλά και βρεφικές κρέμες για τις αγορές της Κίνας ή της Αιγύπτου. Στο εξωτερικό η Γιώτης διατηρεί θυγατρικές στην Κύπρο με την Jotis International Cyprus Investments αλλά και στη Βουλγαρία με τη Royal TM, μέσω της οποίας λειτουργεί παραγωγική μονάδα στη συγκεκριμένη χώρα. Εκεί η επιχείρηση είχε επίσης προβεί σε εξαγορά παραγωγικής μονάδας, έχοντας ως στόχο κατά κύριο λόγο την τροφοδοσία της βουλγαρικής αγοράς στις κατηγορίες των γλυκών και των επιδορπίων. Στη συγκεκριμένη χώρα, πριν την εξαγορά της παραγωγικής εγκατάστασης, η Γιώτης διατηρούσε ήδη παρουσία μέσω της θυγατρικής Royal TM από το 1992.

Eπί του παρόντος στην ηγεσία της εταιρείας βρίσκεται ο επιχειρηματίας και χημικός μηχανικός, Γιάννης Γιώτης, ως εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς ιδιοκτητών της επιχείρησης. Από το 1930 έως και σήμερα έχει αφήσει στην αγορά το δικό της αποτύπωμα με προϊόντα όπως οι πρώτες βρεφικές κρέμες στην Ελλάδα, το Άνθος Ορύζης και το Άνθος Αραβοσίτου, η φαρίνα Γιώτης, το φρουί ζελέ Γιώτης αλλά και η μετέπειτα σειρά επιδορπίων προϊόντων Sweet & Balance με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μία από τις κατηγορίες που δραστηριοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα η Γιώτης ακολουθώντας τις διατροφικές τάσεις είναι αυτή των φυτικών ροφημάτων μέσα από τη σειρά προϊόντων υγιεινής διατροφής, Fytro.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.