Για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα βρίσκεται η Unilever, μετά τις απανωτές της απόπειρες για εξαγορά των καταναλωτικών δραστηριοτήτων ενός άλλου κολοσσού, της GlaxoSmithKline. Η τελευταία της προσφορά, των 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απορρίφθηκε από την GSK, και τελικά η Unilever αποσύρθηκε, ωστόσο το μέλλον της εξακολουθεί να απασχολεί τους αναλυτές.
Η πιο πρόσφατη είδηση, ωστόσο, αφορά την απόφασή της να καταργήσει περίπου 1500 θέσεις διευθυντικών στελεχών. Η εταιρεία, που έχει σε ολόκληρο τον κόσμο 149.000 υπαλλήλους, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 15% τους senior managers και κατά 5% τους junior managers της, καθώς αυξάνεται η πίεση των μετόχων της για περαιτέρω ανάπτυξη. Στόχος των αλλαγών είναι να δημιουργήσει μια πιο απλή και ευέλικτη δομή, εξού και δημιουργεί πέντε διαφορετικά τμήματα: Ομορφιά και Ευεξία, Προσωπική Φροντίδα, Φροντίδα Σπιτιού, Διατροφή, και Παγωτά. Κάθε τμήμα θα έχει τον δικό του πρόεδρο.
Μέχρι πριν λίγες μέρες, οι αναλυτές αναρωτιούνταν για το αν η Unilever έχει αποφασίσει να αλλάξει κατεύθυνση και προτεραιότητες στις επιχειρήσεις της, ώστε να αποφασίσει να εγκαταλείψει εντελώς τα brands της του βραχίονα τροφίμων και ποτών – ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει μάρκες όπως τις Βen & Jerry’s, Breyers, Knorr και Hellmann’s.
Η εταιρεία είχε εξάλλου δηλώσει με έγγραφό της στην αρμόδια αμερικανική Αρχή Εμπορίου ότι το συμβούλιό της έχει καταλήξει πως η μελλοντική στρατηγική κατεύθυνσή της βρίσκεται στην επέκταση της παρουσίας της στον τομέα της Υγείας, της Ομορφιάς και της Υγιεινής – εξού και το ενδιαφέρον της για την GlaxoSmithKline. Εξάλλου, η Unilever έχει πριν λίγο καιρό αποδείξει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα και να αποχωριστεί ακόμα και επιτυχημένες μάρκες της: τον Νοέμβριο που πέρασε, πούλησε τις Lipton και Tazo στην CVC Capital Partners, για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η ετοιμότητα αλλά και η αποφασιστικότητα με την οποία διεκδίκησε την GSK, έστω και αν δεν ευδοκίμησε τελικά η προσπάθειά του, είναι και ο λόγος που κάποιοι αναλυτές περίμεναν ότι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον χώρο των τροφίμων και των ποτών ετοιμαζόταν για μια θεαματική έξοδο από τον χώρο.
Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που αφορούν την απόδοσή της πριν την πώληση των brands του τσαγιού, το αυτό της Unilever ήταν υπεύθυνο για το ένα τρίτο των συνολικών της κερδών, ενώ στις ΗΠΑ τα τέσσερα από τα δέκα δημοφιλέστερα brands της εταιρείας ανήκουν ακριβώς σε αυτόν τον τομέα της. Επιπλέον, πρόσφατα, μόλις το 2018, επένδυσε σε εταιρείες plant-based τροφίμων και τεχνολογίας τροφίμων, ώστε να βρίσκεται μέσα στην πρωτοπορία και αυτού του κλάδου.
Τώρα, με τους πέντε τομείς που ανακοινώθηκαν και τη μείωση των στελεχών της, αφενός ενδεχομένως απομακρύνεται το ενδεχόμενο ότι θα αποχωρήσει από τα τρόφιμα, αφετέρου η εταιρεία δηλώνει ότι θα έχει την ευχέρεια να ανταποκρίνεται καλύτερα στον καταναλωτή, να αντιλαμβάνεται τις τάσεις της αγοράς και να έχει την ξεκάθαρη ευθύνη για την απόδοση.
Εν τω μεταξύ, οι τρεις προτάσεις της προς την GSK που απορρίφθηκαν προκάλεσαν έντονη κριτική και αντιδράσεις από τους επενδυτές της, που μάλιστα χαρακτήρισαν τις απόπειρες της Unilever μία σχεδόν «επιθανάτια εμπειρία». Το τελευταίο διάστημα, οι μετοχές της εταιρείας είχαν υποχωρήσει περίπου 10%.
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι δε θα αυξήσει ξανά την προσφορά της προς την GSK, κυκλοφόρησε η είδηση ότι θα επενδύσει στη Unilever ο Nelson Peltz, θρυλικός ακτιβιστής επενδυτής που είχε συμβάλει στην ανάπτυξη της Procter & Gamble, οδηγώντας την σε αναδιαμόρφωση της δομής της, σε λογική που θυμίζει την τωρινή ανακοίνωση της Unilever. Αν και η εμπλοκή του Peltz δεν έχει επιβεβαιωθεί, η μετοχή της Unilever, όταν δημοσιεύτηκαν οι σχετικές πληροφορίες, τη Δευτέρα, ανέβηκε κατά 7%.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.