25 Απρ 2024
READING

H Ford θέλει να γίνει η Tesla των επαγγελματικών αυτοκινήτων

4 MIN READ

H Ford θέλει να γίνει η Tesla των επαγγελματικών αυτοκινήτων

H Ford θέλει να γίνει η Tesla των επαγγελματικών αυτοκινήτων

H εντυπωσιακή πορεία της Ford το τελευταίο διάστημα εξηγεί τη φράση του CEO της ότι το brand είναι «η Tesla στην κατηγορία των επαγγελματικών αυτοκινήτων», μια κατηγορία στην οποία πράγματι φιλοδοξεί να επικρατήσει, αν κρίνει κανείς από τις στρατηγικές της.

Ούτως η άλλως, η Ford έχει να επιδείξει ένα υψηλό είκοσι ετών για τη μετοχή της, και μια αξία κεφαλαιοποίησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για πρώτη φορά στην ιστορία των 118 της χρόνων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση ότι αυξάνει τον στόχο της για την παραγωγή της ηλεκτροκίνητης εκδοχής του pick-up truck της, F-150 – που αυτήν τη στιγμή είναι το πιο ευπώλητο όχημα στις ΗΠΑ – στις 150.000 μονάδες τον χρόνο, τριπλασιάζοντας το αρχικό της νούμερο, επικροτήθηκε από τους αναλυτές.

Αλλά η επικράτηση στα pick-up trucks δεν αρκεί για τη Ford. Η ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να δώσει έμφαση όχι μόνο στην αγορά των επαγγελματικών της αυτοκινήτων, αλλά και στην ανάπτυξη του λογισμικού και οποιασδήποτε σχετικής υπηρεσίας απαιτούν τα επαγγελματικά οχήματα, ειδικά τα ηλεκτροκίνητα.

Αυτό θα γίνει μέσα από τον ειδικά δημιουργημένο βραχίονά της, Ford Pro, στο πλαίσιο του οποίου η εταιρεία θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της όσον αφορά την ανάπτυξη λογισμικού και τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και επισκευών, προσδοκώντας να προσφέρει στους επαγγελματίες πελάτες της μια ολοκληρωμένη υποστήριξη, σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά τους οχήματα. Στόχος της Ford Pro, που απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες και κυβερνητικούς πελάτες, είναι να αυξήσει τα έσοδά της κατά 67% μέχρι το 2025, σε σχέση με το 2019, και να θέσει το πλαίσιο για τις δραστηριότητες του brand στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Καθώς η μετάβαση προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα βρίσκεται σε εξέλιξη και στον κλάδο των επαγγελματικών αυτοκινήτων, η Ford θέλει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ώστε, ως κορυφαία μάρκα στα επαγγελματικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, να ηγηθεί σε μια διασπασμένη παγκόσμια αγοράσε αυτόν τον τομέα – όπως εξηγεί ο CEO της Ford.

Για την ανάπτυξη της Ford Pro, η εταιρεία θα ενισχύσει τις προσπάθειές της γύρω από το ζήτημα της φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με τη βοήθεια του λογισμικού και του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού της startup Electriphi, με την οποία ενίσχυσε τις δυνατοτητές της τον περασμένο Ιούνιο. Συνεργάζεται ακόμα με μια εταιρεία στη Σίλικον Βάλεϊ, για την ανάπτυξη λογισμικού απαραίτητου για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Ήδη, η Ford Pro λέει ότι κατέχει το 40% της αμερικανικής αγοράς των επαγγελματικών βαν και pick-up trucks, και φαίνεται να αντιμετωπίζει διαφορετικά την αγορά αυτή: στις συμφωνίες των ανταγωνιστών της Rivian και BrightDrop, της General Motors, που κλείνουν συμφωνίες με μεγάλους πελάτες για να εξοπλίσουν τεράστιους στόλους οχημάτων, όπως με την Amazon και τη FedEx, αντίστοιχα, η Ford απαντά ότι η σταθερότητα των αναρίθμητων μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών πελατών της, της εξασφαλίζει τη σιγουριά και τη θέση που θέλει στην αγορά.

Βέβαια, η Ford, όσον αφορά τις τεχνικές υπηρεσίες που θέλει να προσφέρει, προκειμένου να επικρατήσει, θα πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες που εξειδικεύονται, λόγου χάρη, στο πεδίο της φόρτισης των ηλεκτροκίνητων, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί αγκάθι για την ανάπτυξη της βιομηχανίας των EV οχημάτων. Ωστόσο, άνθρωποι του χώρου σχολιάζουν ότι, πλέον, η εταιρεία γνωρίζει ότι οφείλει να προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους επαγγελματίες πελάτες της που επιλέγουν ηλεκτροκίνητα, αν θέλει να την εμπιστευτούν, και να τους κάνει να νιώσουν την ίδια σιγουριά που θα ένιωθαν με ένα όχημα με μηχανή εσωτερικής καύσης, το οποίο προς το παρόν τους είναι πιο οικείο.

Από τη Ford εξηγούν ότι η τεχνολογία ρων συνεδεμένων οχημάτων που αναπτύσσουν, και η ενσωμάτωση συστημάτων τηλεματικής, θα εξασφαλίσει τόσο την άψογη λειτουργία των επαγγελματικών στόλων, όσο και ένα νέο κανάλι εσόδων για το brand, χάρη στις συνδρομητικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες επισκευών και συντήρησης που θα μπορούν να προσφέρουν στα οχήματα ακριβώς όταν πρέπει – σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνει το αντίστοιχο λογισμικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.