23 Απρ 2024
READING

Πόσο θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι φέτος;

4 MIN READ

Πόσο θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι φέτος;

Πόσο θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι φέτος;

Καθώς μπήκαμε στο 2022, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τις αποφάσεις τους για το νέο έτος. Μια δημοσκόπηση της AmEx Trendex για τις ταξιδιωτικές τάσεις αποκάλυψε ότι το 52% των ερωτηθέντων, ως στόχο έχει να κάνει περισσότερες διακοπές το 2022 σε σχέση με το 2021.

Η πανδημία του Covid-19 περιόρισε σημαντικά τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, τα τελευταία δύο χρόνια, και ανάγκασε τους λάτρεις των ταξιδιών να αναβάλλουν τα σχέδιά τους. Κατά τις περιόδους που τα πράγματα ήταν καλύτερα και με τους εμβολιασμούς, ορισμένοι κατάφεραν να ταξιδέψουν αλλά με τις μεταλλάξεις του Covid-19 το μέλλον είναι σχετικά αβέβαιο.

Το ερώτημα είναι εάν φέτος θα δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που θέλουν να ταξιδέψουν να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους. Πέρα από την πανδημία, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες επιστρέφουν στο γραφείο και η ευελιξία μειώνεται, μένει να φανεί κατά πόσο πιθανό θα είναι για τους ανθρώπους να επιτύχουν τις αποφάσεις της νέας χρονιάς που περιλαμβάνουν ταξίδια.

Το ζήτημα είναι αν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν περισσότερα ταξίδια και πώς οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν την εργασία και τις διακοπές τους, καθώς και αν αξίζει τον κόπο να παραμείνουν online ενώ βρίσκονται μακριά από το σπίτι.

Θα ταξιδεύουν οι άνθρωποι πιο συχνά;

Αν και είναι αλήθεια ότι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο, φαίνεται ότι η εξ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup τον Σεπτέμβριο του 2021, το 45% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ εργάστηκαν από το σπίτι κάποια στιγμή εκείνο τον μήνα, ποσοστό παρόμοιο με αυτό των δύο προηγούμενων μηνών. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που εργάζονται σε κάποιο βαθμό εξ αποστάσεως θέλει να διατηρήσει αυτό το σύστημα, με 3 στους 10 να δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουν εργασία αλλού, αν ο εργοδότης τους επιβάλει την πλήρη επιστροφή στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι εξοντωτικό;

Η αυξημένη ευελιξία με την εργασία διευκολύνει τα ταξίδια. Παράλληλα, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού, αυξάνεται επίσης η δυνατότητα των εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεως να προγραμματίσουν ένα ταξίδι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Φυσικά, δεν έχουν όλοι αυτή την ευελιξία. Εκείνοι των οποίων η καριέρα βασίζεται σε προσωπικές αλληλεπιδράσεις, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, έχουν πολύ λιγότερες δυνατότητες να διατηρήσουν ένα απομακρυσμένο ή υβριδικό περιβάλλον εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άδειες και τα ρεπό θα είναι το κλειδί για να μπορέσουν να ταξιδέψουν περισσότερο.

Εξισορρόπηση εργασίας και διακοπών

Τα άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως έχουν τώρα μια καλή ευκαιρία για μερικά επιπλέον ταξίδια. Ωστόσο, το να μπορούν να εξισορροπήσουν τις διακοπές με τη δουλειά τους δεν είναι πάντα εύκολο, και πολλές φορές ο πολύς χρόνος στις διακοπές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εργασία, ενώ από την άλλη η υπερβολική εργασία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μπορεί να κάνει εν τέλει το ταξίδι να μην έχει νόημα.

Το ιδανικό είναι η βελτιστοποίηση του χρόνου εργασίας, ώστε να μπορεί κάποιος να είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικός ενώ ταξιδεύει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να έχει μαζί του έναν φορητό υπολογιστή τις ημέρες του ταξιδιού, όπου οι αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου και το internet εν πτήσει μπορούν να επιτρέψουν την εργασία. Εναλλακτικά, γίνεται να προετοιμαστεί κανείς και για την περίπτωση ασταθούς σύνδεσης κατεβάζοντας τα απαραίτητα έγγραφα και ανοίγοντας εκ των προτέρων τις απαραίτητες σελίδες στο πρόγραμμα περιήγησης.

Επιπλέον, όσο ιδανική κι αν ακούγεται η εργασία σε μια καφετέρια, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη τα επίπεδα θορύβου και περισπασμών που μπορεί να δυσκολέψουν την κατάσταση. Επομένως, οι εργαζόμενοι που επιλέγουν τα δουλέψουν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τέτοια προβλήματα με τις κατάλληλες λύσεις. Για παράδειγμα, σε ορισμένα ξενοδοχεία παρέχονται χώροι για εργασία με ησυχία.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό ο χρόνος διασκέδασης και εργασίας σε ένα ταξίδι να μοιραστεί κατάλληλα. Η εργασία εξ αποστάσεως μπορεί να προσφέρει δυνατότητες, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η δουλειά ακολουθεί το άτομο και στο σπίτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξουθένωση και λιγότερη δέσμευση στην εργασία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.