H General Motors προμηθεύει FedEx και Walmart με ηλεκτρικά οχήματα

Το εξής (όχι και τόσο) παράδοξο συμβαίνει την εποχή που η ανθρωπότητα προσπαθεί να περιορίσει την επιβλαβή της επίδραση στον πλανήτη: η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει δημιουργήσει αναπόφευκτα στην αγορά μία πλημμυρίδα από υπηρεσίες delivery, οι οποίες επιβαρύνουν επιπλέον το περιβαλλοντικό αποτύπωμα brands και καταναλωτών.

Παράλληλα, όμως, αναπτύσσεται η βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων, που κάνουν ένα μέλλον με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα να φαντάζει περισσότερο εφικτό.

Σε αυτό τουλάχιστον δείχνει ότι προσπαθεί να συμβάλει μία ακομα μεγάλη εταιρεία, με τις επιλογές της για τη διεκπεραίωση των υπηρεσιών της. Η μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, λοιπόν, διευρύνει τις δραστηριότητες του νέου επιχειρηματικού της βραχίονα των ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε μέσα από τις συνεργασίες της, οι πελάτες εταιρειών όπως η FedEx να λαμβάνουν τα ψώνια τους στο σπίτι με φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτρικά οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η General Motors ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τους κολοσσούς FedEx και Walmart, των οποίων τον στόλο θα εμπλουτίσει με ηλεκτρικά οχήματα μέσα από τη θυγατρική της BrightDrop.

H ανακοίνωση αυτή έρχεται να επισφραγίσει την τάση που δίνει το προβάδισμα στα ηλεκτρικά οχήματα για το μέλλον, που φαίνεται, τουλάχιστον από την άποψη της επικράτησης της ηλεκτροκίνησης, να μην είναι πολύ μακριά. Αυτό αποδεικνύει, εξάλλου, η αγορά σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Δεκέμβρη του 2021, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων οχημάτων ξεπέρασαν αυτά των πετρελαιοκίνητων, αποδεικνύοντας ότι και το κοινό έχει αρχίσει να δείχνει μια σαφή προτίμηση, που αναμένεται να διαμορφώσει το μέλλον της αυτοκίνησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η ιλιγγιώδης αξία κεφαλαιοποίησης του ενός τρισεκατομμυρίου, στην οποία έχει φτάσει η δημοφιλής και πρωτοπόρος των ηλεκτρoκίνητων οχημάτων Tesla, έρχεται απλώς να επισφραγίσει την αλήθεια των δεδομένων.

Τα οχήματα της BrightDrop, που θα χρησιμοποιεί η FedEx, μπορούν να διανύσουν έως και 400 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για το τελευταίο στάδιο του delivery των προϊόντων στους καταναλωτές, το λεγόμενο «last mile» του delivery, που είναι και το πιο κοστοβόρο για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και εξαιρετικά επιβαρυντικό για το περιβάλλον.

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η αλλαγή στη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων σε αυτό το στάδιο των μεταφορικών διαδικασιών, γίνεται πασιφανές όταν ληφθούν υπόψη τα νούμερα: μέχρι το 2023, η FedEx υπολογίζει ότι θα παραδίδει 100 εκατομμύρια πακέτα την ημέρα στους πελάτες της. Η επιβάρυνση στο περιβάλλον και την αλυσίδα εφοδιασμού όταν πρόκειται για τέτοια νούμερα είναι αυτονόητη.

Ειδικότερα, η FedEx θα αγοράσει 2500 οχήματα σε πρώτη φάση, αριθμός που μπορεί να φτάσει στα 20.000 μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι η εταιρεία να έχει χτίσει έναν στόλο από 200.000 ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2040, που είναι και το χρονικό σημείο αναφοράς της για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές της.

Όσον αφορά τη Walmart, ο μεγάλος αμερικανικός retailer σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα ηλεκτρικά οχήματα της BrightDrop για τη νέα του υπηρεσία delivery InHome, μέσω της οποίας οι υπάλληλοί της θα παραδίδουν τα προϊόντα κατευθείαν στο σπίτι του πελάτη, το 2023. Ο στόλος για το inHome θα ξεκινήσει με 5000 οχήματα.

Βέβαια, η Walmart συνεργάζεται ήδη με την General Motors, μέσα από το brand αυτόνομων οχημάτων της GM, Cruise, πολλά από τα οποία είναι ηλεκτρικά. 3000 παραδόσεις πραγματοποίησε η εταιρεία στο Φίνιξ το 2021, και αυτήν την περίοδο τεστάρει τα αυτο-οδηγούμενα αυτά οχήματα και στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο.

Οι συνεργασίες αυτές είναι δηλωτικές όχι μόνο της τάσης των retailers να μετατρέψουν τους στόλους τους σε ηλεκτρικούς, αλλά και μιας σημαντικής απόφασης ενός από τους παλαιότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, για στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα, η General Motors ανακοίνωσε πέρυσι ότι μέχρι το 2035 θα φτάσει να κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα.