Η Prada εισέρχεται στο metaverse με το πρώτο της NFT σε συνεργασία με την Adidas, το οποίο είναι ένα ψηφιακό έργο τέχνης που θα δημιουργηθεί από χρήστες σε ένα κολάζ τύπου Beeple.
Διαβάστε επίσης: Metaverse | Ένας κόσμος με τεράστιες δυνατότητες
Από τις 24 Ιανουαρίου, ο καθένας μπορεί να εγγράφεται για να υποβάλει μια εικόνα χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο φίλτρο, η οποία θα υποστεί κατάλληλη επεξεργασία. Τρεις χιλιάδες από τις μεμονωμένες φωτογραφίες θα επιλεγούν με κλήρωση και θα παρουσιαστούν από την Adidas ως μοναδικά NFTs δωρεάν, ενώ το άτομο που υπέβαλε το κάθε έργο τέχνης θα παραμείνει ο ιδιοκτήτης και θα μπορεί να πουλήσει το NFT του στη δευτερογενή αγορά. Ένα NFT είναι ένα μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία αντικειμένων του πραγματικού κόσμου, όπως τέχνη, βίντεο κλιπ, μουσική και άλλα. Τα NFTs λειτουργούν με την ίδια τεχνολογία blockchain που τροφοδοτεί τα κρυπτονομίσματα, αλλά δεν είναι νομίσματα.
Οι επιλεγμένες εικόνες θα συνδυαστούν στη συνέχεια σε ένα μαζικό NFT patchwork, σχεδιασμένο από τον ψηφιακό καλλιτέχνη Zach Lieberman. Το τελικό αποτέλεσμα θα πωληθεί σε δημοπρασία online στην αγορά ψηφιακής τέχνης SuperRare και θα παρουσιαστεί στα καταστήματα-ναυαρχίδες της Prada και της Adidas.
Το έργο έχει την ονομασία “re-source” και συνδέεται με την συλλογή Re-Nylon της Prada και της Adidas Originals, η οποία χρησιμοποιεί αναγεννημένο νάιλον νήμα σε επιλεγμένες τσάντες και αξεσουάρ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πρωτογενή πώληση και όλες τις δευτερογενείς πωλήσεις διατίθεται στο Slow Factory, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εργάζεται για τη δημιουργία κλιματικά θετικών λύσεων και κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς.
Στόχος του έργου είναι να φέρει σε επαφή συμμετέχοντες από τον χώρο της μόδας, του σχεδιασμού και της βιομηχανίας κρυπτογράφησης για να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό έργο τέχνης μεγάλης κλίμακας. Αυτό το έργο NFT θα είναι ένα ξεχωριστό έργο για τη βιομηχανία της πολυτέλειας, καθώς αντλεί υλικό από το κοινό της Prada και της Adidas και αποτελεί μια μετατόπιση προς την εμπλοκή της κοινότητας των εμπορικών σημάτων πολυτελείας. Η προσέγγιση απαιτεί να έχουν λιγότερο έλεγχο οι μάρκες, κάτι με το οποίο αναμένεται να πειραματιστούν κι άλλα brands σε αυτόν τον χώρο.
Η είσοδος μάρκων μόδας πολυτελείας στο metaverse
Με το metaverse να είναι μια αναδυόμενη τεράστια τάση για τις μάρκες πολυτελείας, η είσοδος στο metaverse ήταν αναμενόμενη για την Prada. To brand καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να εμπλακεί από νωρίς, καθώς τον Μάιο του 2021 ήταν μεταξύ των εμπορικών σημάτων που πειραματίστηκαν με τα νέα εργαλεία AR του Snapchat. Τον Απρίλιο, η Prada ενώθηκε επίσης με την LVMH και την Cartier για την ίδρυση της κοινοπραξίας Aura Blockchain.
Ομοίως με τα κοινωνικά δίκτυα, το metaverse και τα NTFs είναι ένα καινούργιο ψηφιακό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί. Τώρα, οι εταιρείες μόδας μπορoύν να αξιοποιήσουν την οικονομία των δημιουργών (creators economy) και να χρησιμοποιήσουν την κρυπτογράφηση και το web3 ως έναν τρόπο για να εξελίξουν το εμπορικό σήμα τους.
Διαβάστε επίσης: Το blockchain στον κλάδο της πολυτέλειας
Το πρώτο NFT από μάρκα μόδας προήλθε από την Gucci τον Μάιο. Έκτοτε, η δυναμική αυξάνεται σε όλους τους ευρύτερους κλάδους της μόδας και της ομορφιάς. Η Louis Vuitton, η Burberry, η Clinique και η Balmain και άλλες πολλές έχουν εκδώσει NFTs. Οι Burberry και Louis Vuitton πειραματίζονται με ψηφιακά ρούχα μέσω βιντεοπαιχνιδιών, ενώ η Clinique και η Balmain χρησιμοποιούν τα δικά τους για προγράμματα επιβράβευσης και δημιουργία engagement.
Επίσης, πρόσφατα, η εταιρεία υποδημάτων Crocs κατέθεσε αίτηση για να επεκτείνει το εμπορικό της σήμα στη σφαίρα των NFTs. Τον Ιανουάριο, η Gap ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με την InterPop για να λανσάρει την πρώτη της συλλογή στην blockchain της Tezos. Γενικότερα, οι πολυτελείς μάρκες μόδας κερδίζουν ήδη εκατομμύρια δολάρια από την πώληση NFTs. Τον Σεπτέμβριο, η ιταλική Dolce & Gabbana λάνσαρε τη συλλογή NFT Collezione Genesi, η οποία απέφερε περίπου 5,65 εκατομμύρια δολάρια σε μία πώληση.
Ωστόσο, το NFT της Prada με την Adidas είναι διαφορετικό, επειδή στηρίζεται στις αρχές του Web 3.0 της συν-δημιουργίας και της συν-ιδιοκτησίας με την κοινότητά της. Καθώς η δυναμική αυξάνεται σε όλους τους ευρύτερους κλάδους της μόδας και της ομορφιάς, η συνεργασία με την Prada όχι μόνο τοποθετεί την Adidas μέσα στη σφαίρα της πολυτέλειας, αλλά την εδραιώνει και ως ένα πρότυπο παρουσίας στο metaverse για άλλες μάρκες.
Κοινότητα και πρόσβαση
Η Adidas είναι ένας πολιτιστικός κολοσσός, έχοντας χρησιμοποιήσει τις συνεργασίες με τον Kanye West, τον Pharrell Williams και άλλους για να διευρύνει τα όρια του σχεδιασμού προϊόντων και να ανοίξει με επιτυχία τοn δρόμο της στην κοινότητα του streetwear – έναν χώρο που εμπορεύεται προϊόντα περιορισμένης έκδοσης που προσφέρουν μια αίσθηση του ανήκειν. Τώρα, η πρόθεσή της είναι να κάνει τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτούς τους νέους αναδυόμενους χώρους, στους οποίους νιώθουν ότι δεν έχουν πρόσβαση.
Διαβάστε επίσης: Πώς η Adidas θέλει να κατακτήσει το metaverse
Και υπάρχει περιθώριο να αναπτυχθεί αυτό το πεδίο περαιτέρω. Στο μέλλον, μια πολυτελής μάρκα, όπως η Prada, θα μπορούσε να προσκαλέσει ταλέντα να συνεργαστούν και να δώσει επίσης κάποια μορφή ιδιοκτησίας με τη μορφή token ή ψηφιακού νομίσματος. Υπάρχει μια μελλοντική ευκαιρία για την Prada να συνδημιουργήσει με αναδυόμενους σχεδιαστές ή δημιουργούς με αντίστοιχες αξίες.
Ένα επιτυχημένο NFT θα πρέπει να ενσωματώνει ιδέες και αξίες με τις οποίες οι άνθρωποι είναι περήφανοι να συνδέονται, να τις επιδεικνύουν και να επιθυμούν να τις κατέχουν. Έτσι, τα έργα NFT μπορούν να ξεκινούν από τον πελάτη και να περιστρέφονται γύρω από το είδος των κοινών αξιών και ενδιαφερόντων που προσελκύουν τους ανθρώπους στο εμπορικό σήμα εξ αρχής.
Στο μέλλον, η Prada σκέφτεται πώς θα προχωρήσει τα NFTs πέρα από μια απλή άσκηση branding. Συγκεκριμένα, εξετάζει τα NFTs ως μια πιθανή ροή εσόδων. Γενικότερα, η εταιρεία έχει σε επεξεργασία αρκετά πλάνα που σχετίζονται με το metaverse.
Η εξέλιξη της βιομηχανίας
Πολλά εμπορικά σήματα, ωστόσο, κινδυνεύουν να φανούν ότι απλώς εκμεταλλεύονται την τάση, καθώς δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της τοποθέτησης και του σκοπού τους στον φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο. Πολλές μάρκες προσεγγίζουν επίσης το Web 3.0 ως ένα τελικό σημείο, αντί να το θεωρούν ως εφαλτήριο για κάτι μεγαλύτερο που μπορούν να οικοδομήσουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.