22 Ιαν 2025
READING

Η διπλή ανάγνωση για την Procter & Gamble στην Ελλάδα και η κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας

4 MIN READ

Η διπλή ανάγνωση για την Procter & Gamble στην Ελλάδα και η κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας

Η διπλή ανάγνωση για την Procter & Gamble στην Ελλάδα και η κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας

Μία διπλή ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να πει ότι παρουσιάζει η Procter & Gamble Hellas το τελευταίο χρονικό διάστημα. Διότι η εταιρεία αφενός κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της στο διάστημα της πανδημίας από 1η Ιουλίου του 2020 έως και 30 Ιουνίου του 2021, δεδομένης της ζήτησης για προϊόντα ατομικής υγιεινής και περιποίησης, αφετέρου τα κέρδη της ήταν σημαντικά μειωμένα με χαρακτηριστική την ταυτόχρονη αύξηση των εξόδων διάθεσης από 64,98 εκατ. ευρώ το 2019-2020 σε 77,94 εκατ. ευρώ την περίοδο 2020-2021.

Σημειώνεται ότι τα έξοδα διάθεσης περιλαμβάνουν το κόστος αποθήκευσης των αγαθών και της προετοιμασίας τους για πώληση, την προετοιμασία έκθεσης, διαφήμισης και προώθησης των πωλήσεων αλλά και παράδοσης των αγαθών στους αγοραστές.

Ο τζίρος στα 254,7 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών της Procter & Gamble Hellas στο διάστημα από 1/7 του 2020 έως και 30/6 του 2021 ανήλθε στα 254,7 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 6,6%. Αντίστοιχα στην οικονομική χρήση 2019-2021 ο τζίρος της ήταν 238,86 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη μετά από τους φόρους στις αντίστοιχες χρονικές περιόδους το 2020-2021 ήταν 2,9 εκατ. ευρώ, από 9,07 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019-2020.

Η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ

Η Procter & Gamble Hellas προχώρησε παρόλ’ αυτά στο διάστημα αναφοράς στην αύξηση της διαφημιστικής της δαπάνης από τα 45,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο των ετών 2019-2020, στα 50,9 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε κατά τα έτη 2020-2021, με σκοπό να υποστηρίξει τα προϊόντα της. Αυτό που κατάφερε επίσης η εταιρεία στο διάστημα αναφοράς, ήταν να διατηρήσει απρόσκοπτα την τροφοδοσία των καταστημάτων λιανικής με τα προϊόντα προσωπικής υγείας και υγιεινής που διαθέτει, με στόχο να καλύψει την ούτως ή άλλως αυξημένη ζήτηση της περιόδου.

Περισσότεροι από 5 δισ. καταναλωτές παγκοσμίως 3 εκατ. καταναλωτές στην Ελλάδα

Στόχευση της εταιρείας είναι να διευρύνει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά, ποντάροντας και στο ευρύ χαρτοφυλάκιο, αλλά και στην ελκυστικότητα των προϊόντων που διαθέτει. Η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο απευθύνεται με τα προϊόντα της σε 5 δισεκατομμύρια καταναλωτές, ενώ στην ελληνική αγορά σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες.

Διαβάστε ακόμα: Είναι αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αλυσίδας εφοδιασμού των επιχειρήσεων

Η δημιουργία πάρκων τσέπης και η περιβαλλοντική υπευθυνότητα

Στο πλαίσιο της στρατηγικής κοινωνικής υπευθυνότητας που ακολουθεί η P&G, εκτός από άλλες κινήσεις, συνέβαλε το τελευταίο διάστημα στη δημιουργία πάρκων τσέπης σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, δημιουργώντας πνεύμονες πρασίνου αλλά και σημεία κοινωνικοποίησης σε περιοχές της πρωτεύουσας.

Ανακοίνωση για αυξήσεις 8% από τη μητρική εταιρεία

Mία ακόμα πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει αυτήν την περίοδο η Procter & Gamble σχετίζεται με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, των πρώτων υλών και των μεταφορικών. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ομίλου σε διεθνές επίπεδο, βάσει της οποίας οι τιμές στα προϊόντα της θα εμφανίσουν αυξήσεις κατά 8% αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για αυξήσεις που εκ των πραγμάτων αναμένεται ότι θα αποτυπωθούν και στην ελληνική αγορά, δεδομένης της παγκόσμιας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πιο συγκεκριμένα, η Procter & Gamble είπε ότι αύξησε τις τιμές στα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων, στα μαλακτικά ρούχων και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα όπως τα Pampers και η Crest. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν και για ορισμένα από τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης της εταιρείας από τον Απρίλιο και ύστερα.

Η πτώση των προϊόντων προσωπικής υγιεινής μετά τις ισχυρές επιδόσεις του 2020

Αναφέρουμε πάντως ότι μετά τα lockdowns στην Ελλάδα και επί της ουσίας για το σύνολο του 2021 οι κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και περιποίησης ήταν αυτές που σημείωσαν τις εντονότερα αρνητικές τάσεις στις πωλήσεις τους με βάση τα ετήσια στοιχεία της NielsenIQ, που αφορούν τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά που διατέθηκαν από τα σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν τα αντισηπτικά (-37,9%) καθώς και τα σαπούνια για το πλύσιμο των χεριών (-17,7%), γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στην εξορθολόγηση της χρήσης τους, σε σχέση με το 2020, όπου το κοινό συνέρρεε μαζικά για να αγοράσει τα συγκεκριμένα προϊόντα, όπως και τα προϊόντα περιποίησης σπιτιού (π.χ. χλωρίνη), τα οποία επίσης παρουσίασαν κάμψη το 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.