25 Απρ 2024
READING

Η Κίνα φτιάχνει τη δική της ισχυρή βιομηχανία κινηματογράφου

3 MIN READ

Η Κίνα φτιάχνει τη δική της ισχυρή βιομηχανία κινηματογράφου

Η Κίνα φτιάχνει τη δική της ισχυρή βιομηχανία κινηματογράφου

Η πανδημία δημιούργησε μία νέα εποχή για τις δυτικές εταιρείες ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Τον προηγούμενο χρόνο οι κινεζικές αρχές εμπόδισαν την κυκλοφορία και των τεσσάρων ταινιών Marvel της Disney στους κινηματογράφους της χώρας, σηματοδοτώντας κατά κάποιο τρόπο ότι οι γίγαντες του αμερικανικού σινεμά στριμώχνονται από το ταχύτερα αναπτυσσόμενο box office στον κόσμο.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποιεί τις εγχώριες ταινίες ως βασικό αγωγό διοχέτευσης μηνυμάτων πολιτικού χαρακτήρα, αφήνοντας ελάχιστο χώρο σε διαφορετικές θέσεις και απόψεις να ακουστούν. Κάτι τέτοιο πιθανότατα να απομακρύνει την Κίνα από τη παγκόσμια βιομηχανία ψυχαγωγίας.

Διαβάστε επίσης: Τι να περιμένουν οι δυτικές επιχειρήσεις από την Κίνα το 2022

Παρά τις προσπάθειες της Disney να προσφύγει σε Κινέζους αξιωματούχους ώστε να διασφαλίσει ότι οι ταινίες της θα προβάλλονται στους κινηματογράφους της χώρας, οι ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όπως εκείνες της Marvel απαγορεύτηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία, όλο αυτό συνέβη λόγω απεικονίσεων χαρακτήρων και ανησυχητικών σχολίων που έγιναν από κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες και ηθοποιούς των εκάστοτε ταινιών, που δεν ενέκριναν οι αρχές.

Παρόλο που οι ταινίες της Marvel είναι συνήθως πολύ προσοδοφόρες στη συγκεκριμένη αγορά, οι πολιτικές θέσεις της κινεζικής κυβέρνησης υπερίσχυσαν. Δεν επηρεάστηκαν μόνο οι ταινίες της Marvel, όμως, καθώς ο αντίκτυπος ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το συνολικό μερίδιο των ταινιών των ΗΠΑ μεταξύ των ξένων ταινιών της Κίνας μειώθηκε από 46% το 2020 σε 39% το 2021.

Τα έσοδα των ταινιών των ΗΠΑ στην Κίνα μειώθηκαν επίσης σε γενικές γραμμές, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στο box office οι εγχώριες ταινίες. Από τις ξένες ταινίες που προβλήθηκαν στις κινεζικές αίθουσες πέρυσι, μόλις το 28% ήταν του 2021. Συγχρόνως οι ηγέτες της Κίνας έχουν θέσει ως στόχο να γίνει η Κίνα μια ισχυρή κινηματογραφική δύναμη μέχρι το 2035. Ήδη για δύο συνεχόμενες χρονιές έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην αγορά του κινηματογράφου παγκοσμίως, εξαιτίας της εγχώριας άνθισης του κλάδου της ψυχαγωγίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές επιτρέπουν την προβολή περίπου 34 ξένων ταινιών ετησίως. Ανάμεσα στις 200 ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις παγκοσμίως πέρυσι, οι 44 ήταν από τη Κίνα, οι 80 ήταν από τη Βόρεια Αμερική και οι 76 από διάφορες άλλες χώρες. Ωστόσο, τα έσοδα των κινεζικών ταινιών από την προβολή τους σε ξένες χώρες ήταν ελάχιστα.

Διαβάστε επίσης: Πώς και γιατί η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ

Η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις στο κινεζικό box office το 2021, αλλά και γενικότερα στην ιστορία του κινεζικού κινηματογράφου, ήταν η «Battle for Lake Changjin», μια προπαγανδιστική ταινία πολεμικού χαρακτήρα, η οποία εξυμνεί τον αγώνα του κινεζικού στρατού ενάντια στον αμερικανικό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Έτσι, η επιθυμία του Πεκίνου να δημιουργήσει μια ισχυρή εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία δεν αποτελεί ένα μέσο ανταγωνισμού της παγκόσμιας κυριαρχίας του Χόλιγουντ, αλλά ένα τρόπο να διαδώσει κομματικά μηνύματα.

Μια ακόμη πρόσφατη ταινία, η οποία πρωταγωνίστησε στο πρωτοχρονιάτικο box office, με τίτλο «Embrace Again», χρησιμοποιεί τους πιο δημοφιλείς αστέρες του κινηματογράφου της Κίνας ενισχύοντας τη δράση του Πεκίνου αναφορικά με την πανδημία. Μετά από χρόνια εμπειρίας και συνεργασίες με σημαντικά δημιουργικά ονόματα της Κίνας, αυτή η “νέα γενιά” ταινιών προπαγάνδας δίνει εξάλλου φιλμ πολύ πιο καλοφτιαγμένα και εντυπωσιακά.

Με την ανάπτυξη του streaming, βέβαια, η βιομηχανία ταινιών και τηλεόρασης των ΗΠΑ εξαρτάται λιγότερο από το μοντέλο του box office, ακόμα κι αν οι συμβατικές εταιρείες παραγωγής εξακολουθούν να βασίζονται στην Κίνα. Για παράδειγμα streaming πλατφόρμες όπως το Netflix δεν δραστηριοποιούνται καθόλου στην κινεζική αγορά. Παραμένει παρόλ’ αυτά δυναμική η άνοδος του κινεζικού κινηματογράφου συγκριτικά με τα διεθνή μεγέθη και νούμερα, έστω και αν τα καταφέρνει σχεδόν αποκλειστικά χάρη στην τεράστια κινεζική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.