26 Απρ 2024
READING

Πόσο βοηθούν οι career coaches;

5 MIN READ

Πόσο βοηθούν οι career coaches;

Πόσο βοηθούν οι career coaches;

Παραδοσιακά ο Ιανουάριος είναι μήνας ενδοσκόπησης και δραστικών αποφάσεων για το μέλλον, που σημαίνει ότι για αρκετούς ανθρώπους μπορεί να έρχεται στην επιφάνεια η εξής σκέψη: «Θέλω πραγματικά να περάσω άλλον έναν χρόνο στη συγκεκριμένη δουλειά;».

Σχεδόν όλοι μπορεί να περάσουν μια περίοδο αμφισβήτησης της δουλειάς τους, είτε συνήθως μετά από κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους, είτε όταν η εργασία τους σταματά να έχει ενδιαφέρον και προτιμούν να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό. Ωστόσο τα δύο τελευταία χρόνια της περιόδου της πανδημίας, ο επαγγελματικός τομέας έχει βιώσει τις περισσότερες αλλαγές από ποτέ, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στη διαδικασία να επανεξετάσουν τη καριέρα τους.

Διαβάστε επίσης: Πως οι εταιρείες μπορούν να αναστρέψουν το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης»

Γι’ αυτό το λόγο, κυρίως τα τελευταία χρόνια, έχει αναδυθεί μία τεράστια βιομηχανία, η λεγόμενη “career coaching” ή αλλιώς σύμβουλοι καριέρας. Υπόσχεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν μία νέα κατεύθυνση στην επαγγελματική τους πορεία και να αποκτήσουν τις ανάλογες δεξιότητες, ώστε να θέσουν αλλά κυρίως να πετύχουν τους στόχους τους. Το κομμάτι του coaching αποτελούσε κατά βάση προνόμιο των κοινωνικών στρωμάτων της ελίτ. Πλέον, όλο και περισσότεροι το αναζητούν, και πλέον συχνά περιλαμβάνεται στις εταιρικές παροχές, παρόλο που εξακολουθεί να παραμένει σημαντική δαπάνη.

Τι είναι όμως ακριβώς το “career coaching” και ποιος θα είναι ο ρόλος του το 2022;

Αρκετοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τους εκάστοτε coaches ανακαλύπτοντας τρόπους εξέλιξης της καριέρας τους. Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν εσωτερικά προγράμματα καθοδήγησης, ενώ κυρίως οι νεότεροι εργαζόμενοι όταν ξεκινούν μια νέα δουλειά, σχεδόν «απαιτούν» την ανάλογη καθοδήγηση. Για όσους αμφιταλαντεύονται σκεπτόμενοι να αλλάξουν θέση εργασίας, η συμβολή ενός coach μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελής.

Τα επίσημα στοιχεία της International Coaching Federation (ICF) (Διεθνούς Ομοσπονδίας Συμβούλων), ενός από τους κορυφαίους οργανισμούς του τομέα του coaching, αποδεικνύουν την τεράστια ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Η CEO του υποστηρίζει ότι όταν άρχισε να εργάζεται για την ICF το 2005, είχε 8.000 μέλη. Σήμερα η ομοσπονδία αποτελείται από 50.000 μέλη. Η ICF εκτιμά ότι το 2019 υπήρχαν 71.000 career coaches παγκοσμίως, αγγίζοντας σε αξία τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς ενώ συμβουλεύονται τους αρμόδιους επαγγελματίες σχετικά με ζητήματα οικονομικά, υγείας και εκπαίδευσης, στο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού δρουν παρορμητικά χωρίς καμία είδους καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία. Ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι γίνονται αιχμάλωτοι μίας συνθήκης που οι ίδιοι επέλεξαν, θέτοντας ως γνώμονα για την επιλογή τη εργασίας τους την ασφάλεια και όχι την ευχαρίστηση. Μάλιστα πολλές φορές πείθουν τους εαυτούς τους ότι δεν είναι εφικτό να αλλάξουν επαγγελματική πορεία μιας και αποτελεί αρκετά περίπλοκη και παράτολμη διαδικασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο ένας career coach μπορεί να βοηθήσει.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγχέουμε τις αρμοδιότητες ενός career coach και ενός συμβούλου ψυχικής υγείας (ψυχίατρος, ψυχολόγος). Εφόσον ο σύμβουλος κρίνει ότι ο εκάστοτε εργαζόμενος χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης, είναι υποχρεωμένος να τον παραπέμψει στον ανάλογο ειδικό.

Επίσης το coaching διαφέρει και από το mentoring. Από τη μία ένας μέντορας είναι συνήθως κάποιος με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στον εκάστοτε κλάδο, ο οποίος καθοδηγεί τον εργαζόμενο, αναπτύσσοντας περαιτέρω δεξιότητες. Από την άλλη ο coach έχει πιο συμβουλευτικό ρόλο βοηθώντας το άτομο να ανακαλύψει το δρόμο του.

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον της εργασίας 

Ανακαλύπτοντας σιγά σιγά το δρόμο μας

Ο γενικός σκοπός ενός career coach είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναλογιστούν τη μέχρι τώρα επαγγελματική τους πορεία μέσω στοχευμένων ερωτήσεων. Τι ήταν εκείνο που τους ικανοποιούσε; Tι τους απογοήτευε; Tι τους έδινε κίνητρο να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι; Για παράδειγμα ο γνωστός Βρετανός carrer coach Andrew MacAskill ζητά από τους πελάτες του να δημιουργήσουν μια καταχώριση στο Wikipedia, στην οποία αναγράφεται πώς φαντάζονται τον εαυτό τους σε πέντε χρόνια από τώρα. Στη συνέχεια βάση των δεξιοτήτων τους πρέπει να ανακαλύψουν έναν τρόπο ώστε να επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν για τη μελλοντική τους επαγγελματική πορεία.

Αυτό που διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο από όλα, είναι να αναγνωρίσει ο εκάστοτε εργαζόμενος την αξία του, δημιουργώντας ερωτήματα όπως «Τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμένα;». Αν ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά αφιέρωνε παραπάνω χρόνο στον εαυτό του ανακαλύπτοντας τι είναι αυτό που τον κάνει αληθινά χαρούμενο, τότε οι επαγγελματικές καριέρες δε θα τελείωσαν άδοξα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.

Ο ιδανικός coach

Κάτι που είναι εξίσου σημαντικό είναι η αναγνώριση του ιδανικού coach, κάτι που μερικοί δυστυχώς ανακάλυψαν με το χειρότερο πιθανό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστορία ενός ανθρώπου, του οποίο το όνομα αποκρύπτεται, που υπέπεσε θύμα εξαπάτησης. Τον Φεβρουάριο του 2021, εγγράφηκε σε μια εταιρεία καριέρας που υποσχέθηκε να τον βοηθήσει να βελτιώσει το βιογραφικό του ώστε να απορροφηθεί από τις εταιρείες τεχνολογίας, στις οποίες στόχευε. Η συγκεκριμένη εταιρεία εκτός από την αναβάθμιση του βιογραφικού παρείχε εκτεταμένη υποστήριξη επαγγελματικής καριέρας, την οποία όταν και ζήτησε του είπαν κατηγορηματικά ότι αποτελεί μία εντελώς ξεχωριστή υπηρεσία. Ενώ τελικά κατάφερε να ενταχθεί στο δυναμικό μίας startup εταιρείας τεχνολογικού χαρακτήρα, συνειδητοποίησε εκ των υστέρων ότι ήταν δεσμευμένος με το γραφείο εργασίας για ένα χρόνο μετά την εύρεση εργασίας, με κόστος το (7%) του μισθού του.

Η συγκεκριμένη εμπειρία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να έχουμε ερευνήσει την αξιοπιστία της εκάστοτε εταιρείας career coaching. Εξίσου σημαντικό είναι να μιλήσει ο ενδιαφερόμενος με παραπάνω από δύο συμβούλους, προτού λάβει κάποια απόφαση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξερευνήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του εκάστοτε coach, ώστε να τον γνωρίσουν ακόμη περισσότερο και να διασταυρώσουν τις πληροφορίες που έχουν λάβει για αυτόν.

Πέρυσι οι εργαζόμενοι σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, μία τάση που δυστυχώς είναι απίθανο να εξαφανιστεί το 2022 εν μέσω μιας αγοράς που αναζητά συνεχώς εργασία στο πλαίσιο της συνθήκης της πανδημίας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή αμφισβητούν τα πάντα, οι career coaches δεν μπορούν ως διά μαγείας να διορθώσουν όλα τα ζητήματα του εργασιακού κλάδου. Αυτό που μπορούν να κάνουν σίγουρα είναι να κατευθύνουν τους εργαζόμενους ώστε να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τι πραγματικά τους ταιριάζει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.