22 Νοέ 2024
READING

Μεγάλες μάρκες μόδας και υποδημάτων που συνδέονται με την αποψίλωση του Αμαζονίου

4 MIN READ

Μεγάλες μάρκες μόδας και υποδημάτων που συνδέονται με την αποψίλωση του Αμαζονίου

Μεγάλες μάρκες μόδας και υποδημάτων που συνδέονται με την αποψίλωση του Αμαζονίου

Μια νέα έκθεση της Stand.Earth ανέδειξε πώς οι μεγαλύτερες εταιρείες μόδας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Zara, Nike, Prada, LVMH και Adidas, ενδέχεται να συμβάλλουν στην καταστροφή των τροπικών δασών με βάση τις διασυνδέσεις τους με τη βιομηχανία δέρματος. Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι η βιομηχανία βοοειδών, από την οποία γίνεται η προμήθεια δέρματος, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αποψίλωσης.

Η μόδα συνδέεται με την αποψίλωση των δασών

Σε μια μελέτη με τίτλο “Nowhere to Hide: How the Fashion Industry is Linked to Amazon Rainforest Deconstruction” σχετικά με τις πολύπλοκες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας μόδας, αναφέρεται ότι 6,7 εκατομμύρια στρέμματα δάσους του Αμαζονίου της Βραζιλίας έχουν χαθεί μεταξύ 2011 και 2020. Η αποψίλωση των δασών που οφείλεται στην εκτροφή βοοειδών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αντιπροσωπεύει σχεδόν το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τις εκπομπές από όλες τις πτήσεις αεροπλάνων παγκοσμίως.

Το δέρμα είναι μια προσοδοφόρα βιομηχανία που αποφέρει έσοδα πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα σφαγεία της Βραζιλίας, καθώς το 80% των δερμάτινων προϊόντων βοοειδών εξάγεται από αυτή. Η χώρα διαθέτει τα περισσότερα βοοειδή στον κόσμο, με πάνω από 215 εκατομμύρια ζώα. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία γίνεται παράνομα. Επιπροσθέτως, οι προβλέψεις δείχνουν ότι για να συνεχίσει να προμηθεύει τους καταναλωτές με πορτοφόλια, τσάντες και παπούτσια, η βιομηχανία μόδας πρέπει να σφάζει 430 εκατομμύρια αγελάδες ετησίως μέχρι το 2025.

Μια εταιρεία που ονομάζεται JBS είναι ο μεγαλύτερος όμιλος επιχειρήσεων δέρματος και βοδινού κρέατος στη Βραζιλία και ο μεγαλύτερος συντελεστής της καταστροφής των τροπικών δασών του Αμαζονίου. Η έκθεση αναφέρει ότι οι μάρκες μόδας που προμηθεύονται άμεσα ή έμμεσα από την JBS μέσω επεξεργαστών δέρματος, συνδέονται με την αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου. Η JBS ανέλαβε πρόσφατα τη δέσμευση να επιτύχει μηδενική αποψίλωση των δασών σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της έως το 2035, κάτι που οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν χαρακτηρίσει ανεπαρκές.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Hermès επενδύει στο δέρμα την εποχή του sustainability και του vegan leather

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης της έκθεσης, πάνω από 100 εμπορικά σήματα θεωρήθηκε ότι είχαν διασυνδέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ διαφόρων εταιρειών, όπως βυρσοδεψεία δέρματος, μεταποιητές δέρματος, κατασκευαστές προϊόντων και εμπορικά σήματα υποδημάτων σε όλο τον κόσμο.

Σημαντικές μάρκες μόδας, συμπεριλαμβανομένων των H&M, Zara, Adidas, Nike, Prada, Marks & Spencer, Coach, LVMH, Prada, New Balance, Teva, UGG, Fendi και άλλες ενδέχεται να συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, εν μέρει επειδή αρκετές από τις μάρκες που συμμετείχαν στην έρευνα ανακοίνωσαν πρόσφατα πολιτικές για να απεμπλακούν από τους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού που συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών.

Τα στοιχεία της έκθεσης υποδεικνύουν ότι 22 από τις 74 εταιρείες ενδεχομένως παραβιάζουν τις δικές τους πολιτικές και κατά της προμήθειας δέρματος από αποψίλωση δασών. Τα άλλα 2/3 δεν έχουν καθόλου σχετικές πολιτικές. Ο οίκος μόδας LVMH, για παράδειγμα, βρέθηκε να έχει υψηλό κίνδυνο σύνδεσης με την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου – παρά το γεγονός ότι νωρίτερα φέτος η μάρκα δεσμεύτηκε να προστατεύσει την ευάλωτη περιοχή με την Unesco.

Διαβάστε ακόμα: Η καταστροφή των προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη μόδα

Ορισμένες μάρκες μόδας είναι πιστοποιημένες από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό  Leather Working Group (LWG), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κορυφαία περιβαλλοντική πιστοποίηση στον κόσμο για τη βιομηχανία παραγωγής δέρματος. Ενώ ο LWG υποστηρίζει ότι θα μεριμνήσει για την αποψίλωση των δασών στο μέλλον, επί του παρόντος βαθμολογεί τα βυρσοδεψεία μόνο με βάση την ικανότητα εντοπισμού του δέρματος μέχρι τα σφαγεία και όχι μέχρι τις φάρμες, ούτε παρέχει πληροφορίες σχετικά με το αν τα σφαγεία συνδέονται ή όχι με την αποψίλωση των δασών. Συνεπώς, η πιστοποίηση LWG δεν εγγυάται αλυσίδες εφοδιασμού δέρματος απαλλαγμένες από την αποψίλωση των δασών.

Οι ερευνητές ελπίζουν να επεκταθούν μια μέρα και σε άλλες βιομηχανίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο δέρμα, όπως ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.