19 Απρ 2024
READING

Oι επιστήμονες ζητούν από τους διαφημιστές να σταματήσουν να βοηθούν τις πετρελαϊκές

3 MIN READ

Oι επιστήμονες ζητούν από τους διαφημιστές να σταματήσουν να βοηθούν τις πετρελαϊκές

Oι επιστήμονες ζητούν από τους διαφημιστές να σταματήσουν να βοηθούν τις πετρελαϊκές

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη συνεχώς με τις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στο πλανήτη, προσπαθώντας να τις επικοινωνήσει και κατ’ επέκταση να αφυπνίσει τους ανθρώπους. Μία πρόκληση που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν είναι η στάση των εταιρειών με ορυκτά καύσιμα.

Τις τελευταίες δεκαετίες διοχετεύονται δισεκατομμύρια δολάρια από διάφορες εταιρείες της συγκεκριμένης βιομηχανίας, σε διαφημιστικές εκστρατείες και καμππάνιες δημοσίων σχέσεων, κάτι το οποίο δυστυχώς συμβάλλει στην ευρύτερη επιβράδυνση της κλιματικής δράσης. Ως αποτέλεσμα, το κοινό επηρεάζεται διαμορφώνοντας την άποψη ότι τόσο οι πρακτικές τους όσο και τα προϊόντα τους δεν είναι τόσο επιβλαβή για το περιβάλλον. Έτσι εκατοντάδες επιστήμονες μέσω ανοιχτής επιστολής προς τις διαφημιστικές εταιρείες και τα γραφεία δημοσίων σχέσεων, ζητούν να σταματήσουν την παραπληροφόρηση, που δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στη κυβερνητική δράση.

Η επιστολή αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης καμπάνιας, που ονομάζεται «Clean Creatives», η οποία αποσκοπεί στην παρότρυνση διαφόρων εταιρειών επικοινωνίας να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Παρόλο που η συγκεκριμένη εκστρατεία είναι μία αρκετά πρόσφατη προσπάθεια, έχει ήδη καταφέρει να πείσει περισσότερες από 200 εταιρείες διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων, δεσμεύοντάς τες να σταματήσουν να εκπροσωπούν εταιρικούς πελάτες ορυκτών καυσίμων.

Παράλληλα περίπου 700 άτομα που εργάζονται σε διαφημιστικές εταιρείες όπως copywriters, παραγωγοί βίντεο και account executives, καταβάλλουν προσπάθειες να κινηθούν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παραδείγματος χάρη η Edelman, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσίων σχέσεων στον κόσμο, ανέφερε στους υπαλλήλους της ότι η επιστήμη υπερτερεί σε σύγκριση με οποιονδήποτε πελάτη.

Μια πρόσφατη μελέτη παρουσίασε μερικούς από τους τρόπους, με τους οποίους οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων συνέβαλαν στην επιβράδυνση της υποστήριξης των κυβερνητικών δράσεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, η Ogilvy διεξήγαγε μια καμπάνια, μέσω της οποίας τονίζονταν οι συνέπειες του ατομικού αποτυπώματος άνθρακα στο περιβάλλον. Σκοπός της εκστρατείας ήταν να αποσπάσει τη προσοχή από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επαναπροσδιορίζοντας την κλιματική αλλαγή ως ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης.

Δυστυχώς οι συγκεκριμένες εκστρατείες έχουν καταφέρει να στοχοποιήσουν την επιστημονική κοινότητα. Αρκετά συχνά επιστήμονες δέχονται επιθέσεις που χρηματοδοτούνται από εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες διευκολύνονται κατά κάποιο τρόπο από τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων, οι οποίες προσλαμβάνονται από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Διαβάστε επίσης: Είναι το ενδιαφέρον της αγοράς για την κλιματική αλλαγή η επόμενη μεγάλη φούσκα;

Οι προσεγγίσεις των εκστρατειών με τη πάροδο του χρόνου έχουν αλλάξει. Όλη η στρατηγική είναι να πειστεί το κοινό, και κατ’ επέκταση οι εκπρόσωποί του στις κευβερνήσεις, ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εργάζεται ήδη για την επιβράδυνση της κλιματικής κρίσης και ότι τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λύσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.