25 Απρ 2024
READING

Πτώση 20% στις μετοχές του Netflix, καθώς μειώνεται το ενδιαφέρον για νέες συνδρομές

3 MIN READ

Πτώση 20% στις μετοχές του Netflix, καθώς μειώνεται το ενδιαφέρον για νέες συνδρομές

Πτώση 20% στις μετοχές του Netflix, καθώς μειώνεται το ενδιαφέρον για νέες συνδρομές

Στην ανακοίνωση των προβλέψεών του για το πρώτο τρίμηνο του 2022, που παρουσίαζαν νούμερα χαμηλότερα και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι μετοχές του κολοσσοού του streaming έπεσαν την Πέμπτη κατά 20%.

Το Netflix αύξησε του τελευταίο τρίμηνο τους συνδρομητές του κατά 8,2 εκατομμύρια, για να φτάσει σήμερα τους 221,8 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός είναι ελαφρώς χαμηλότερος από το αναμενόμενο – αν και το πιο σημαντικό στοιχείο που επηρέασε την πορεία των μετοχών του είναι το χαμηλότερο άνοιγμα έτους που αναμένεται εδώ και πολλά χρόνια. Για το πρώτο τρίμηνο του 2022, λοιπόν, προβλέπονται μόλις 2,5 εκατομμύρια νέοι συνδρομητές.

Από την πλευρά της εταιρείας, δηλώνουν προβληματισμένοι αλλά ήρεμοι: «Παραμένουμε ήρεμοι και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη», λένε, σημειώνοντας ότι «Θα μπορούσαν αυτά να είναι τα αποτελέσματα του Covid. Θα μπορούσε ακόμα να είναι το ότι πιέζουμε σε μια αγορά μικρότερη από αυτό που νομίζαμε».

Διαβάστε ακόμα: Η ανάπτυξη του streaming έχει σταματήσει

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το σχόλιο του CEO του Netflix ήταν ότι «Υπάρχει τώρα περισσότερος ανταγωνισμός απ’ όσο ποτέ, αλλά η Hulu και η Amazon υπάρχουν εδώ και 14 χρόνια, οπότε επί της ουσίας δεν υπάρχει μεγάλη ποιοτική διαφορά εδώ». Εν τω μεταξύ, στην επιστολή της προς τους επενδυτές η εταιρεία σημειώνει ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να επηρεάζει κάπως την ανάπτυξη των κερδών αλλά και ότι «συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε σε κάθε χώρα και περιοχή στην οποία έχουν λανσαριστει νέες εναλλακτικές streaming». Πάντως, αναφέρεται ότι αυτή η ανάπτυξη δεν έχει επιστρέψει σε ρυθμούς προ-Covid, αν και η διατήρηση των συνδρομητών παραμένει υγιής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας λόγος εξαιτίας του οποίου το άνοιγμα του 2022 έχει τόσο χαμηλές προσδοκίες, είναι το γεγονός ότι όλα τα πολυαναμενόμενα λανσαρίσματα νέων σειρών και ταινιών είναι προγραμματισμένα για το τέλος της περιόδου, όπως για παράδειγμα η δεύτερη σεζόν του «Bridgerton» και το «The Adam Project», με τον Ryan Reynolds, που θα βγουν τον Μάρτιο.

Το ότι η ανάπτυξη του Netflix δεν προχωρά με τους επιθυμητούς ρυθμούς είναι εξάλλου και ένας από τους λόγους που την περασμένη εβδομάδα αύξησε τις τιμές των συνδρομών του στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο θα αλλάξουν το streaming αυτές οι μηνύσεις εναντίον του Netflix;

Ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, οι μεγάλες εταιρείες streaming όπως το Netflix και η Disney Plus αύξησαν πολύ τους συνδρομητές τους κατά τη διάρκεια των lockdowns, τότε που μετατράπηκαν στο βασικό μέσο διασκέδασης. Η επιστροφή σε μια καθημερινότητα κάπως πιο φυσιολογική ήταν επόμενο να επηρεάσει την ανάπτυξή τους ακριβώς μάλιστα τη στιγμή που ξεκίνησαν να επενδύουν δισεκατομμύρια για τη δημοουργία πλουσιότερου content.

Είναι ενδιαφέρον ότι, για το Netflix, αυτή η επιβράδυνση συμβαίνει σε μια εποχή που είχε ίσως τη μεγαλύτερη επιτυχία του, το «Squid Game», αλλά και ένα πρόγραμμα με μερικούς από τους πιο δυνατούς τίτλους σε ολόκληρη την πορεία του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.