26 Απρ 2024
READING

Η προτίμηση στα μη αλκοολούχα ποτά από την Gen Z

3 MIN READ

Η προτίμηση στα μη αλκοολούχα ποτά από την Gen Z

Η προτίμηση στα μη αλκοολούχα ποτά από την Gen Z

Οι Millennials και η γενιά Z τείνουν να πίνουν πιο υπεύθυνα και να καταναλώνουν πολύ λιγότερο αλκοόλ από τις προηγούμενες γενιές. Οι πωλήσεις για Alcoholfree μπύρες και οινοπνευματώδη ποτά είναι στα ύψη και δεν δείχνουν σημάδια απώλειας της δυναμικής τους, με τους αριθμούς να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι κορυφαίες εταιρείες μπύρας της αγοράς δαπανούν πλέον το 30% του προϋπολογισμού marketing τους για μπύρες 0%. Ομοίως, οι μάρκες αλκοολούχων ποτών εργάζονται σκληρά για να εξελίξουν και να διαφοροποιήσουν τη γκάμα τους σε μπύρες χωρίς αλκοόλ και οινοπνευματώδη ποτά, παρέχοντας περισσότερες επιλογές για αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά.

Σύμφωνα με μία νέα έκθεση της IWSR, η κατανάλωση μπύρας, κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών ποτών και προϊόντων που περιέχουν όμως μικρή ποσότητα ή και καθόλου αλκοόλ αναμένεται να αυξηθεί κατά 31% έως το 2024 σε 10 αγορές στις εξής χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι συνολικά αυτές οι χώρες αποτελούν το 75% της παγκόσμιας κατανάλωσης ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ακόμα, με βάση τα στοιχεία της Nielsen, ο τομέας των ποτών με μικρή ή ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 506% από το 2015, ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία προβλέπουν ότι ο τομέας αυτός θα φτάσει τα 280 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα φέτος. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης για την κατηγορία αναμένεται να φτάσει το 7,1% μέχρι το 2025.

Διαβάστε επίσης: Η δημοτικότητα των ποτών με μηδενική ή ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυξάνεται διαρκώς

Κατανόηση της τάσης για alcohol-free ποτά

Πριν από μερικά χρόνια, όταν οι άνθρωποι επέλεγαν ένα ποτό με χαμηλό ή χωρίς αλκοόλ, οι άλλοι το θεωρούσαν υποκατάστατο του “πραγματικού”, αλλά οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει. Πλέον, η νοοτροπία είναι ότι από υποκατάστατο, τα alcohol-free ποτά γίνονται η νέα τάση, με το μήνυμα να είναι η συνειδητή και θετική επιλογή, χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα. Μάλιστα, παλαιότερα, υπήρχε πίεση που σχετιζόταν με την αποφυγή του αλκοόλ, αλλά πλέον, υπάρχει μια μεγάλη στροφή στο σεβασμό των προσωπικών επιλογών των ανθρώπων.

Οι Millennials και η γενιά Z αποφεύγουν το ποτό μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής, όμως δεν είναι απαραίτητα λιγότερο κοινωνικοί μέσα στην εβδομάδα. Απλά θέλουν να πίνουν λιγότερο τακτικά και, έτσι, πολλοί είναι ανοιχτοί στη δοκιμή εναλλακτικών προϊόντων. Μπορεί επίσης η αποφυγή του αλκοόλ να σχετίζεται με την υγεία, αφού οι νεότεροι καταναλωτές κατανοούν τον αντίκτυπο που έχει το αλκοόλ στο σώμα τους και στην ψυχική τους υγεία και επιδιώκουν να παρακάμψουν το hangover της επόμενης μέρας. Οι millenials δεν βλέπουν πια το ποτό ως “κουλ”, αντίθετα γνωρίζουν τις παρενέργειες και καταναλώνουν πιο συνειδητά.

Διαβάστε επίσης: Μήπως ήρθε η ώρα να στραφείς και εσύ στα μη αλκοολούχα ποτά;

Οι μάρκες που επιθυμούν να εισέλθουν και να επιτύχουν σε αυτόν τον χώρο πρέπει να μάθουν την νοοτροπία πίσω από τις επιλογές των πελατών τους να καταναλώνουν λιγότερο ώστε να βασιστούν σε αυτή με σκοπό να συνδεθούν σε βαθύτερο επίπεδο με αυτούς τους καταναλωτές, οι οποίοι δίνουν αρκετή σημασία στο τι πρεσβεύει κάθε μάρκα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.