Η νέα μανία για σκι των Κινέζων κινητοποιεί τα brands πολυτελείας

Ένα νέο χόμπι αγκαλιάζουν μαζικά οι Κινέζοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δημιουργώντας μια ολόκληρη καινούρια αγορά με ραγδαία ανάπτυξη στην Κίνα.

Οι νέοι Κινέζοι της Σαγκάης, της Σεντζέν και του Χανγκτσόου ανακαλύπτουν το σκι στις πλαγιές των όρων Τσανγκμπάι, κάνουν μαθήματα σκι και φωτογραφίζονται με τα Dior snowboards και τα Burton μπουφάν τους από τους επαγγελματίες φωτογράφους που βρίσκονται στις πίστες και τα resorts, για να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στα social media τους.

Πρόκειται για την εκρηκτική άνοδο ενός lifestyle trend, περισσότερο, σχολιάζουν επαγγελματίες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτήν τη νέα αγορά, ειδικά αν ληφθεί υπόψη και η προτίμηση των νέων σκιέρ στον επώνυμο εξοπλισμό. Η νέα ανερχόμενη μεσαία τάξη των κινεζικών πόλεων του Νότου τροφοδοτεί τις τάξεις των καινούριων σκιέρ στη χώρα, που έχουν αυξηθεί κατά 99% μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, από την άνοιξη του 2020 μέχρι την άνοιξη του 2021. Ως αποτέλεσμα, έχουν σε χρόνο ρεκόρ εμφανιστεί καινούρια resorts, οι παραγγελίες για προϊόντα που αφορούν το άθλημα του σκι έχουν τουλάχιστον τριπλασιαστεί, μια ολόκληρη νέα κατηγορία τουριστικών υπηρεσιών αναπτύσσεται, με τις κρατήσεις των ξενοδοχείων γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα να αυξάνονται κάθε μήνα κατά 140%.

Διαβάστε ακόμα: Το luxury decluttering κίνημα της Κίνας 

Αυτή η ξαφνική έξαψη γύρω από το σκι οφείλεται στο ότι από τη μία προωθούνται πολύ τα χειμερινά σπορ στα social media και στο ότι, με την πανδημία, ο κόσμος στράφηκε στα χόμπι στη εξοχή, εξηγούν οι ειδικοί.  Από την άλλη, όμως, είναι και οι επερχόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου, που επιτείνουν, αν δεν πυροδοτούν κατά βάση, αυτόν τον ενθουσιασμό.

Με δεδομένη λοιπόν τη δυναμική αγορά πολυτελείας που αναπτύσσεται εν γένει στην Κίνα, ένα νέο πεδίο δόξης λαμπρόν ανοίγεται για τα luxury brands, που διεκδικούν το ενδιαφέρον του μεσοαστού Κινέζου σκιέρ μέσα από προσεγμένες συνεργασίες και λανσαρίσματα. Ο Dior λανσάρει capsule συλλογές για το σκι, σε συνεργασία με μάρκες αθλητικών ειδών, ο Louis Vuitton δημιούργησε την πρώτη του σειρά για σκι, LV Ski, η Burberry έντυσε με το καρό του εναν διάσημο Κινέζο snowboarder, η Fendi άνοιξε μια pop-up boutique για να διαθέσει τη χειμερινή αθλητική συλλογή της, καθώς και ένα pop-up καφέ. Αλλά και brands ειδών σκι όπως η Bogner, η νορβηγική Helly Hansen, η σουηδική Peak Performance και η ιαπωνική Descente έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην κινεζική αγορά.

Η ζήτηση για ό,τι αφορά το σκι είναι τόσο μεγάλη, που δεν επαρκούν οι δάσκαλοι και οι προπονητές στα χιονοδρομικά, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους αρχάριους, ενώ όλα τα μαθήματα στις σχετικές σχολές γίνονται κατευθείαν sold-out.

Γύρω από το νέο αγαπημένο άθλημα λοιπόν αναπτύσσεται τάχιστα μια ολόκληρη βιομηχανία, που επιπλέον όσα προσφέρει κοστίζουν ακριβά, από τη διαμονή μέχρι τον εξοπλισμό, του οποίου το κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο, εφόσον είναι κατά βάση εισαγόμενος, καθώς οι ντόπιοι κατασκευαστές δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν όσο χρειάζεται για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Αυτήν τη στιγμή είναι βέβαιο ότι το σκι ζει την πιο ένδοξη στιγμή του στην Κίνα, σε μεγάλο βαθμό χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έρχονται με Κινέζους αθλητές-σταρ να διδάξουν ένα νέο άθλημα. Δε θεωρείται περίεργο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του χώρου, εξηγώντας ότι και αλλού, άλλοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξύπνησαν την αγάπη για το άθλημα. Αλλά δεν είναι και δεδομένο ότι η αγορά που εκρήγνυται τώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και για καιρό μετά.

Ουσιαστικά, σε μια χώρα γεμάτη αρχάριους σκιέρ, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι μπαίνει ο σπόρος του αθλήματος, ο οποίος ήταν πιο εύκολο να αναπτυχθεί, με αυτόν τον νεο τρόπο σκέψης και την αλλαγή στο lifestyle που έφερε η πανδημία. Το μέλλον του, όμως, θα φανεί μετά το τέλος των Ολυμπιακών και αφού αρχίσει να μεγαλώνει αυτή η γενιά που τώρα, μαζικά και ξαφνικά, λατρεύει το σκι, λένε.