Κλείνοντας φέτος τα 100 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής η εταιρεία Μπισκότα Παπαδοπούλου, που ιδρύθηκε το 1922 από τον Ευάγγελο Παπαδόπουλο, ο οποίος κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο με προορισμό τον Πειραιά, το πλέγμα χαρακτηριστικών που την ακολουθεί στα χρόνια της διαδρομής της στον χρόνο είναι η συνέπεια στο προϊόν και το ποιοτικό του αποτύπωμα, η διαχρονικότητα και η οικονομική της υγεία καθώς και η ελληνικότητα της ιδιοκτησίας.
Αυτήν την περίοδο μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση για τα 100 χρόνια ιστορίας της επιχείρησης, η οποία βασίζεται στο ιστορικό αρχείο της και πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη της Οδού Πειραιώς.
Η πορεία της εταιρείας έχει ταυτιστεί για πολλούς με μνήμες της παιδικής ηλικίας, όπου όλοι λίγο ή πολύ δοκιμάσαμε μπισκότα όπως τα πτι-μπερ, τα οποία στα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους πωλούνταν χύμα, ενώ η παραγωγή τους γινόταν σε μία προσφυγική πολυκατοικία του Λυκαβηττού, όπου η οικογένεια Παπαδόπουλου είχε αποκτήσει έναν μικρό φούρνο. Το 1930, το 1931 και το 1935 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τρεις από τις εμβληματικές μάρκες της εταιρείας, τα Μιράντα, τα Γεμιστά και τα Cream Crackers.
Επικεφαλής η Ιωάννα Παπαδοπούλου – Αντιπρόεδρος ο Ευάγγελος Αργυρόπουλος – Παπαδόπουλος
Σήμερα, στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η Iωάννα Παπαδοπούλου, η οποία κατέχει τη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου και ο γιος της, Eυάγγελος Aργυρόπουλος- Παπαδόπουλος, με καθήκοντα αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει την ευθύνη της ηγεσίας στην επόμενη μέρα της επιχείρησης.
Με τζίρο που αγγίζει τα 180 εκατομμύρια ευρώ
Στη διάρκεια του 2020 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 2,8% στα 179,12 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 14,93 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν ανάπτυξη 6,4% στα 11,57 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, ενώ οι διεθνείς πωλήσεις της το 2020 αυξήθηκαν επίσης κατά 7,5% σε σχέση με το 2019. Να σημειωθεί ότι η πανδημία κατάφερε κατά το συγκεκριμένο έτος να αντισταθμίσει τη μειωμένη τουριστική κίνηση που επηρέασε και την εταιρεία, προσφέροντας πεδίο ανάπτυξης μέσα από τα σημεία λιανικής πώλησης και τα σούπερ μάρκετ και κατά κύριο λόγο μέσα από τα γλυκά μπισκότα. Σε αυτό το πεδίο κυριάρχησαν τα λεγόμενα μπισκότα απόλαυσης, ήτοι τα γεμιστά με επικάλυψη σοκολάτα, τα διπλογεμιστά, αλλά και τα Caprice.
Εντός του 2020, η πράσινη σειρά των μπισκότων καθοδήγησε την ανάπτυξη της εταιρείας και αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα μέσα από νέα λανσαρίσματα αλλά και περαιτέρω ενίσχυση κωδικών χωρίς ζάχαρη όπως τα Μιράντα, τα Πτι-Μπερ, τα μπισκότα βρώμης αλλά και τα Digestive.
Σταθερά καλές επιδόσεις συνεχίζουν να σημειώνουν τα Cream Crackers, βασιζόμενα στην επικοινωνιακή καμπάνια που υλοποιεί η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, ενώ και τα Krispies που στηρίχθηκαν επικοινωνιακά το τελευταίο διάστημα είχαν διψήφια αύξηση πωλήσεων το 2020.
H επένδυση σε νέα γραφεία πιστοποιημένα κατά LEED
Η βιομηχανία μπισκότων διατηρεί τέσσερα εργοστάσια σε Ταύρο, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα και τρία κέντρα διανομής σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη και Βόλο.
Ο επενδυτικός σχεδιασμός της επιχείρησης είναι κάτι που ακολουθεί την εταιρεία σε όλα της τα βήματα τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα προχώρησε στη δημιουργία νέων γραφείων στην περιοχή του Ταύρου όπου βρίσκονται οι κεντρικές της εγκαταστάσεις, τα οποία πιστοποίησε κατά LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο πιστοποίησης κτιρίων που δημιούργησε το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο πλαίσιο των επενδύσεων που υλοποιεί είναι προγραμματισμένη η συνολική δαπάνη περίπου 35,3 εκατ. ευρώ με βάση τα επενδυτικά σχέδια που προέρχονται από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπ. Ανάπτυξης υπό το καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού νόμου. Στο επίκεντρο τίθεται η επέκταση υποδομών και παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας καθώς και η προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού. Κατά τα προηγούμενα έτη ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις που ανήλθαν στα 27,4 εκατ. ευρώ, έχοντας εντάξει τον επενδυτικό της σχεδιασμό επίσης σε παλαιότερο αναπτυξιακό νόμο του 2004.
Η απόκτηση του 60% από τη Danone και η επανάκτηση των μετοχών από την Ι. Παπαδοπούλου
Όπως και στην περίπτωση μίας ακόμα ιστορικής ελληνικής επιχείρησης, της ΙΟΝ, που αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα του The Total Business, έτσι και η Παπαδόπουλος Α.Ε. φλέρταρε με την εξαγορά της από διεθνή όμιλο. Το 1995, η γαλλική Danone, στρατηγικός συνεργάτης της ελληνικής εταιρείας, κατείχε 60% των μετοχών της.
Ωστόσο η Ιωάννα Παπαδοπούλου επανέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο με τη στήριξη των τραπεζών, σε μία κίνηση να διατηρήσει την ελληνικότητα της επιχείρησης. Eπί της ουσίας το 2007 η εταιρεία εξαγόρασε το 60% που εκπροσωπούσε ο Φρανκ Ριμπού, επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας μπισκότων της Ευρώπης, με τίμημα που ανήλθε στα 105 εκατ. ευρώ, έχοντας λάβει δάνειο από τις Alpha Bank και Eurobank.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.