21 Δεκ 2024
READING

Το Amazon ανοίγει το πρώτο του φυσικό πολυκατάστημα μόδας

4 MIN READ

Το Amazon ανοίγει το πρώτο του φυσικό πολυκατάστημα μόδας

Το Amazon ανοίγει το πρώτο του φυσικό πολυκατάστημα μόδας

Μέσα στη χρονιά ανακοίνωσε η Amazon ότι θα ανοίξει το πρώτο της φυσικό πολυκατάστημα ρούχων, αποδεικνύοντας ότι, εκτός από την κυριαρχία της στο online εμπόριο, θέλει να πετύχει και στις φυσικές πωλήσεις.

Εξάλλου, τουλάχιστον όσον αφορά τα ρούχα, η Amazon έχει κατορθώσει να γίνει ο μεγαλύτερος retailer στις ΗΠΑ, από το 2002 που τα ενέταξε ως κατηγορία στα προϊόντα που διαθέτει, ξεπερνώντας ακόμα και τη Walmart. Παρόλ’ αυτά, δεν αποτελεί έκπληξη η επιθυμία της για τη δημιουργία και φυσικού καταστήματος, καθώς, μία πανδημία και αναρίθμητες online αγορές μετά, το κοινό εξακολουθεί να προτιμά τα φυσικά καταστήματα για το shopping του. Αυτό υποδεικνύει το ποσοστό του 85%, που αντιστοιχεί στις αγορές που πραγματοποιούνται στα καταστήματα, στο σύνολο των αγορών στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι οι καταναλωτές θέλουν πάντα να μπορούν να δοκιμάζουν το ρούχο πριν το αγοράσουν, να αγγίξουν το ύφασμά του, να δουν πώς κινείται επάνω τους.

Βέβαια, η Amazon θα φροντίσει να προσφέρει μία ενδιαφέρουσα digital εμπειρία μέσα στο ίδιο το κατάστημα, εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία των εφαρμογών που έχει αναπτύξει και την τεχνογνωσία της στα logistics.

Το πρώτο «Amazon Style», λοιπόν, θα είναι κάπως μικρότερο από ένα συνηθισμένο πολυκατάστημα, αφού θα εκτείνεται σε 2790 τετραγωνικά, και θα βρίσκεται κοντά στο Λος Άντζελες. Εκείνο που κατά βάση θα το κάνει να ξεχωρίζει είναι αυτό που εκπρόσωποι της εταιρείας αποκαλούν «η μαγική ντουλάπα», ένα δοκιμαστήριο που θα μπορεί να προτείνει κομμάτια που ταιριάζουν στον πελάτη, χάρη σε εξειδικευμένους αλγορίθμους.

Εξερευνώντας το κατάστημα, ο πελάτης θα μπορεί, στα ρούχα που βλέπει στις κρεμάστρες, να σκανάρει ένα QR code, για να βλέπει και να επιλέγει το χρώμα και το νούμερο που θέλει. Έπειτα, για να τα δοκιμάσει, θα πηγαίνει σε ένα δοκιμαστήριο, το οποίο θα ξεκλειδώνει με το κινητό του όταν θα είναι έτοιμο, με τα ρουχα που θέλει να τον περιμένουν εκεί.

Διαβάστε ακόμα: Κρατήστε τα: Γιατί το Amazon και άλλοι μεγάλοι retailers δε θέλουν τις επιστροφές προϊόντων

Το δοκιμαστήριο θα λειτουργεί ως χώρος για να συνεχίσει τις αγορές του. Εκει, στην οθόνη αφής με την οποία θα είναι εξοπλισμένο, ο πελάτης θα μπορεί να αναζητήσει και να ζητήσει και άλλα ρούχα για να δοκιμάσει, τα οποία οι υπάλληλοι του καταστήματος θα του φέρνουν μέσα σε λίγα λεπτά, μέσα απο μια ασφαλή «ντουλάπα δύο εξόδων». Αλλά αυτές οι οθόνες θα μπορούν και να κάνουν νέες προτάσεις στον πελάτη, οι οποίες θα γίνονται από έναν αλγόριθμο, με βάση τις πληροφορίες που θα έχει συγκεντρώσει η Amazon σχετικά με το είδος των ρούχων που έχει σκανάρει και επιλέξει ο πελάτης.

Το Amazon Style στοχεύει σε ένα πολύ διευρυμένο κοινό, καθώς σκοπεύει να έχει στη διάθεση των καταναλωτών μία τεράστια ποικιλία από εκατοντάδες brands, τα οποία οι πελάτες «γνωρίζουν και αγαπούν», όπως δηλώνουν από την πλευρά της εταιρείας. Ωστόσο, δε διευκρινίζουν ακόμα ποια θα είναι αυτά τα brands.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon γίνεται πιο ανταγωνιστικό για τις μάρκες ομορφιάς

Πάντως, αν και αυτήν τη στιγμή μπορεί κανείς στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon να βρει προϊόντα από luxury ονόματα όπως Oscar de la Renta, La  Perla ή Altuzarra, αρκετοί διευκρινίζουν ότι οι περισσότερες μάρκες πολυτελείας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αποφεύγουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους μέσω Amazon. Έτσι, αν και η γκάμα των σχεδίων που θα προσφέρει το Amazon Style θα είναι διπλάσια από ένα παραδοσιακό πολυκατάστημα, και παρόλο που, ως λιανοπωλητής ρούχων, το Amazon έχει ξεπεράσει ακόμα και το Walmart, σημαντικός θα είναι ο ανταγωνισμός με γνωστούς retailers όπως το Macy’s και το Nordstrom, τα οποία, εν τω μεταξύ, ανοίγουν νέα φυσικά καταστήματα μικρότερου μεγέθους, επίσης.

Για την εξυπηρέτηση των πελατών θα εργάζονται στο νέο κατάστημα εκατοντάδες υπάλληλοι, ενώ οι πελάτες θα μπορούν να πληρώνουν και με το σύστημα βιομετρικών δεδομένων Amazon One, που έχει αναπτύξει η εταιρεία, απλώς με το πέρασμα της παλάμης τους. Δε θα υπάρχει όμως το σύστημα χωρίς ταμεία που έχει εγκαταστήσεi σε άλλα καταστήματά της.

Tα πρώτα βήματα της Amazon στο φυσικό λιανικό εμπόριο έγιναν το 2015, με ένα βιβλιοπωλείο στο Σιάτλ. Ακολούθησε, το 2017, η αγορά της Whole Foods, με τα 471 καταστήματα. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει δεκάδες άλλα φυσικά καταστήματα, και τη δική της αλυσίδα με σούπερ μάρκετ, τα Amazon Fresh. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει σε αυτούς τους τομείς να επικρατήσει στον ανταγωνισμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.