22 Ιαν 2025
READING

Η Dermalogica της Unilever εκπαιδεύει τους επαγγελματίες δέρματος με μια virtual ειδικό

5 MIN READ

Η Dermalogica της Unilever εκπαιδεύει τους επαγγελματίες δέρματος με μια virtual ειδικό

Η Dermalogica της Unilever εκπαιδεύει τους επαγγελματίες δέρματος με μια virtual ειδικό

Η μάρκα ομορφιάς Dermalogica που ανήκει στην Unilever δημιούργησε τη Natalia, έναν εικονικό άνθρωπο που υποστηρίζει την εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών του δέρματος σε όλο τον κόσμο.

Η Natalia δημιουργήθηκε για να συνδράμει στην εκπαίδευση των επαγγελματιών δέρματος της Dermalogica σχετικά με το πώς το νέο της Awaken peptide eye gel μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κουρασμένων ματιών. Στόχος της είναι να εκπαιδεύσει έως και 100.000 άτομα παγκοσμίως μετά την κυκλοφορία του προϊόντος αυτόν τον μήνα.

Τα τελευταία χρόνια, το λιανικό εμπόριο έχει πειραματιστεί εκτενώς με την εικονική πραγματικότητα. Συχνά οι προσπάθειες επικεντρώνονταν γύρω από το marketing, με τη δημιουργία εικονικών καταστημάτων και avatar influencers. Συγκεκριμένα, ένα ευρύ φάσμα εμπορικών σημάτων στη βιομηχανία της μόδας, όπως η Prada και η Puma, δημιουργούν avatars ως νέους influencers με σκοπό το engagement της κοινότητάς τους.

Οι virtual influencers, δημιουργημένοι να μοιάζουν, να φέρονται και να αλληλεπιδρούν μέσα από τα social media όπως οι πραγματικοί άνθρωποι, θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο, ανάμεσα στη γνησιότητα και την εικόνα της γνησιότητας, μεταξύ μιας πραγματικής και μιας κατασκευασμένης ζωής.

Διαβάστε επίσης: Το influencer marketing στο metaverse

Η Dermalogica επικεντρώνεται και στην εμπειρία του υπαλλήλου πέρα από του πελάτη, και εστιάζει στην ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της για την εκπαίδευση. Η εταιρεία τονίζει ότι η εκπαίδευση είναι μία από τις βασικές αξίες της και επιθυμεί να οπλίσει τους θεραπευτές του δέρματος που προωθούν τα προϊόντα της με ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, που θα τους επιτρέψει να είναι πιο ενημερωμένοι για το προϊόν και, τελικά, να αυξήσουν τις πωλήσεις.

Η Natalia αναπτύχθηκε από την παγκόσμια εκπαιδευτική ομάδα της Dermalogica και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μην παραπέμπει σε κάποια συγκεκριμένη φυλή ή ηλικία. Είναι προσβάσιμη σε εσωτερικές πλατφόρμες και ζωντανεύει σε βίντεο και προσομοιώσεις VR, όπου παρουσιάζει ρεαλιστικά τη διαδικασία γήρανσης, βοηθώντας τους εκπαιδευόμενους να κατανοήσουν καλύτερα τις δερματικές παθήσεις.

Πριν από την Natalia, η Dermalogica εκπαίδευε το δίκτυο του προσωπικού της χρησιμοποιώντας πραγματικές μελέτες περιπτώσεων και φωτογραφίες που δείχνουν το πριν και το μετά. Η νέα τεχνολογία λειτουργεί ως ένα πρόσθετο οπτικό εργαλείο, που βοηθά στην ενίσχυση των υφιστάμενων πρακτικών εκπαίδευσης.

H VR στην εταιρική κατάρτιση

Οι τεχνολογίες AR και VR προσφέρουν μια νέα “πραγματικότητα” πέρα από την πραγματικότητα. Ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών αποτέλεσε το κύριο έδαφος για εξερεύνηση, ωστόσο σιγά σιγά εμπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να πειραματίζονται στον τομέα αυτό. Η VR γεννήθηκε από τους πρώτους προσομοιωτές πτήσεων, που σχεδιάστηκαν το 1929.

Το ζητούμενο ήταν να ενθαρρύνονται οι εκπαιδευόμενοι να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να κάνουν λάθη και να μαθαίνουν από αυτά με ασφάλεια, καθώς και να καινοτομούν με νέους τρόπους για την επίλυση προβλημάτων. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει τέλεια και στον τομέα της ομορφιάς.

Η Dermalogica δεν είναι η πρώτη μάρκα καλλυντικών και κοσμετολογίας που χρησιμοποιεί VR για εταιρική εκπαίδευση. Το 2016, η L’Oréal εγκαινίασε ένα πρόγραμμα βασισμένο στην εικονική πραγματικότητα για τους κομμωτές, προκειμένου να μάθουν νέες τεχνικές. Με την ονομασία Matrix Academy, τοποθετεί τον χρήστη, ο οποίος φοράει ένα VR headset, σε ένα κομμωτήριο για να παρακολουθήσει επιλεγμένα χτενίσματα που δημιουργούνται από έναν επαγγελματία. Επιπλέον, πάνω από 800.000 υπάλληλοι της Walmart έχουν εκπαιδευτεί σε VR για να γίνουν καλύτεροι στη δουλειά τους.

Η τεχνολογία έχει έκτοτε εξελιχθεί. Πλέον για την εικονική πραγματικότητα δεν απαιτούνται ακουστικά και οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση άμεσα μέσω επιτραπέζιων υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων. Τώρα που το υλικό και το λογισμικό είναι επιτέλους ώριμα, η εταιρική εκπαίδευση είναι μια προφανής περίπτωση χρήσης. Θεωρείται ότι είναι το φυσικό επόμενο στάδιο μετά τα chatbots και τους φωνητικούς βοηθούς, και με το ραγδαία αυξανόμενο ενδιαφέρον για το metaverse, μπορεί τελικά να φτάσει στο σημείο καμπής φέτος.

Αποτελεσματικότητα εκπαίδευσης με VR

Όπως διαπίστωσε έρευνα στο περιοδικό Frontiers in Virtual Reality μετά από συγκριτική ανάλυση χαρακτήρων που δημιουργούνται από υπολογιστή, σε ένα εκπαιδευτικό σενάριο με πραγματικούς ανθρώπους στο ίδιο περιβάλλον, ένας εικονικός άνθρωπος μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με έναν πραγματικό άνθρωπο για τη διδασκαλία νέων δεξιοτήτων. Ενώ οι περισσότερες εφαρμογές VR μέχρι σήμερα ήταν αφιερωμένες στα παιχνίδια, αυτό αρχίζει να αλλάζει και η χρήση για εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μία από τις πιο συναρπαστικές εφαρμογές της τεχνολογίας VR.

Η χρήση της εικονικής ανθρώπινης τεχνολογίας έχει χαμηλό κίνδυνο, επειδή οι μάρκες διατηρούν τον έλεγχο και τα οφέλη είναι πολλαπλά. Η Dermalogica, για παράδειγμα, είναι σε θέση να διασφαλίσει τη συνέπεια στα μηνύματά της και να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες παγκοσμίως σε διάφορες γλώσσες.

Εν τέλει, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν καλύτερη κατανόηση της επιστήμης του δέρματος και των προϊόντων της, ενώ η Natalia μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τους συνεργάτες πωλήσεων που εργάζονται για λιανοπωλητές όπως η Sephora, των οποίων η τεχνογνωσία είναι σημαντική για την πώληση προϊόντων.

Η Natalia, επίσης, εξοικονομεί χρόνο σε σύγκριση με την ταχύτητα παράδοσης της παραδοσιακής ανάπτυξης ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, η οποία μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια. Η χρήση ενός εικονικού ανθρώπου μπορεί να κάνει τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη.

Η Dermalogica σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την εισαγωγή νέων καινοτομιών και προγραμμάτων σπουδών. Ένα επόμενο βήμα θα είναι να ζωντανέψει η Natalia σε μορφή ολογράμματος, όπου θα μπορεί να αλληλεπιδρά με ανθρώπους στον φυσικό κόσμο.

Ωστόσο, παραμένει ένας πολύ εμφανής κίνδυνος για τις μάρκες, και δεν είναι άλλος από την έλλειψη γνήσιας ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Οι εικονικοί βοηθοί μπορεί να είναι διασκεδαστικοί και ελκυστικοί, αλλά θα είναι σε θέση να μεταδώσουν το πάθος και την επιθυμία για τη μάρκα όπως ένας πραγματικός άνθρωπος;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.