20 Απρ 2024
READING

Οι καινοτομίες της Meta που δίνουν μια εικόνα για το metaverse

3 MIN READ

Οι καινοτομίες της Meta που δίνουν μια εικόνα για το metaverse

Οι καινοτομίες της Meta που δίνουν μια εικόνα για το metaverse

Η πασίγνωστη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, έχει λάβει εκατοντάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας με στόχο ο virtual κόσμος να γίνει απίστευτα ρεαλιστικός, πραγματοποιώντας το όραμά της. Δημιουργώντας κατά βάση έναν διαδραστικό εικονικό κόσμο, τα avatars θα μπορούσαν να λάβουν μία εντελώς διαφορετική διάσταση.

Φανταστείτε το προσωπικό σας avatar μέσα από μία οθόνη να μετακινεί αντικείμενα ή ακόμη και να ζαρώνουν τα ρούχα του καθώς κινείται. Ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg υποστηρίζει ότι μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια το metaverse θα έχει γίνει mainstream. Παρόλ’ αυτά υπάρχουν και αρκετές προκλήσεις όσον αφορά τόσο την εικονική όσο και την επαυξημένη πραγματικότητα, όπως είναι η έλλειψη βασικών πραγμάτων και αναγκών. Έτσι, η Meta, ως υποστηρίκτρια της εικονικής πραγματικότητας, ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα. Αυτό είναι άλλωστε το μέλλον που οραματίζεται ο Mark Zuckerberg. Στο μέλλον, λοιπόν, κάποια πράγματα που υπόσχεται η Meta ότι θα βιώσουμε, δίνοντάς μας μια ιδέα για το πώς θα είναι το περίφημο metaverse, είναι τα παρακάτω:

Ρεαλισμός στον εικονικό κόσμο

Ένα από τα σημαντικότερα μελήματα της εταιρείας είναι η ανάγκη της να προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούν με ρεαλιστικά αντικείμενα στον κόσμο του metaverse, σε πραγματικό χρόνο. Αυτό που φιλοδοξεί είναι να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν κάθε είδους ρεαλιστική κίνηση και αλληλεπίδραση με αντικείμενα στο metaverse, μέσα από ένα εργαλείο που ονομάζει «gesture-based casting and manipulation of virtual content».

Η συγκεκριμένη τεχνολογική δυνατότητα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εκατοντάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατέκτησε η εταιρεία, κάνοντας τον κόσμο του metaverse ακόμη πιο ρεαλιστικό. Δε θα ήταν τέλειο την ίδια στιγμή που πραγματοποιείτε μια κλήση μέσω Zoom από το laptop σας, να βρίσκεστε σε έναν εικονικό κόσμο με τους συναδέλφους σας;

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Καλώς ήρθατε στον κόσμο του metaverse

Be Yourself

Ένα ακόμη δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι το «generating accurate and realistic clothing», το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στα ρούχα να παίρνουν το σχήμα του σώματος ενός avatar, μέσω αισθητήρων που ανιχνεύουν την κίνησή του. Επίσης υπάρχει και το «avatar fidelity and personalization», μέσω του οποίου τα avatars θα μπορούν να προσαρμοστούν εκπληκτικά στην όψη που έχουν οι χρήστες στην πραγματική ζωή.

Share your view

Ετοιμάζουν ακόμα κάτι που ονομάζεται «spectator images». Κάτι τέτοιο θα επιτρέπει στους χρήστες να προσκαλούν κάποιον να δει ουσιαστικά μέσα από τα μάτια τους. Θα μπορούσαν δηλαδή δυο χρήστες να παρακολουθήσουν μαζί μια συναυλία, για παράδειγμα, τη στιγμή που ένας δε θα είναι καν παρών εκεί. Αντίστοιχα το «pupil-steering», έχει σχεδιαστεί με στόχο να παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών, χρησιμοποιώντας τες ώστε να μπορέσει να περιηγηθεί και να αλληλεπιδράσει στον κόσμο του metaverse.

Μοιραστείτε ακόμη περισσότερα δεδομένα

Για να καταφέρει κάποιος να ενταχθεί στην κοινότητα του metaverse πιθανότατα να απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός προσωπικών δεδομένων από ό,τι τώρα. Οι νέες τεχνολογίες που πατεντάρει η Meta έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να παρακολουθούν τα πάντα, μέσα από τα μάτια των χρηστών, ελέγχοντας ακόμη και τις κινήσεις του σώματος. Tι ακριβώς θα συμβαίνει σε όλα αυτά τα δεδομένα και πώς θα εξασφαλίζεται το απόρρητο τους είναι ακόμα ασαφές. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.