25 Απρ 2024
READING

Volkswagen και Bosch στήνουν κοινοπραξία για παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη

3 MIN READ

Volkswagen και Bosch στήνουν κοινοπραξία για παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη

Volkswagen και Bosch στήνουν κοινοπραξία για παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη

Μνημόνιο συμφωνίας υπέγραψαν οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, ώστε να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία, που θα έχει ως στόχο την παραγωγή και την προμήθεια μπαταριών για τις ανάγκες των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, καθώς και για τη συντήρηση των συστημάτων παραγωγής κυψελών μπαταριών.

Σύμφωνα με το πλάνο, η κοινοπραξία, για την οποία δεν έχει αποκαλυφθεί πόσα θα επενδύσουν οι δύο εταιρείες,  θα βοηθήσει μεν τη Volkswagen να δημιουργήσει έξι εργοστάσια κυψελών μέχρι το 2030, αλλά θα προσφέρει τεχνολογική υποστήριξη και σε άλλα αντίστοιχα εργοστάσια στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα: Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Καθώς οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων ανεβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο – μάλιστα, στην Ευρώπη, τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις πωλήσεις των ντιζελοκίνητων – και όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στην ανάπτυξη των EVs τους και αυξάνουν τους στόχους τους, γίνεται πρωταρχικής σημασίας το να μπορούν να καλύπτουν τα brands μόνα τους τις ανάγκες σε μπαταρίες και να μη βασίζονται στα εργοστάσια του εξωτερικού, κάτι εξάλλου που έχει αποδειχθεί προβληματικό, με τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού. Έτσι, η συμφωνία Volkswagen και Bosch έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ανάλογων συμφωνιών ανάμεσα σε κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτών μπαταριών, ώστε κάθε εταιρεία να έχει τους κατασκευαστές των κυψελών της όσο πιο κοντά γίνεται στις εγκαταστάσεις της. Και η Volkswagen, εξάλλου, ήδη από το 2019 έχει συνάψει ανάλογη συμφωνία με τη Northvolt, στη Γερμανία.

Επιπλέον, αυτός είναι ένας τρόπος για τους κατασκευαστές να αποκτήσουν μια νέα πηγή εσόδων, προσφέροντας μάλιστα τις υπηρεσίες τους κατασκευής μπαταριών ακόμα και στους ανταγωνιστές τους. Από την πλευρά της Volkswagen, μάλιστα, λένε ότι η απόφασή τους να εμπλακούν ενεργά στην αλυσίδα της κατασκευής μπαταριών θα αποτελέσει ένα βήμα προς αξιόλογες «νέες δεξαμενές κέρδους». Παράλληλα, το να εγκαθιδρυθεί μία απολύτως τοπική αλυσίδα εφοδιασμού για την ηλεκτρική κινητικότητα στην Ευρώπη, «αποτελεί σίγουρα μια σπάνια ευκαιρία στην επιχειρηματική ιστορία».

Έτσι, η Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια παραγωγή μπαταρίας τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ανάγκες και η ζήτηση διεθνώς αυξάνονται. Πρόκειται για μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων, στην οποία ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν από κοινού η Volkswagen και η Bosch.

Προκειμένου η ευρωπαϊκή παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων να πάψει να εξαρτάται από την αγορά της Νότιας Κορέας και της Κίνας, πρέπει μέχρι το τέλος της δεκαετίας το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών να πραγματοποιείται στην Ευρώπη, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μπαταρίας. Με τους τρέχοντες ρυθμούς παραγωγής, ωστόσο, μέχρι το 2029 η Ευρώπη θα καλύπτει μόνο το 19% της παγκόσμιας παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη αναμένεται να αναπτύξει τις δραστηριότητές της και η Tesla, που περιμένει την έγκριση των τοπικών αρχών για να αρχίσει την κατασκευή ενός εργοστασίου για την παραγωγή μπαταριών, δίπλα στις νέες εγκαταστάσεις της στο Βερολίνο, όπου θα κατασκευάζεται το μοντέλο της Model Y.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.