19 Απρ 2024
READING

Για πρώτη φορά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν τα diesel στην Ευρώπη

3 MIN READ

Για πρώτη φορά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν τα diesel στην Ευρώπη

Για πρώτη φορά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν τα diesel στην Ευρώπη

Η δημοτικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ η συνολική αγορά αυτοκινήτων παραμένει στάσιμη. Οι Ευρωπαίοι αγόρασαν τον Δεκέμβριο περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό,τι diesel, το οποίο κάποτε ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή κινητήρα στην Ευρώπη.

Το diesel ήταν δημοφιλές στην Ευρώπη λόγω των φορολογικών πολιτικών που το έκαναν λιγότερο ακριβό από τη βενζίνη. Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα είναι γενικά πιο αποδοτικά από τα βενζινοκίνητα, αλλά παράγουν περισσότερη επιβλαβή ρύπανση. Η πτώση του diesel ξεκίνησε το 2015, μετά την παραδοχή της Volkswagen ότι είχε πουλήσει εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα εξοπλισμένα με λογισμικό που παρήγαγε τεχνητά χαμηλές εκπομπές κατά τη διάρκεια επίσημων δοκιμών.

Αυτό τράβηξε την προσοχή στη ρύπανση που προκαλούν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Πόλεις όπως το Αμβούργο και το Βερολίνο απαγόρευσαν τα πετρελαιοκίνητα από ορισμένες περιοχές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πιο αυστηρούς τους κανόνες της για τη ρύπανση από τα οχήματα. Μάλιστα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να πληρώνουν σημαντικά πρόστιμα εάν δεν μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα προβλεπόμενα επίπεδα.

To 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, καθώς η αγορά στον τομέα αυτό ανεβαίνει με ρυθμούς που επιταχύνονται, κινητοποιημένη και από τις δεσμεύσεις των κρατών για απανθρακοποίηση και μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά: Τα ηλεκτροκίνητα και τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2021 το 14% των πωλήσεων, τη στιγμή που την ίδια περίοδο του 2020 αυτό το ποσοστό βρισκόταν στο 7%. Πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι, σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον μήνα Νοέμβριο του 2021, οι πωλήσεις των plug-in υβριδικών αφορούσαν τη 1 στις 4 πωλήσεις αυτοκινήτων συνολικά.

Τον Δεκέμβριο, περισσότερο από το 20% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην Ευρώπη και τη Βρετανία κινούνταν αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων, που μέχρι το 2015, αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα μισά νέα αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα υποχώρησαν κάτω από το 19%.

Διαβάστε επίσης: Τελικά η άνοδος των EVs επηρεάζει τις πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων;

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου καταδεικνύουν πώς τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται γρήγορα mainstream, με τις πωλήσεις των αυτοκινήτων που λειτουργούν με μπαταρίες να εκτοξεύονται στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ οι πωλήσεις των συμβατικών οχημάτων παρέμειναν στάσιμες. Τα κυβερνητικά κίνητρα έκαναν τα ηλεκτρικά οχήματα πιο προσιτά, η ποικιλία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προς επιλογή έχει αυξηθεί και οι αγοραστές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη συνείδηση του περιβαλλοντικού κόστους των οχημάτων που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνολική αγορά αυτοκινήτων βρίσκεται σε κρίση. Οι πωλήσεις όλων των νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν περισσότερο από 20% τον Νοέμβριο, καθώς οι ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού περιόρισαν την παραγωγή.

Η Tesla, κυρίαρχο brand στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αγωνίζεται ουσιαστικά να καλύψει τη ζήτηση, και σχεδιάζει με δύο νέα εργοστάσια, στο Βερολίνο και το Τέξας, να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής της μέσα στο 2022. Παράλληλα, οι κολοσσοί Ford, Volkswagen και Toyota ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά τα νέα τους μοντέλα, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών, που θα μπορούν μέσα στο 2022 να καλύψουν ακριβώς τις ανάγκες τους με ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

Γενικά, οι νέοι κανονισμοί ενθάρρυναν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναπτύξουν ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία δεν παράγουν εκπομπές καυσαερίων. Τα βενζινοκίνητα οχήματα ναι μεν εξακολουθούν να είναι πιο δημοφιλή, αντιπροσωπεύοντας το 40% των νέων αυτοκινήτων, ωστόσο βρίσκονται σε μια μακροπρόθεσμη πτώση. Αναμένεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια τα ηλεκτρικά οχήματα θα κυριαρχήσουν, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα προς επίλυση, όπως το πρόβλημα των υποδομών φόρτισης για τα EVs.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.