25 Απρ 2024
READING

Το premiumization στη βιομηχανία των ποτών

5 MIN READ

Το premiumization στη βιομηχανία των ποτών

Το premiumization στη βιομηχανία των ποτών

Στα ύψη βρίσκονται οι πωλήσεις κονιάκ, κυρίως χάρη στους Αμερικανούς και τους Κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι φαίνεται ότι στράφηκαν μαζικά στα vintage οινοπνευματώδη και τα premium labels της βιομηχανίας ποτών, που βλέπει την τάση για κατανάλωση ποιοτικότερων προϊόντων να ισχυροποιείται.

Οι πωλήσεις του κονιάκ που παράγεται στην ομώνυμη περιοχή Cognac της Γαλλίας αυξήθηκαν κατά περίπου 31% σε αξία, με την άνοδο σε όγκο παραγωγής να αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 16%, δηλαδή σε 223,2 εκατομμύρια φιάλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς της βιομηχανίας, η άνοδος αυτή αντικατοπτρίζει μια «πραγματική επαναφορά του κονιάκ, καθώς και τις νέες συνήθειες κατανάλωσης», δεδομένου μάλιστα ότι η άνοδος είναι σημαντική ακόμα και σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα του 2019. Παράλληλα, φαίνεται ότι και στους ερχόμενους μήνες η ζήτηση θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Σημαντικό ρόλο στο ενυπωσιακό ποσοστό έπαιξε η κατά 11% άνοδος, το 2021, των πωλήσεων στις ΗΠΑ, που αποτελούν την πιο σημαντική αγορά για το γαλλικό κονιάκ, αλλά και η τεράστια, κατά 56%, άνοδος στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ποτού, στην Κίνα, όπου στάλθηκαν 34 εκατομμύρια φιάλες. Στην Ευρώπη υπήρξε επίσης αύξηση, κατά 8%, ποσοστό με συνολική αποστολή 37,1 εκατομμυρίων φιαλών.

Έτσι, η αναπροσαρμογή προς τα πάνω στις προβλέψεις για τα κέρδη του ομίλου Remy Cointreau, αλλά και της Pernod Ricard, στην οποία ανήκει το κονιάκ Martell, δεν προκαλούν εντύπωση.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν την αντίστοιχη είδηση για τις πωλήσεις-ρεκόρ της σαμπάνιας για το 2021, που μάλιστα οδήγησε στα τέλη Δεκεμβρίου σε ανησυχίες ότι δε θα υπάρχει αρκετή premium σαμπάνια στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της αλλαγής του έτους.

Η τάση του premiumization

Η εντυπωσιακή άνοδος των πωλήσεων του κονιάκ δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη για τους επαγγελματίες του χώρου, παρά έρχεται να επιβεβαιώσει την ισχυροποίηση μια τάσης που κάποιοι  αναγνωρίζουν ότι υπάρχει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πρόκειται για το λεγόμενο «premiumization», δηλαδή τη στροφή των καταναλωτών σε premium, ακριβότερα και ποιοτικότερα οινοπνευματώδη ποτά.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές δείχνουν πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα σε ποιοτικότερα ποτά, σε σημείο που πλέον η κατανάλωσή τους να θεωρείται mainstream. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η «στροφή στην ποιότητα» δεν αφορά μόνο ποτά όπως το κονιάκ και η σαμπάνια, που τείνουν να θεωρούνται, ακόμα και ως είδος ποτού, περισσότερο premium ή δείγμα κοινωνικού status. Ακόμα και οι μικροζυθοποιίες, με τις μικρές παραγωγές ποιοτικής μπύρας, που γνωρίζουν επιτυχία, αποδεικνύουν ότι η νέα γενιά καταναλωτών είναι πρόθυμη να δοκιμάσει νέες γεύσεις που έρχονται με εχέγγυα ποιότητας.

Τελικά, τα τελευταία χρόνια, στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, οι ποιοτικές επιλογές ισχυροποιούνται, χωρις να υπάρχουν σημάδια υποχώρησης. Οι εκτιμήσεις λένε ότι το μερίδιο αγοράς που αφορά τα premium και «super premium» οινοπνευματώδη, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, θα αυξηθεί κατά 13% μέχρι το 2024, ενώ η GlobalData αναφέρει ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των καταναλωτών αγοράζει premium αλκοολούχα, τουλάχιστον περιστασιακά.

Μάλιστα, η τάση έχει αντίκτυπο ακόμα και στην κατηγορία των αναψυκτικών, των μη αλκοολούχων και των ποτών με λιγοτερο αλκοόλ, όπου το 52% των καταναλωτών επίσης αγοράζουν premium προϊόντα, ειδικά όταν πρόκειται για αυθεντικά, πρωτότυπα ποτά, που ξεχωρίζουν με το storytelling τους. Σε αυτήν την κατηγορία, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η διάθεση για μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και η προσπάθεια για υιοθέτηση περισσότερο υγιεινών συνηθειών, που πρόσφερε στα premium αναψυκτικά την ευκαιρία να βρουν ένα διαφορετικό, πιστό niche και να ενιχύσουν το κοινό τους.

Πού οφείλεται η στροφή στα premium ποτά;

Οι προσεκτικότερες, πιο συνειδητές και ποιοτικότερες επιλογές αντικατοπτρίζουν και τον βαθμό στον οποίο η υγεινή διατροφή έχει ανέβει στις προτεραιότητες των σύγχρονων καταναλωτών. Τα ποτά δεν μπορούν να εξαιρεθούν από αυτήν την τάση, που μεταφράζεται και στην πριμοδότηση ποτών και γενικότερα προϊόντων με λιγότερη ζάχαρη, πιο φυσικών, αλλά και χωρίς αλκοόλ.

Ακόμα, οι Millennials έχουν πλέον διαφορετικές απαιτήσεις: τους ενδιαφέρει να αγοράζουν προϊόντα που είναι φτιαγμένα με ηθικό τρόπο, είναι αυθεντικά, από brands που εμπιστεύονται και με τις αξίες των οποίων ταυτίζονται, και φυσικά ποιοτικά. Θεωρείται μάλιστα ότι οι νεότεροι καταναλωτές είναι και αυτοί που ισχυροποιούν το trend του premiumization, αφού το 54% των αγοραστών με ηλικίες μεταξύ 18 και 34 ετών είναι και εκείνοι που είναι πιθανότερο να επιλέξουν premium ποτά, ενώ στις ηλικίες άνω των 55 αυτό το ποσοστό πέφτει στο 35%.

Διαβάστε ακόμα: Βότκα Lay’s και κρασί Heinz Mustard: περίεργες συνεργασίες στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Επιπλέον, φαίνεται ότι, στο πλαίσιο της υιοθέτησης πιο υγιεινών συνηθειών, οι καταναλωτές πίνουν επίσης λιγότερο αλκοόλ· μάλιστα, χαρακτηριστικό ειναι το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το 47% των ανθρώπων που καταναλώνουν αλκοόλ δηλώνουν ότι το έχουν μειώσει. Έτσι, υπάρχει η τάση, όταν πίνουν, να είναι πρόθυμοι να επιλέξουν ακριβότερα, premium ποτά, ανεξάρτητα από το αν ειναι αλκοολούχα ή μη αλκοολούχα.

Παρατηρείται ακόμα αύξηση των εισοδημάτων στις αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας, όπου μια ανερχόμενη μεσαία τάξη δείχνει πρόθυμη να δοκιμάσει καλύτερης ποιότητας ποτά. Δεν είναι τυχαία, δηλαδή, η εκτόξευση των πωλήσεων του κονιάκ στην αγορά της Κίνας που προαναφέρθηκε: η Κίνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη αγορά για premium ποτά και κρασιά.

Τέλος, δε θα μπορούσε στην κινητοποίηση αυτής της τάσης να αγνοηθεί ο ρόλος του Covid. Καθώς η πανδημία κρατούσε τον κόσμο στο σπίτι και τα μπαρ κλειστά, οι καταναλωτές αποφάσισαν να απολαμβάνουν ένα premium ποτό στο σπίτι τους. Και καθώς η πανδημία ώθησε σε αναγκαστική αποταμίευση, αφού για μεγάλες περιόδους ήταν όλα κλειστά, φαίνεται ότι, εκτός από τη διάθεση για premium drinking, υπάρχει και η δυνατότητα: το premiumization δε φαίνεται να υποχωρεί λοιπόν άμεσα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.