25 Απρ 2024
READING

ΙΟΝ: Ποντάρει στην ελληνικότητα και τζιράρει σταθερά πάνω από 100 εκατ. ευρώ

4 MIN READ

ΙΟΝ: Ποντάρει στην ελληνικότητα και τζιράρει σταθερά πάνω από 100 εκατ. ευρώ

ΙΟΝ: Ποντάρει στην ελληνικότητα και τζιράρει σταθερά πάνω από 100 εκατ. ευρώ

Μία επιχείρηση με σταθερό επιχειρηματικό αποτύπωμα και ισχυρό όνομα στην ελληνική αγορά αποτελεί η ΙΟΝ, η οποία καταφέρνει να διατηρεί το εκτόπισμά της και τις πωλήσεις της σταθερές παρά τις εκ των πραγμάτων ιδιαίτερες συνθήκες που παρουσιάζει η αγορά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Η ΙΟΝ, προσεγγίζοντας τον έναν αιώνα λειτουργίας της, κάνοντας την αρχή από το 1930 όταν και ιδρύθηκε στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και συγκεκριμένα στην οδό Πειραιώς όπου βρίσκεται έως και σήμερα η έδρα της, καταφέρνει να διατηρεί αναλλοίωτο το χαρακτήρα και τα προϊόντα της, αποτελώντας ταυτόχρονα μία επιχειρηματική οντότητα που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ταυτόχρονα κλασική αλλά και σύγχρονη.

Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται από την συνύπαρξη προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό της, όπως είναι η κλασική σοκολάτα γάλακτος αμυγδάλου αλλά και οι νεότερες σοκολάτες με στέβια που εναρμονίζονται με το σύγχρονο πρότυπο για υγιεινότερες διατροφικές επιλογές από τους καταναλωτές, με λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη. 

Επενδύοντας σε νέα προϊόντα που εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιό της διαρκώς, το τελευταίο διάστημα η ΙΟΝ έχει φέρει στην αγορά την ΙΟΝ γάλακτος με 30% λιγότερη ζάχαρη, τη σοκοφρέτα με σοκολάτα υγείας χωρίς γλουτένη αλλά και τη σειρά προϊόντων ION Wafer, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κακάο με αλεύρι ολικής άλεσης και κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με στέβια, ανταποκρινόμενη στο ευρύτερο πλαίσιο διατροφικής μεταστροφής που προαναφέραμε. 

Έλεγχος στο σύνολο της διαδικασίας προμήθειας πρώτων υλών και παραγωγής έως το τελικό σημείο

Μία από τις κυριότερες κινήσεις που καθορίζουν και το προϊοντικό αλλά και ποιοτικό αποτύπωμα της εταιρείας στην αγορά, είναι ότι επιλέγει να ελέγχει το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, αρχής γενομένης από την επιλογή και εισαγωγή του σπόρου κακάο που χρησιμοποιεί στις σοκολάτες της έως και το τελικό προϊόν που φτάνει στο ράφι κάθε σούπερ μάρκετ ή παντοπωλείου. 

Σταθερά πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ οι πωλήσεις

Στον τομέα των οικονομικών επιδόσεων η ΙΟΝ καταγράφει πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Έτσι, το 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ήταν 118,9 εκατ. ευρώ, έναντι 118,84 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, με κέρδη προ φόρων 11,69 εκατ. ευρώ, από 14,26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Στο διάστημα της πανδημίας η ΙΟΝ έχει καταφέρει να κρατήσει τις δυνάμεις της παρά τα αυξημένα λειτουργικά κόστη. Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των πωλήσεων που προαναφέραμε, 102,8 εκατ. ευρώ για το 2020 ήταν οι πωλήσεις της για την ελληνική αγορά, έναντι 102,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Αντίστοιχα οι εξαγωγές της ήταν 11 εκατ. ευρώ το 2020, από 11,18 εκατ. ευρώ. Η ΙΟΝ παρουσιάζει δραστηριότητα εκτός συνόρων στην Κύπρο, στην Αλβανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Λίβανο, στη Ρωσία, στην Αίγυπτο και αλλού. 

Επιπλέον, διατηρεί θυγατρική μονάδα στη Σόφια, η οποία εκτός από την αγορά της Βουλγαρίας καλύπτει και την εξαγωγική παρουσία της εταιρείας στη ρωσική αγορά, ενώ παράγει και προϊόντα Nucrema. 

Σοκολάτα: Το ασφαλές καταφύγιο της πανδημίας

Aς σημειωθεί ότι η σοκολάτα αποτέλεσε ιδίως κατά την διάρκεια των lockdowns στην Ελλάδα μία από τις βασικές επιλογές αγορών τροφίμων για τους καταναλωτές, κάτι που φάνηκε και από τις πωλήσεις που ήταν αυξημένες σημαντικά για την εν λόγω κατηγορία. Ειδικότερα το 2020 καταναλώθηκαν 8,66 εκατομμύρια κιλά σοκολάτας στη χώρα μας από 7,36 εκατομμύρια κιλά το 2019, αύξηση σε ποσοστό 17,7% όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων IRI. Αντίστοιχα η αξία της σοκολάτας που πουλήθηκε την ίδια χρονιά υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ μέσω των σούπερ μάρκετ, καθώς ανήλθε στα 103,26 εκατ. ευρώ, από 90,58 εκατ. ευρώ το 2019, αύξηση στα επίπεδα του 14%. 

Η ελληνικότητα της ιδιοκτησίας

Κυριότερο χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι η ελληνική ιδιοκτησία της που διατηρείται έως και σήμερα σε πείσμα των καιρών και των ιδιοκτητών της. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι το 1988 η Kraft Jacobs Sushard απέκτησε το 24,5% της ΙΟΝ, ποσοστό όμως το οποίο επανάκτησαν δέκα χρόνια αργότερα οι βασικοί της μέτοχοι και ειδικότερα ο τότε μεγαμέτοχός της, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Μάλιστα και άλλες μεγάλες εταιρείες πολυεθνικού εκτοπίσματος μεταξύ των οποίων και η Nestle προσπάθησαν να την εξαγοράσουν, κάτι που τελικά δεν κατέστη εφικτό, ενώ και η Vivartia επί εποχής Σπύρου Θεοδωρόπουλου υπήρξε μεταξύ των μνηστήρων κατά το παρελθόν. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.