25 Απρ 2024
READING

Η άνοδος της Stellantis: θα καταφέρει να απειλήσει την Tesla;

3 MIN READ

Η άνοδος της Stellantis: θα καταφέρει να απειλήσει την Tesla;

Η άνοδος της Stellantis: θα καταφέρει να απειλήσει την Tesla;

Kαθώς τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, με το κοινό να στρέφεται σε αυτά μαζικά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι, τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, οι πωλήσεις των EVs ξεπέρασαν εκείνες των ντιζελοκίνητων, ο ανταγωνισμός των αυτοκινητοβιομηχανιών στον τομέα αυτό αυξάνεται.

Από τη Ford μέχρι τη Volkswagen και από την Toyota μέχρι την BMW, όλα τα μεγάλα brands επενδύουν δυναμικά στην ανάπτυξη των τεχνολογιών τους και εργάζονται για να επικρατήσουν στην αγορά. Ανεξάρτητα απο τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, ωστόσο, είναι η ισχύς και η πρωτοκθεδρία της Tesla στον τομέα αυτό, που βρίσκεται στο στόχαστρο όλων, με τους αναλυτές να συγκρίνουν τα μεγέθη της μαζί τους, και κάποια brands, όπως η Ford, να έχουν ξεκάθαρο στόχο να την πλησιάσουν, στη δεύτερη θέση.

Ως πολύ δυνατός παίκτης, όμως, στο παιχνίδι, αναδεικνύεται η Stellantis, o κολοσσός που δημιουργήθηκε πέρυσι από τη συγνώνευση της Fiat Chrysler και της Peugeot, και που περιλαμβάνει μάρκες όπως η Ram, η Citroen, η Opel, η Maserati και η Jeep. Μάλιστα, στην πρώτη της χρονιά, η Stellantis είδε τις μετοχές της να ξεπερνούν σε άνοδο εκείνες της Tesla (60% έναντι 27% αντίστοιχα). Βέβαια, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί περισσότερο ως μια εξαιρετική έναρξη, αφού η αξία των 57 δισεκατομμυρίων της Stellantis φτάνει μόνο το 6% της αξίας του άνω του ενός τρισεκατομμυρίου της Tesla, στην αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Tι σημαίνει η συνεργασία της Stellantis με το Amazon για το μέλλον των αυτοκινήτων

Ωστόσο, οι προοπτικές της είναι καλές, εκτιμούν οι αναλυτές, χάρη κυρίως στις στρατηγικές και αποφασιστικές κινήσεις του CEO της, Carlos Tavares, που έδωσε έμφαση στις επενδύσεις της εταιρείας σχετικά με την ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και σύναψε συμμαχίες με μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως η Amazon και η Foxconn, ώστε να προχωρήσει γρήγορα στην ανάπτυξη του απαραίτητου λογισμικού και στην εξασφάλιση των ημιαγωγών που απαιτούν τα νέα συνδεδεμένα στο ίντερνετ οχήματα. Επιπλέον, η Stellantis ετοιμάζεται να δημιουργήσει πέντε εργοστάσια για την κατασκευή των μπαταριών που χρειάζεται και φρόντισε να αποφύγει τις συγκρούσεις με τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων, ώστε να μη σταματήσει καθόλου η λειτουργία των εργοστασίων της. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, και με την εξαίρεση ενός πρώην κατασκευαστή εξαρτημάτων της Peugeot, δεν προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας μετά τη συγχώνευση.

Τελικά, κατάφερε να αυξήσει το περιθώριο κέρδους της κατά 10%, σε μια περίοδο μάλιστα που όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης της αλυσίδας  τροφοδοσίας και της έλλειψης σε ημιαγωγούς.

Παρόλ’αυτά, οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι νωρίς για υπερβολικά αισόδοξες προβλέψεις και για την αλλαγή των συσχετισμών σε σχέση με την Tesla, λέγοντας μάλιστα ότι θα μπορούσαν να παρθούν πολύ δραστικότερες αποφάσεις, που θα βοηθοούσαν τη Stellantis να απογειωθεί – όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση κάποιων από τα 14 brands της. Γιατί, όπως εξηγούν, όλα αυτά τα brands υπό τη σκέπη μίας μοναδικής εταιρείας, ισορροπούν επικίνδυνα μεταξύ διαφοροποίησης και εσωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ τους, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί ζημιογόνο, τη στιγμή που η Tesla μπορεί να επικεντρωθεί στοχευμένα στην ανάπτυξη ενός και μόνο brand.

Ακόμα, σημαντική θα ήταν η ισχυροποίηση της Stellantis στην Κίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, και όπου κυρίως η Jeep και η Maserati τα πάνε πολύ καλά, ενώ το μερίδιο αγοράς για τη Fiat Chrysler είναι πολύ μικρό.

Το μέλλον θα δείξει αν η δυναμική της Stellantis είναι τέτοια που να μπορεί να απειλέισει μέχρι και την Tesla. Πάντως, ο CEO της, τουλάχιστον προς το παρόν, δε σκοπεύει να προχωρήσει σε κατάργηση κανενός brand, γιατί «τα αγαπαμε όλα. Δεν μπορείς να σκοτώσεις κάτι που αγαπάς», λέει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.