24 Απρ 2024
READING

McDonald’s, KFC, Strarbucks και άλλα fast food brands προσπαθούν να κερδίσουν τους vegans

3 MIN READ

McDonald’s, KFC, Strarbucks και άλλα fast food brands προσπαθούν να κερδίσουν τους vegans

McDonald’s, KFC, Strarbucks και άλλα fast food brands προσπαθούν να κερδίσουν τους vegans

Καθώς η ζήτηση για vegan επιλογές αυξάνεται ραγδαία, οι αλυσίδες fast-food παράγουν όλο και περισσότερα vegan φαγητά. Οι μεγάλες αλυσίδες παίρνουν επιτέλους στα σοβαρά το vegan φαγητό, καθώς αγωνίζονται να πάρουν ένα μερίδιο από έναν τομέα που θα μπορούσε να αξίζει περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

H προτίμηση και η ζήτηση των καταναλωτών για plant-based τρόφιμα και ποτά δεν είναι μια παροδική τάση ή μόδα. Αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, με τις προβλέψεις να λένε ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και το 2024, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της γενιάς των Gen Z-ers κυρίως, με έρεισμα στη θέλησή τους να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη θωράκιση της υγείας τους.

Διαβάστε επίσης: Η άνοδος των plant-based brands τροφίμων χάρη στη Gen Z

Από τα Starbucks που καταργούν τη χρέωση για το μη γαλακτοκομικό γάλα, μέχρι τα KFC και τα McDonald’s που κυκλοφορούν τα vegan burgers τους σε εθνικό επίπεδο και το Burger King που παρουσιάζει vegan chicken nuggets, η πρώτη εβδομάδα του 2022 έφερε πολύ περισσότερες επιλογές για τους οπαδούς του vegan fast-food στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες αυτές οι εταιρείες που έχουν κάνει vegan προσθήκες στα μενού τους έχουν διπλασιάσει τις πωλήσεις τους.

Έχει αναφερθεί ότι η αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης αξίζει 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και θα μπορούσε να αυξηθεί σε 162 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030, αποτελώντας το 7,7% της παγκόσμιας αγοράς πρωτεϊνών. Έτσι, η Chipotle στις ΗΠΑ έχει λανσάρει σε εθνικό επίπεδο το φυτικό της chorizo, ενώ άλλες αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένων των KFC, Burger King, Carl’s Jr. και McDonald’s, προσπαθούν να συνεργαστούν με μεγάλες επώνυμες μάρκες φυτικού κρέατος, όπως οι Impossible Foods και Beyond Meat. Επίσης, τα KFC δήλωσαν ότι το χορτοφαγικό τους μπιφτέκι πουλήθηκε έξι φορές περισσότερο από τον μέσο όρο των νέων προϊόντων που λανσάρονται όταν κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα McDonald’s υποστηρίζουν ότι τα πρώτα στοιχεία πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο για το δημοφιλές McPlant ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Το γεγονός ότι οι vegans εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού δεν αποτελεί πρόβλημα για τον κλάδο. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι vegans που οδηγούν την τάση. Αντιθέτως, οι μη χορτοφάγοι συμβάλλουν προσπαθώντας να μειώσουν την πρόσληψη κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι flexitarians είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο, οι οποίοι είναι κατά βάση vegeterians που όμως καταναλώνουν κρέας και ψάρι σπανίως.

Παράλληλα, οι τεχνολογικές καινοτομίες σημαίνουν ότι νέα φυτικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο διαθέσιμα και υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές. Οι χαμηλές τιμές στις αλυσίδες fast-food βοηθούν επίσης να δελεαστούν οι πελάτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κανονικά μπορεί να παραγγείλουν την επιλογή με κρέας. Παλαιότερα, οι τιμές για vegan και πιο υγιεινά προϊόντα ήταν αισθητά ψηλότερες και αυτό μπορεί να αποθάρρυνε τους καταναλωτές που ήθελαν να τα δοκιμάσουν.

Συνεπώς, αναμένεται ότι όλο και περισσότερες επιλογές με βάση τα φυτά θα εμφανίζονται στα μενού των εστιατορίων, ενώ οι τιμές θα γίνονται πιο προσιτές και τα πιάτα πιο νόστιμα. Επίσης, τις vegan επιλογές δε θα τις εκτιμούν μόνο αυτοί που ακολουθούν αυτό το lifestyle, αλλά και άλλοι καταναλωτές που επιθυμούν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό ή να βελτιώσουν την διατροφή τους.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.